Ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, μιλά στην “Κοινή Γνώμη” για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες εν μέσω πανδημίας

Περιοριστικά μέτρα στη Σαντορίνη

Περιοριστικά μέτρα στη Σαντορίνη, σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας, όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι στο ζενίθ, παρά την πανδημία, με ζητούμενο να περιοριστούν οι πιθανότητες εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί.

Όχι μόνο για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων αλλά και για την συνολική προετοιμασία του νησιού έναντι της πανδημίας, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Η οικοδομική δραστηριότητα

Για την έκτακτη ανακοίνωση των μέτρων που ελήφθησαν για τη Σαντορίνη, με πολλούς από τους κατοίκους της να διερωτώνται για την επιλογή εφαρμογής τους στο νησί, ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι αυτά ήρθαν ως απόρροια των αιτημάτων που είχαν κατατεθεί προς την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι “τίποτε δεν γίνεται ξαφνικά. Απλώς κλιμακώθηκαν τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα”. Και όταν αναφέρεται σε προβλήματα αυτά δεν είναι άλλα από την ανεξέλεγκτη είσοδο στο νησί πολλών οικοδομικών συνεργείων, καθώς στη Σαντορίνη “ανθεί” η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία τελικά και τέθηκε σε αναστολή για χρονικό διάστημα 30 ημερών. Συγκεκριμένα ο κ. Σιγάλας ανέφερε ότι “Ήταν μεγάλο πρόβλημα οι ανεξέλεγκτες αφίξεις εργαζομένων στη Σαντορίνη, με μία βεβαίωση εργοδότη ότι έρχονται για να εργαστούν. Όταν απαγορεύεται, εκτός των μονίμων κατοίκων, να έρχονται στο νησί, δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν όλοι αυτοί που έρχονται για δουλειά, από που προέρχονται, που ήταν πριν, αν ήταν σε περιοχές που είχαν κρούσματα, αν ήταν στο εξωτερικό κλ.π.”.

Καθώς υπήρχε πλήθος αφίξεων στη Σαντορίνη, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε συνεργασία του Δήμου με το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να γίνει παρακολούθηση και καταγραφή των αφίξεων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων ατόμων προς το νησί. Επ’ αυτού ο κ. Σιγάλας, ενημέρωσε ότι “τα άτομα αυτά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, δεν ήταν κάτοικοι Σαντορίνης και πολλοί ήταν αλλοδαποί”.

Αυτή η αύξηση ενέτεινε και την ανησυχία της Δημοτικής Αρχής, με τον Δήμαρχο να σημειώνει ότι “θα ήταν με αυτό τον τρόπο, πολύ πιθανότερο η Σαντορίνη να παρουσιάσει κρούσματα”.

Για την από κοινού ένταξη με τη Μύκονο στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, ανέφερε “εμείς θέλαμε να προλάβουμε το κακό, αυτό που δεν πρόλαβε η Μύκονος, όπου εκ του αποτελέσματος έγινε η διακοπή των οικοδομικών εργασιών. Με την αιτιολογία όλων των εισερχομένων ότι έρχονται για να δουλέψουν ήταν θέμα ημερών για να έχουμε κι εμείς κρούσμα”.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο σχετικό με το πλήθος των ατόμων που πήγαν στη Σαντορίνη είναι και πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση του Δημάρχου, το 80% των παραβάσεων του περιορισμού κυκλοφορίας που σημειώθηκαν στο νησί ήταν από τα άτομα αυτά. Όπως ο ίδιος ο κ. Σιγάλας ανέφερε, “Τα άτομα αυτά, με την αιτιολογία ότι εργάζονται, δημιουργούσαν συνωστισμό σε καταστήματα που ήταν ανοιχτά, χωρίς να τηρούν τα μέτρα”.

Παρά την πανδημία η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί βρισκόταν σε έξαρση, με την πλευρά του Δήμου να αποφασίζει τη διακοπή των εργασιών στην καλντέρα, με τον Δήμαρχο να σημειώνει ότι “αυτό δεν ήταν αρκετό, γι’ αυτό ήταν επιβεβλημένο να σταματήσει η οικοδομή και στο υπόλοιπο νησί”.

Όσον αφορά στα έργα τα οποία συνεχίζονται κανονικά, όπως η ανακατασκευή του λιμανιού του Αθηνιού (το μοναδικό λιμάνι της Σαντορίνης), η αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου προς το λιμάνι του Αθηνιού (μοναδική οδός πρόσβασης), η αποκατάσταση του δρόμου του Μονολίθου περιοχής αεροδρομίου (μοναδική πρόσβαση) και η αποκατάσταση της βατότητας και η άρση της επικινδυνότητας του δρόμου στην Καλντέρα της Οίας και του Φηροστεφανίου, έργα για τα οποία είχε κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως τόνισε ο κ. Σιγάλας “σε καμία περίπτωση δεν σταματάνε τα έργα κοινής ωφέλειας ή δημοσίου συμφέροντος. Με τη διακοπή των εργασιών δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΥΑ δεν θα δουλεύουν. Αυτά τα μεγάλα έργα που αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση είναι ενδεικτικά και είναι αυτά που πρέπει να ολοκληρωθούν γιατί είχε κηρυχθεί το νησί σε έκτακτη ανάγκη”.

Ιχνηλάτηση κρούσματος

Σε ότι αφορά στο δεύτερο κρούσμα της Μυκόνου και τη διασύνδεση που γίνεται, σε επίπεδο φημολογίας, με το νησί της Σαντορίνης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι “στην ιχνηλάτηση που γίνεται εξετάζονται τα πάντα. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τίποτε τεκμηριωμένο”.

Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου

“Έγκαιρο και πολυσχιδή” χαρακτήρισε ο κ. Σιγάλας, τον κοινωνικό προγραμματισμό του Δήμου για την περίοδο της πανδημίας, καθώς υιοθετήθηκαν δράσεις προς ανακούφιση των πολιτών.

Συγκεκριμένα ανέφερε “ξεκινήσαμε πολύ νωρίς, πριν ακόμα από τις απόκριες, να κάνουμε γενικευμένες απολυμάνσεις στα σχολεία, σε όλους του δημοτικούς και δημόσιους χώρους, όπου μας ζητήθηκε, ακόμα και στις ενορίες των εκκλησιών. Μπήκαμε έγκαιρα στη διαδικασία προμηθειών υγειονομικού υλικού”. Στο Κέντρο Κοινότητας Σαντορίνης στήθηκε ένα επιχειρησιακό κέντρο, το οποίο διαθέτει 6 οχήματα για όλο το νησί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, για να μην αναγκαστούν να βγουν από το σπίτι τους, με τον κ. Σιγάλα να ενημερώνει ότι “τους πηγαίνουμε είτε ένα έγγραφο που μπορεί να χρειαστούν είτε τα ψώνια τους, ή τα φάρμακα τους”.

Ένα όχημα διατίθεται και στη Θηρασιά για να παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες.

Εκτός αυτών, προ 10ημέρου, ξεκίνησε η διανομή συσσιτίων, σε καθημερινή βάση, προς όλους του ηλικιωμένους που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, σε όλους τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και τους ΑμεΑ.

Για την τόνωση δε του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, δημιουργήθηκαν εθελοντικές ομάδες, υπό τη Δημοτική Αστυνομία, που αναλαμβάνουν την περιφρούρηση περιουσιών, κυρίως των κλειστών και ανενεργών επιχειρήσεων, ως μέτρο πρόληψης προκειμένου να αποφευχθούν απόπειρες κλοπών. “Η δράση εκίνησε πριν από 2 ημέρες, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία και με οχήματα που έχει διαθέσει ο Δήμος, με σκοπό να μπορέσουμε, ιδίως τη νύχτα, να δηλώσουμε την παρουσία μας ως περιπολία, για να μην μπορέσει κανένας να σκεφτεί να “ανοίξει” μαγαζιά ή ξενοδοχεία. Μία ενέργεια του Δήμου στο πλαίσιο της πρόληψης, κατέληξε ο κ Σιγάλας.