Τροχιά υλοποίησης των έργων επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία από το Δήμο Άνδρου μετά και την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ετοιμότητα για άμεση αποκατάσταση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε περιοχές του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, για την αποκατάσταση των βασικότερων επικίνδυνων φθορών, που επέφερε η θεομηνία των προηγούμενων εβδομάδων.

Πέντε περιοχές σε όλο το εύρος του νησιού κηρύχθηκαν, με απόφαση της ΠΝΑι και κατόπιν των ενεργειών του Δήμου Άνδρου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, οι οποίες προέκυψαν, κατόπιν των διαδοχικών κακοκαιριών, που έπληξαν την περιοχή των Κυκλάδων, μέσα στον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Άνδρου, κ. Θεοδόση Σουσούδη, οι υπηρεσίες του Δήμου επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, με το μελετητικό έργο, για την αποκατάσταση των φθορών να έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και τους δημοτικούς υπαλλήλους και τα οχήματα του Δήμου, να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπίζουν, όσα προβλήματα προκύπτουν.

Ολοκληρωμένες οι μελέτες για τα επικινδυνότερα σημεία

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, “όλες αυτές οι φθορές έχουν προκύψει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχαμε το τελευταίο διάστημα”.

Πιο συγκεκριμένα, “στην περιοχή του πρώην Δήμου Άνδρου και συγκεκριμένα στους Κατακαλαίους, υποχώρησε ο μισός δρόμος, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο, έδειξαν να μετακινούνται όγκοι χώματος από το βουνό προς μία πλευρά. Έγινε μία μεγάλη κατολίσθηση, η οποία και συμπαρέσυρε και το μισό κομμάτι του δρόμου, σε μήκος περίπου 80-100 μέτρα. Επειδή υπάρχει μία ανησυχία, μήπως αυτή η φθορά προχωρήσει περαιτέρω, προσπαθούμε όσο το δυνατόν αμεσότερα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες”.

Επίσης, “στον π. Δήμο Υδρούσσας, ένα τμήμα του παραλιακού τοιχίου του Μπατσίου, όπου μέσα από αυτό περνά όλο το σύστημα της αποχέτευσης, λόγω των έντονων σοροκάδων, υποχώρησε. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα τμήματα, καθώς σε προηγούμενες φθορές, πέρσι και πρόπερσι, που είχαν υπάρξει, είχαμε αντικαταστήσει τα άλλα τμήματα. Με τις πρόσφατες κακοκαιρίες υποχώρησε ένα από τα παλαιότερα τμήματα του τοιχίου, το οποίο ήταν πετρόχτιστο και μάλιστα με σαθρό μπετό, ένα πολύ πολύ παλιό έργο. Και σε αυτό προχωράμε στην άμεση αποκατάστασή του”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σουσούδη, “στην περιοχή του Κορθίου, σε μία περιοχή, όπου υπάρχει ρέμα και ο δρόμος κάνει μία “φουρκέτα”, εκεί ο δρόμος είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Έχει υποσκαφτεί όλη η άσφαλτος, από τα ορμητικά ποτάμια, που είχαν δημιουργηθεί στο σημείο, κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων. Στο συγκεκριμένο σημείο θα κάνουμε τοιχία αντιστήριξης ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω μετακινήσεις χώματος και να αποκαταστήσουμε την επικινδυνότητα και να γίνεται με ασφάλεια η διέλευση οχημάτων και πεζών”.

Επιπλέον, “στην περιοχή του Αγ. Κυπριανού υποχώρησε ένα κομμάτι πέτρας, που υποβάσταζε την πλάκα του Αγ. Κυπριανού, το οποίο επίσης θα αποκαταστήσουμε, όπως επίσης και στον π. Δήμο Άνδρου, στο χωριό Βουρκωτή, πάλι υπάρχει μία συνεχής μετακίνηση χώματος από ένα βουνό, όπου κι εκεί θα κάνουμε ένα τοιχίο αντιστήριξης, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα, για τις οικίες που βρίσκονται στην περιοχή”.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, “έχουν γίνει ήδη οι μελέτες και έχουν κατατεθεί και με βάση τις μελέτες που καταθέσαμε, εκδόθηκε και η απόφαση για το κατεπείγον, με τη βοήθεια του προϊστάμενου της Πολιτικής Προστασίας της ΠΝΑι, κ. Δρόσου”.

Εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για συνολικότερη αποκατάσταση

Σε ό,τι αφορά ευρύτερες ενέργειες, σχετικά με τη βελτίωση των αντιπλημμυρικών υποδομών, αλλά και γενικότερα έργα, για το οδικό δίκτυο και τη στατικότητα, ο κ. Σουσούδης διευκρίνισε, πως “για τα αντιπλημμυρικά έργα, όπου και όποτε έχει χρειαστεί έχουμε κινήσει τις διαδικασίες για δύο – τρία σημεία. Ωστόσο, παρά τις ενέργειες για τα αντιπλημμυρικά, εδώ έχουμε το φαινόμενο, στα ήδη υπάρχοντα ρέματα, το νερό να κατεβαίνει με πολύ μεγάλη ορμή και σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα, δυστυχώς, κάποια κομμάτια, τα οποία είχαν κατασκευαστεί αρκετά παλιά, να είναι πλέον σαθρά και να τα συμπαρασύρει το νερό. Αυτό μοιραία συμβαίνει σε δρόμους, ή σε λιθοδομές, οι οποίες υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία στο νησί”.

Συνέχισε δε εξηγώντας, πως “οι λιθοδομές δεν έχουν ενταχθεί στις κατεπείγουσες εργασίες, αυτές θα τις αποκαταστήσουμε με δημοτικούς πόρους, δεδομένου, ότι ήδη ήταν πάρα πολλά τα σημεία, που έχρηζαν αποκατάστασης. Δυστυχώς, όσο στεγνώνει ο καιρός και όσο συνεχίζεται η ηλιοφάνεια, αν παραμείνουν χωρίς παρέμβαση κάποια σημεία, θα έχουμε κι άλλες επιπτώσεις”.

Ωστόσο διαβεβαίωσε, ότι “τα μηχανήματά μας βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους, ώστε να απομακρύνουν από τους δρόμους όσα πέφτουν από τα βουνά και να ομαλοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων”.

Ο Δήμαρχος Άνδρου παραδέχτηκε, ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, ωστόσο όπως υποστήριξε, “μέχρι στιγμής το ελέγχουμε στο 100%”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σουσούδη, πολλά σχετικά έργα, αναμένεται να ενταχθούν και στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της τάξεως των 600.000 ευρώ για έργα οδοποιίας, που αποδέχτηκε ο Δήμος Άνδρου πρόσφατα. “Είναι μία χρηματοδότηση, που είχαμε διεκδικήσει εμείς από το Υπουργείο Υποδομών. Το αίτημα είχε κατατεθεί από το Μάιο του 2018, μας το ενέκριναν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019 και αυτή τη στιγμή προχωρά η διαδικασία. Η χρηματοδότηση αφορά όχι μόνο σε δρόμους, αλλά και σε έργα αντιστήριξης δρόμων, όπου εκεί πιθανότατα θα ενταχθούν και οι εργασίες αντιστήριξης, που προείπα”.

Πέραν της ως άνω χρηματοδότησης, έχει κατοχυρωθεί ακόμη μία χρηματοδότηση, ύψους 200.000 ευρώ, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες. “Σε αυτό το πρόγραμμα, θα ενταχθούν οι μικροζημιές, αλλά και οι φθορές των λιθοδομών, που έχουν επέλθει από την κακοκαιρία”.

Συνοψίζοντας, ο Δήμαρχος Άνδρου επεσήμανε, πως η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και βαίνει προς επίλυση, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, ώστε να υλοποιηθούν τα σχετικά έργα, ενώ “και οι υπηρεσίες έχουν εκπονήσει όλες τις μελέτες, το θέμα “τρέχει” κανονικά και προχωράμε άμεσα στις αποκαταστάσεις των ζημιών που έχουν γίνει, ενώ και σε επίπεδο καθημερινότητας, με τα μηχανήματα και τους υπαλλήλους μας, επιλαμβανόμαστε διαρκώς, ώστε να απομακρύνονται τα μπάζα από τους δρόμους και η ροή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών να γίνεται σε κανονικούς ρυθμούς και με ασφάλεια”.

Ετικέτες: