Ενεργοποίηση 5 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο Δίκτυο Πόλεων SDG 17 Greece

Η Μύκονος “υιοθετεί” στόχους βιώσιμης ανάπτυξης

Ομόφωνη απόφαση, προκειμένου να “υιοθετηθούν” στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένοι στη λίστα στόχων του ΟΗΕ, καθώς και να συνυπογραφεί το σχετικό ψήφισμα για τη θεσμοθέτηση της Εβδομάδας Βιώσιμων Στόχων στη χώρα, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου.

Δεδομένης της συμμετοχής του Δήμου στο Δίκτυο Πόλεων Sustainable Development Goals (STG) 17, η Μύκονος πρόκειται να συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Δικτύου “Υιοθέτησε ένα Στόχο”, προκρίνοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνυπογραφεί και το σχετικό ψήφισμα του Δικτύου, που αφορά στην ανάγκη θεσμοθέτησης Εβδομάδας Βιώσιμων Στόχων.

Οι προβλεπόμενες δράσεις

Το Δίκτυο SDG 17 Greece αποτελεί το μοναδικό αυτοδιοικητικό φορέα στην Ελλάδα για την προώθηση των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και την ανάπτυξη στους ΟΤΑ. Ο Δήμος Μυκόνου συμμετέχει ως μέλος του SDGG 17 Greece έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελούν προτεραιότητες του Δικτύου, ενώ ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

Στόχος του Δικτύου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τους παγκόσμιους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, με όραμα να διαμορφωθούν ενεργοί πολίτες, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας μέχρι το 2030.

Με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Δικτύου ως προς την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης στου Δήμους – μέλη του, το Δίκτυο SDG 17 Grecce, μέσα από την πρωτοβουλία “Υιοθέτησε έναν Στόχο”, επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των μελών του προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα προωθεί με σχετικό ψήφισμα τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση της Εβδομάδας Βιώσιμων Στόχων.

Ειδικότερα, με αναφορά στο ψήφισμα για τη θεσμοθέτηση Εβδομάδας Βιώσιμων Στόχων, που έχει τεθεί προς έγκριση από τα μέλη του Δικτύου, προτείνεται η ενεργοποίηση 5 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με τίτλο “Υιοθέτησε έναν Στόχο” και ανά κάθε στόχο, ενεργοποιούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, που υπηρετούν τις στοχεύσεις και τις πρακτικές που προάγει το Δίκτυο στους συγκεκριμένους τομείς.

Το πλαίσιο των δράσεων ανά τομέα αναλυτικά περιγράφεται ως εξής:

- Δράση “Υιοθέτησε τους Ήρωες της καθημερινότητας στην εποχή του Covid-19”

Ενεργοποιώντας τον Στόχο 3 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που αφορά στην Υγεία, κάθε μέλος του Δικτύου “υιοθετεί” τους δικούς του ήρωες της πανδημίας, τους οποίους βραβεύει σε τιμητική εκδήλωση. Οι “ήρωες” της πανδημίας σε κάθε Δήμο – μέλος, γίνονται Ήρωες του Δικτύου, μέσα από την ανάδειξή τους σε πρότυπα κοινωνικής προσφοράς και ανθρωπισμού, που προασπίζουν τη δημόσια υγεία.

- Δράση “Υιοθέτησε το Πρόγραμμα Safer Internet σε 3 σχολεία”

Ενεργοποιώντας τον Στόχο 4 εκ των 17 ΣΒΑ του ΟΗΕ, που αφορά στην Παιδεία, κάθε μέλος καλείται να ορίσει τρία σχολεία, τα οποία θα συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη για ασφαλέστερο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενημερωτικής καμπάνιας “Safer Internet”. Τα σχολεία που θα συμμετέχουν από κάθε Δήμο-μέλος, θα επισημαίνονται με ετικέτα στον χάρτη με τα ασφαλή σχολεία στον κυβερνοχώρο, που θα είναι διαθέσιμος στον διαδικτυακό τόπο του Δικτύου.

- Δράση “Υιοθέτησε ένα Πολιτιστικό Τοπόσημο ή Μνημείο”

Ενεργοποιώντας τον Στόχο 17 περί συνεργασίας, με επίκεντρο τον πολιτισμό, κάθε Δήμος-μέλος επιλέγει και ορίζει το δικό του Εμβληματικό Μνημείο που θέλει να τον προσδιορίζει στην “πολιτιστική διαδρομή” με όλα τα μνημεία και τοπόσημα των μελών που θα ενταχθούν σε μία σύγχρονη ψηφιακή εφαρμογή του Δικτύου.

- Δράση “Υιοθέτησε μία καινοτόμα εφαρμογή ή πρακτική”

Ενεργοποιώντας τον Στόχο 11 για τις βιώσιμες πόλεις, κάθε μέλος προβάλλει τη δική του πρόταση καινοτομίας και την ενσωματώνει στο διαδικτυακό χάρτη καινοτομίας που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις από όλους τους Δήμους-μέλη του Δικτύου, στο πλαίσιο της διάδοσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των μελών του Δικτύου.

- Δράση “Υιοθέτησε μία δράση επαναχρησιμοποίησης”

Ενεργοποιώντας τον Στόχο 12 για την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, προωθείται η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και της κυκλικής οικονομίας. Το Δίκτυο αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που προάγουν τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές από κάθε Δήμο-μέλος και βραβεύει την καλύτερη, μέσω ενός διαδικτυακού διαγωνισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, ενέκρινε ομόφωνα την ενεργοποίηση των 5 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως επίσης και το σχετικό ψήφισμα, που αναφέρεται παρακάτω.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Φέτος, το 2020, εορτάζεται η 75η Επέτειος από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός του οποίου η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος, έχει ξεκινήσει έναν παγκόσμιο διάλογο για το πώς οι ανθρώπινες κοινότητες ανά τον κόσμο θα οικοδομήσουν μία πραγματικά παγκόσμια συνεργασία,προκειμένου να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους για ένα δίκαιο, ειρηνικό και βιώσιμο μέλλον.

Η ατζέντα 2030 για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, οι ανισότητες, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η μετανάστευση, ο εκτοπισμός και οι ταχείες αλλαγές στο δημογραφικό και στην τεχνολογία, θα απαιτήσουν την αποτελεσματική συνεργασία μας πέρα από σύνορα, τομείς ή γενεές. Η αποτυχία μας να συνεργαστούμε θα έχει ευρείες συνέπειες στην ευημερία των παιδιών μας, των εγγονιών μας και στον ίδιο τον πλανήτη μας.

Για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, έχει θεσπιστεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Sustainable Development Week - ESDW), μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που φέτος πραγματοποιείται από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2020 και αφορά σε δράσεις που υλοποιούνται κατά το ευρύτερο χρονικό διάστημα, από 18 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης εστιάζει σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται από δημόσιους φορείς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. και συνδέονται με την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs) των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της ενεργού συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στην φιλόδοξη κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 και των SDGs. Ιδιαίτερα κατά την παρούσα δύσκολη συγκυρία, αναδεικνύεται η σημασία της συμμετοχής όλων των εταίρων προς την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάκαμψης από την πανδημία. [...]

Βάσει των ανωτέρω, προτείνεται οι Δήμοι μέλη να υιοθετήσουν την πρόταση για θεσμοθέτηση Εβδομάδας Βιώσιμων Στόχων με την ενεργοποίηση των Στόχων με επίκεντρο τους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, που αποτελούν και τις προτεραιότητες του Δικτύου, με στόχο πόλεις και κοινότητες συνεργασίας και βιωσιμότητας.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά επικοινωνιακά εργαλεία,μέσα από ποικίλες δράσεις και πρακτικές, οι Δήμοι μέλη του Δικτύου SDG 17 Greece θα γίνουν οι δορυφόροι του παγκόσμιου σχεδίου του ΟΗΕ για παγκόσμιο διάλογο και συλλογική δράση, συμβάλλοντας μέσα από την υλοποίηση των Στόχων στη βελτίωση της ζωής, στην ευημερία του ανθρώπου, στην πρόοδο των κοινωνιών μας και ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Ετικέτες: