Η νέα Δήμαρχος, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, μιλά για τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Δήμου Κέας

«Στα σημαντικά θέματα η Τζιά να βγαίνει ενωμένη»

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων για τη νέα θητεία τίθεται η αναβάθμιση των υποδομών αλλά και η περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, σύμφωνα με τη νέα Δήμαρχο Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Μετά από πολλά χρόνια στα κοινά της Τζιας, η κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου και ο συνδυασμός της «Μαζί για την Τζιά- Πρόοδος-Ανάπτυξη» κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών του νησιού, κατά τις δημοτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2019.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της κ. Βελισσαροπούλου κατάφερε να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,74%, ενώ ο συνδυασμός “Ενεργοί Δημότες Κέας” του κ. Νίκου Δεμένεγα συγκέντρωσε ποσοστό 48,26%, με τις δύο παρατάξεις να εξασφαλίζουν 9 και 8 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντίστοιχα.

Η Δήμαρχος Κέας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, αλλά και για το πνεύμα συνεργασίας, το οποίο σύμφωνα με την ίδια είναι απαραίτητο συστατικό, για την οποιαδήποτε επιτυχία στα σημαντικά ζητήματα του νησιού.

Είστε μία νέα Δήμαρχος, αλλά όχι νέο πρόσωπο στο χώρο της αυτοδιοίκησης στην Κέα.

Ε. Βελισσαροπούλου: «Καθόλου. Έχω μία μακρόχρονη εμπειρία, σχεδόν 16 χρόνων. Από δημοτική σύμβουλος, Αντιδήμαρχος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πλέον Δήμαρχος. Ουδέποτε υπήρξα αδρανής πολίτης. Όλα αυτά τα χρόνια είχα μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά, πάντα στο πλευρό του κόσμου, πάντα με μία διάθεση να βοηθήσουμε για μία καλύτερη ημέρα για το νησί μας».

Κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα βελτίωσης για το νησί, σε πολλά επίπεδα. Το δικό σας όραμα τι διαφορετικό φέρνει για τη διοίκηση του Δήμου Κέας;

Ε.Β.: «Πάντοτε λέω, ότι κάθε δημοτικός άρχων, ο οποίος έχει περάσει από το νησί, έχει αφήσει το “λιθαράκι” του. Στόχος μας είναι και εμείς να αφήσουμε το δικό μας θετικό αποτύπωμα. Έχουμε μπροστά μας πάρα πολλές προκλήσεις, λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που υπάρχουν, σε σχέση και με την εποχή στην οποία ζούμε. Η δική μας πορεία στο Δήμο, αυτό που θέλουμε να σηματοδοτήσει, είναι μία βελτίωση στις υποδομές».

Για τα νησιά των Κυκλάδων, συχνά οι κυριότερες ελλείψεις παρατηρούνται στον τομέα των υποδομών. Σε τι επίπεδο βρίσκεται, κατά τη γνώμη σας, η Κέα και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε αυτόν τον τομέα;

Ε.Β.: «Προτεραιότητα αφορούν οι υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση και διαχείριση απορριμμάτων. Και βέβαια θα έχουμε πάντα σε πρώτο πλάνο τις δομές υγείας και παιδείας.

Γενικότερα, στο νησί όλες οι υποδομές χρειάζονται βελτίωση. Έχουν ήδη, όπως προείπα, γίνει μεγάλα βήματα, αλλά θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.

Κυρίως θα αναφερθώ στο θέμα του νέου ΧΥΤΑ. Μπορεί μεν να έχει ολοκληρωθεί το έργο του ΧΥΤΑ, ωστόσο υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα, που έγκειται στο γεγονός, ότι δεν έχουμε δρόμο πρόσβασης. Ο ΧΥΤΑ μας βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, όμως εξαιτίας του πολύ κακού δρόμου που υπάρχει, ώστε να φτάσουμε εκεί, καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποκομιδή των απορριμμάτων και την απόρριψή τους στον ΧΥΤΑ. Υπήρξε μία τεράστια καθυστέρηση, όσον αφορά στο θέμα του δρόμου και δεν γνωρίζω ακόμη πόσο χρόνο θα πάρει, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία σωστή πρόσβαση προς το χώρο. Η δοκιμαστική λειτουργία, στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία, δεδομένου, ότι δεν μπορούμε να έχουμε τις ποσότητες των απορριμμάτων που απαιτούνται, ώστε να εξεταστεί η ορθή λειτουργία του.

Επίσης, άμεσα, όσον αφορά στην ύδρευση, στην περιοχή της Ιουλίδας θα πρέπει να διορθωθούν αρκετά προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό, σχετικά με την ποιότητα του νερού, καθώς έχει παρατηρηθεί, ότι το δίκτυο “κατεβάζει” σκουριά. Στην Κορρησία θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις σωλήνες υδροδότησης. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη περιοχές, όπως οι Ποίσσες, στις οποίες θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να φτάσουν τα δίκτυα ύδρευσης και να έχουν νερό. Αντίστοιχα, υπάρχουν και περιοχές, όπως αυτή της Κάτω Μεριάς, όπου η ποσότητα και η πίεση του νερού που φτάνει στα σπίτια είναι πάρα πολύ μικρή. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να φτάνει καθαρό σε όλα τα σπίτια.

Σχετικά με το έργο της αποχέτευσης, η σχετική μελέτη, αν θυμάμαι καλά, υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Φτάσαμε σε ένα σημείο να ξεκινήσει δειλά η δημιουργία αγωγών δικτύου, πριν το Πάσχα του 2019. Το έργο σταμάτησε λόγω της θερινής περιόδου. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει ξανά και μάλιστα πολύ εντατικά, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους. Αυτό που περιμένουμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την οποία βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία, είναι να δημοπρατηθεί το καθαρά ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι, που είναι της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού.

Υπάρχουν ακόμη κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν και απαραίτητη δουλειά, η οποία θα γίνει.»

Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Κέας βρίσκεται σε τροχιά ανάδειξης του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος του νησιού. Σε τι κατεύθυνση κρίνετε πως θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια;

Ε.Β.: «Δεν ξεχνάμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και τις πολιτιστικές και άλλου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φέτος το καλοκαίρι είχαμε πολύ “δυνατές” εκδηλώσεις, ενώ σε μερικές ημέρες έχουμε μία κορυφαία εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας, με το Σταύρο Ξαρχάκο.

Στόχος μας, ως δημοτική αρχή, είναι να γίνονται εκδηλώσεις στο νησί μας όλο το χρόνο, και το χειμώνα. Έχουμε πολλή ανάγκη να βγαίνουμε από το σπίτι μας, να βρισκόμαστε όλοι μαζί σε όμορφα και σημαντικά δρώμενα.

Άλλος ένας στόχος μας είναι να αναβιώσουμε και το πρόγραμμα “Δια Βίου Μάθησης”, ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε πιο σταθερή χρηματοδότηση. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να το στηρίξουμε ως Δήμος, ωστόσο θα δεχτούμε με ευχαρίστηση τη συμβολή κάθε φορέα που επιθυμεί να βοηθήσει, όπως η Περιφέρεια ή κάποιο Υπουργείο.

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, στην Κέα έχουμε αποφασίσει πριν από χρόνια, ότι αυτό που επιθυμούμε δεν είναι να μιμηθούμε κάποιο άλλο, Κυκλαδίτικο νησί. Θέλουμε να έχουμε μία ήπια ανάπτυξη δεν είμαστε υπέρ του μαζικού τουρισμού. Αυτό που μας ενδιαφέρει, λοιπόν, και μας ενδιέφερε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι να παρουσιάσουμε το νησί μας με την προσωπικότητα και τη φυσιογνωμία την οποία έχει, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας, ώστε να γίνουμε ακόμη πιο φιλόξενοι προς τους επισκέπτες μας και να μπορέσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, εκτός σεζόν, οι οποίες θα προσελκύουν τον κόσμο.

Η μοναδική φυσιογνωμία του νησιού μας είναι κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και θέλουμε να μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας. Υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία της Τζιάς που δεν έχουν αναδειχθεί και είναι άγνωστα για τον πολύ κόσμο. Στόχος μας είναι σε αυτά τα σημεία να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση».

Η Κέα βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Λαυρίου, ωστόσο αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες Κυκλάδες σε σχέση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Είστε διατεθειμένη να διεκδικήσετε δυναμικά την ικανοποιητική θαλάσσια συγκοινωνία της Κέας;

Ε.Β.: «Η ενδοκυκλαδική συγκοινωνία είναι για όλους μας εξαιρετικά απαραίτητη και αποτελεί ένα θέμα, για το οποίο πρέπει και οφείλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα παλέψουμε για αυτό. Όταν εμείς από την Κέα χρειάζεται να μετακινηθούμε στη Σύρο, απαιτούνται τρεις ημέρες ταξίδι. Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε φθηνό, ούτε ευχάριστο. Πρόσφατα το αντιμετώπισα και η ίδια, θέλοντας να παραστώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου.

Είναι μία ανάγκη για όλους τους κατοίκους της Κέας, αλλά και των υπόλοιπων νησιών και είμαστε έτοιμοι, μαζί με τους συναδέλφους Δημάρχους των υπόλοιπων νησιών να πολεμήσουμε πάρα πολύ για αυτό. Θα πρέπει να σταθούμε όλοι οι Δήμαρχοι ο ένας στο πλευρό του άλλου και ενωμένοι να διεκδικήσουμε μία λύση.

Η ακτοπλοϊκή μας σύνδεση με το Λαύριο είναι πάρα πολύ σύντομη και έχουμε δύο εταιρείες, με τις οποίες μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και κατόπιν αιτημάτων, τόσο από το Δήμο, όσο και από τους επαγγελματίες, να λύσουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, τόσο με την έτερη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος, ποια είναι η θέση σας;

Ε.Β.: «Οι συνεργασίες είναι απόλυτα απαραίτητες, αν θέλουμε να παραγάγουμε έργο, με όλους τους φορείς.

Σε τοπικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό, στα μεγάλα προβλήματα η Τζιά να βγαίνει με μία πρόταση προς τα έξω, η οποία να είναι καθολική. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί – και θέλουμε – να διαμορφωθεί, εδώ, σε τοπικό επίπεδο. Με τη συνεργασία των συλλόγων, των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων, μπορούμε να βγάλουμε ομόθυμα συμπεράσματα, σε θέματα που αφορούν στο νησί μας.

Την ίδια διάθεση για αγαστή και γόνιμη συνεργασία έχουμε και σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά και τους φορείς της πολιτείας, που κάθε φορά διαχειρίζονται θέματα, που ενδιαφέρουν και το νησί μας.

Όσον αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό αποτελείται από δύο παρατάξεις. Όπως δεσμευτήκαμε και την ημέρα της ορκωμοσίας, αλλά και στο πρώτο μας δημοτικό συμβούλιο και οι δύο παρατάξεις επιθυμούμε να έχουμε μία σύμπνοια για το καλό του τόπου. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, ώστε να κάνουμε το έργο το οποίο θέλουμε. Άλλωστε, τα προβλήματα είναι κοινά και γνωστά σε όλους. Ακόμη και τα προγράμματά μας, που παρουσιάσαμε ως συνδυασμοί, ήταν παρόμοια. Άρα θα διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο με όσους θέλουν να συνεργαστούν – ελπίζω να είναι όλοι – για να μπορέσουμε να παλέψουμε αποτελεσματικότερα τα προβλήματα του τόπου μας.

Ως εκπαιδευτικός γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι το έργο μπορεί να παραχθεί μόνο σε επίπεδο ομάδας.

Παράλληλα, μας αφορά ιδιαίτερα επίσης η συνεργασία και η συνομιλία με τους δημότες. Ήδη, με την ομάδα μου έχουμε θεσπίσει ωράριο, κατά το οποίο οι πολίτες μπορούν να μας βρούν στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου. Προσωπικά έχω ανοιχτό το γραφείο μου προς τον κόσμο, για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, να μπορούμε να μιλήσουμε. Όσες φορές μου έχει ζητηθεί να μετακινηθώ εγώ σε περιοχές, ώστε για παράδειγμα να μιλήσω με κάποιους ανθρώπους που μπορεί να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να μην κατάφεραν να ανέβουν, το έχω κάνει με ευχαρίστηση και θα συνεχίσω να το κάνω και αυτό είναι κάτι για το οποίο δεσμεύομαι.»