Απόφαση Δήμου Μυκόνου και πρόταση χρηματοδότησης

Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για πολιτισμό και τουρισμό

  • Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:23

Η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου και εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, που θα συμπεριλαμβάνει δύο υποέργα.

Το πρώτο υποέργο θα αφορά τις εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Μυκόνου, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ και το δεύτερο υποέργο την τεκμηρίωση ψηφιακών εφαρμογών σε μνημεία της Μυκόνου και της Δήλου, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ.

Τρεις εφαρμογές με στόχο την τουριστική προβολή

Στο πλαίσιο σχεδιασμού του έργου για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Μυκόνου και της Δήλου προβλέπεται η ανάπτυξη τριών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας:

Mykonos AR Augmented Reality: η οποία θα συνδυάζει την πραγματική και την εικονική περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία του νησιού (κυκλαδίτικα σπίτια με αρχιτεκτονικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, Κάτω Μύλοι, κ.α.), έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει μια βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης χωρίς τη βοήθεια ξεναγού.

Mykonos Giants Hunt: η οποία περιλαμβάνει ένα ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας, που θα βασίζεται στον αρχαιοελληνικό μύθο της εξόντωσης των τελευταίων τιτάνιων Γιγάντων από τον Ηρακλή στο νησί της Μυκόνου. Ο επισκέπτης θα μπορεί 'κατεβάζοντας' την εφαρμογή στο κινητό του, να μπαίνει στην θέση του Ηρακλή σε ένα εικονικό κυνήγι γιγάντων στο νησί ώστε να τους εξοντώσει.

Gaming Delos: the myths: το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις μυθολογικές ιστορίες που συνδέονται με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και έχει ως στόχο την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων (π.χ. ο Ναός του Απόλλωνα, οι Κολοσσικοί Λέοντες από το Άνδηρο των Λεόντων της Δήλου, τo Μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος, κ.α.).

Επίσης, στο έργο περιλαμβάνονται και εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (με αυτεπιστασία) για τη συγγραφή των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αρμοδιότητάς της, καθώς και τον έλεγχο του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση του έργου.

Απώτερος στόχος

Ο τουρισμός σε συνδυασμό με τον πολιτισμό αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για το Δήμο Μυκόνου. Για την προβολή του πολιτιστικού - τουριστικού προϊόντος αξιοποιούνται μέχρι σήμερα εργαλεία ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών) που δεν εξασφαλίζουν διαδραστικότητα για τον επισκέπτη, είναι κυρίως στατικά και δεν ενσωματώνουν κάποια υψηλή αισθητική. Η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα αποτελούν μια νέα πρόκληση για την τουριστική, ιστορική και πολιτιστική προβολή των δήμων σε όλη τη χώρα. Δίνουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα μεγαλύτερο, πιο δυναμικό και με μεγαλύτερες απαιτήσεις κοινό, ενώ παράλληλα αξιοποιούν κανάλια επικοινωνίας και προβολής με εκατομμύρια επισκέπτες.

Δεδομένου του πολύ μεγάλου ανταγωνισμού αναφορικά με την επισκεψιμότητα τουριστικών προορισμών λόγω της αυξανόμενης χρήσης ΤΠΕ, αλλά και με στόχο την εκμετάλλευση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Μυκόνου και της Δήλου στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και διεθνώς, το έργο αυτό θα προσφέρει νέες e-υπηρεσίες και e-περιεχόμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από tablets και έξυπνα τηλέφωνα.

Άμεσα οφέλη

Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στην κάλυψη της ανάγκης για αύξηση της επισκεψιμότητας της Μυκόνου και της Δήλου και της προσέλκυσης τουριστών νέας γενιάς, στην παροχή νέων καινοτόμων e-υπηρεσιών μέσω της σύζευξης πολιτιστικών αγαθών και του τουρισμού της εμπειρίας, καθώς και στην αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων και της προβολής του τουριστικού προϊόντος των Νησιών μέσω της χρήσης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών και ηλεκτρονικών εφαρμογών σε εναρμόνιση με τους στόχους του Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2021.