Δικαίωση των κατοίκων του Γαυρίου που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της άδειας εγκατάστασης και δόμησης σε μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος

«Ο αγώνας που δίνεται με ενότητα φέρνει αποτελέσματα»

  • Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18
Φωτογραφία: Φιλοπρόοδος Όμιλος "Το Γαύριο"

Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι κάτοικοι του Γαυρίου Άνδρου, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής σκυροδέματος στην περιοχή, η οποία είχε τοποθετήσει ιδιαίτερα ευμεγέθη σιλό εντός κατοικημένης περιοχής.

Με απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας ακυρώνονται οι δύο αποφάσεις, ήτοι η έγκριση εγκατάστασης της μονάδας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η άδεια δόμησης εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, που επέτρεψαν την εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδας παραγωγής σκυροδέματος, εντός κατοικημένης περιοχής και ιδιαίτερα κοντά στο λιμάνι του Γαυρίου, μετά την προσφυγή κατοίκων της περιοχής.

Ιστορικό

Το ζήτημα προέκυψε τον Νοέμβριο του 2018, όταν ο Φιλοπρόοδος Όμιλος “Το Γαύριο” προειδοποιούσε για καταστροφική υποβάθμιση της περιοχής στην περίπτωση λειτουργίας της μονάδας, μέσα από επιστολές του προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον τότε Έπαρχο Άνδρου και νυν Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, τον τ. Δήμαρχο Άνδρου, κ. Θεοδόση Σουσούδη και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στην παρέμβασή τους οι κάτοικοι του Γαυρίου επεσήμαιναν, πως «με την εγκατάσταση αυτή, θεωρούμε ότι θα συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου - μιας σημαντικής περιοχής της Άνδρου - πολύ μεγάλη υποβάθμιση, για τους εξής λόγους:

  • Διαθέτει ένα από τα λίγα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων, ιδιαίτερης μορφολογίας, που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάδειξης και αξιοποίησης του τουριστικά.

  • Λόγω της εγγύτητας, στην πρόσβαση των επισκεπτών σε σημαντικές τοποθεσίες (παραλίες, χωριά, μονοπάτια κ.α), συγκεντρώνει μεγάλο μέρος τουριστών αλλά και εποίκων Ελλήνων και ξένων που συμβάλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

  • Η εικόνα των επισκεπτών με την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι, είναι τα τεράστια Σιλό, που αποτελεί σοβαρό λόγο αποτροπής τους να παραμείνουν και να επενδύσουν στην περιοχή.

  • Σε μια μεγάλη ακτίνα (με όριο τις κορυφογραμές Ανω Γαυρίου, Κουμαρίου -Σκούμπι,ένα μέρος του δρόμου προς Φελλό, δεξιά προς Σχόλη και Σαρακίνικο ), γύρω από την επίμαχη εγκατάσταση, υπάρχουν κατοικίες μόνιμων κατοίκων καθώς και εξοχικές, από τις οποίες πολλές τα τελευταία χρόνια εκμισθώνονται καλύπτοντας την αυξημένη τουριστική ζήτηση.

  • Η όχληση θα είναι εμφανής και αισθητή στην προαναφερόμενη ακτίνα των κατοικιών και του λιμανιού. Ο θόρυβος, η σκόνη, η επιβάρυνση από τα λύματα, η βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα, η κυκλοφοριακή φόρτιση από τα φορτηγά, θα συντελέσουν τα μέγιστα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.

  • Η ευρύτερη περιοχή θα οδηγηθεί σε μαρασμό από αυτή την εγκατάσταση η οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση παρόμοιας όχλησης».

Προκειμένου να διασφαλίσουν, ότι οι θέσεις τους και η σχετική νομολογία η οποία έχει συγκεντρωθεί, η οποία σύμφωνα με τον Όμιλο αποδεικνύει τα επιχειρήματά τους, ενάντια στην απόφαση εγκατάστασης της μονάδας, οι κάτοικοι του κάμπου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το θέμα επανήλθε το Δεκέμβριο του 2019, αυτή τη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, όταν – περίπου έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση των σιλό – ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας. Μάλιστα, η συνεδρίαση είχε λάβει χώρα στο Γαύριο, με τη συμμετοχή των κατοίκων, ενώ το κλίμα της συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς ο νυν Δήμαρχος, κ. Λοτσάρης, κατείχε τη θέση του Επάρχου Άνδρου, όταν δόθηκε η άδεια εγκατάστασης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και εκπρόσωπος της εταιρείας, μεταξύ του οποίου και των παρευρισκόμενων κατοίκων αρκετές φορές σημειώθηκε ένταση.

Υπενθυμίζεται, ότι τότε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, είχε κατά πλειοψηφία δώσει αρνητική γνωμοδότηση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας, με μόλις τρεις συμβούλους να ψηφίζουν θετικά.

«Άμεση αποξήλωση όλων των παράνομων κατασκευών»

Περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε την υπόθεση της προσφυγής των 49 κατοίκων του Γαυρίου που προσέφυγαν, δικαιώνοντάς τους.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των πολιτών που προσέφυγαν:

«Όπως είναι γνωστό εμείς οι κάτοικοι του Γαυρίου που προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητήσαμε να ακυρωθούν αφενός,

• η Έγκριση Εγκατάστασης της Μονάδας Παραγωγής Σκυροδέματος της εταιρίας ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε. στην περιοχή Κάμπος Γαυρίου, από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και αφετέρου,

• η Άδεια Δόμησης του Δήμου Άνδρου, προβάλλοντας περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις πρόσφατες αποφάσεις του, έκανε δεκτές τις προσφυγές μας και ακύρωσε πανηγυρικά τις δύο εγκρίσεις δικαιώνοντας τον αγώνα μας.

Συγκεκριμένα στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφέρεται, ότι η Έγκριση Εγκατάστασης της Μονάδας, δόθηκε από την Περιφέρεια χωρίς προηγουμένως να υποβληθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) απαραίτητη σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό νόμο 4014/2011, στον οποίο προβλέπεται ότι η ύπαρξη Α.Ε.Π.Ο. αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση κάθε Διοικητικής Πράξης, η οποία Α.Ε.Π.Ο. θα πρέπει να είναι νόμιμη.

Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ, αφού απορρίπτει όλους τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς οι οποίοι προβλήθηκαν, σημειώνει ότι η ΜΠΕ και η αξιολόγηση της, πρέπει να είναι συμβατές με τις χωροταξικές ρυθμίσεις της περιοχής και ειδικότερα με τις ρυθμίσεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) της Άνδρου.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο, ότι εκτός από τις προαναφερθείσες Ακυρωτικές Αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας, όπως αυτές αναφέρονται ρητά στο έγρ.17741/11/05/2020 της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ότι σε περιοχές εντός της ζώνης Γ’ της ΖΟΕ Άνδρου στην οποία βρίσκεται η «εγκατάσταση» της επιχείρησης, δεν επιτρέπεται η βιομηχανική δραστηριότητα.

Επίσης καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου να ανακαλέσουν άμεσα τις Άδειες Εγκατάστασης και Δόμησης που εξέδωσαν ως μη νόμιμες, συμμορφούμενες με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Επιβάλλεται δε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την άμεση αποξήλωση και απομάκρυνση από το χώρο εγκατάστασης όλων των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών και να αποκαταστήσουν την περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση.

Μετά από 2 χρόνια προσπαθειών, ο αγώνας μας δικαιώθηκε με πολύ κόπο και κόστος. Μαζί με μας που προσφύγαμε βρέθηκαν και δεκάδες άλλοι κάτοικοι του Γαυρίου και της ευρύτερης περιοχής που στήριξαν τον αγώνα αυτόν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τονίζοντας, ότι ο αγώνας που δίνεται με ενότητα και μαζική συμμετοχή φέρνει αποτελέσματα.»

Ετικέτες: