Η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και η ανάδοχος εταιρεία «Αμφίαλος ΟΕ» υπέγραψαν 12μηνη σύμβαση για να αποτελέσουν παρελθόν τα ετοιμόρροπα κτίσματα

Προχωράει η κατεδάφιση των ερειπίων στο Αλυκό Νάξου

Μία πολύ θετική εξέλιξη στο ζήτημα του Αλυκού Νάξου και την οριστική κατεδάφιση των ερειπίων που βρίσκονται δίπλα στο κεδροδάσος, μετέφερε με ανάρτησή του, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Το ετοιμόρροπο κτίσμα είναι ένα μισοτελειωμένο ξενοδοχείο, που είναι εγκαταλελειμμένο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και στέκει σαν κάτι "ξένο" στην περιοχή. Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Νάξου, με ανακοίνωση του, πλέον το συγκεκριμένο κτήριο θα κατεδαφιστεί οριστικά, καθώς υπεγράφη σύμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με ανάδοχο εταιρεία, για την ολοκλήρωση του έργου μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Δ. Λιανός: "Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την προστασία του μοναδικού οικότοπου, του κεδροδάσους του Αλυκού"

Στην ανάρτησή του, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός αναφέρει ότι "με πρωτοβουλία του Δήμου μας, ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια την προσπάθεια για την κατεδάφιση του ετοιμόρροπου ξενοδοχείου στο κεδροδάσος του Αλυκού. Ο Δήμος συνέταξε τις σχετικές μελέτες, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου και η ανάδοχος εταιρεία «Αμφίαλος ΟΕ» υπέγραψαν 12μηνη σύμβαση για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 458.535 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την προστασία του μοναδικού οικότοπου, του κεδροδάσους του Αλυκού".

"Θα απαλλαγούμε οριστικά από αυτή τη μεγάλη "πληγή" που είχε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια το νησί μας"

Ο κ. Λιανός μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη σημαντική αυτή εξέλιξη και για το τι σημαίνει αυτή, για το νησί και την προστασία του κεδροδάσους.

"Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου μας η συγκεκριμένη εξέλιξη για την απομάκρυνση όλων αυτών των ερειπίων που βρίσκονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή του Αλυκού. Επιτέλους θα δούμε αυτό το όνειρο της Δημοτικής Αρχής να πραγματοποιείται και επιτέλους το κεδροδάσος θα είναι και πάλι ελεύθερο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας. Πρόκειται για μια οριστική καθαίρεση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων τα οποία έχουν στιγματίσει και την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και όλη τη Νάξο γενικότερα. Η απομάκρυνση και τα μπάζα τα οποία θα προκύψουν θα ανακυκλωθούν και θα επεξεργαστούν όπως προβλέπει ο νόμος", υπογράμμισε αρχικά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λιανός τόνισε ότι "πλέον σε δεύτερη φάση θα έρθει η προστασία του κεδροδάσους, που είναι 600 στρέμματα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικοτόπους στη Νάξο. Έτσι θα απαλλαγούμε οριστικά από αυτή τη μεγάλη "πληγή" που είχε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια το νησί μας, περίπου 50 χρόνια και θα οργανωθεί οριστικά η περιοχή σε σύντομο χρονικό διάστημα για να είναι επισκέψιμη από το κοινό. Η Δημοτική Αρχή το κυνήγησε αρκετά χρόνια τώρα, μέχρι να έρθει αυτή η ευχάριστη εξέλιξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου".

Σύντομο ιστορικό του Αλυκού Νάξου

Το Αλυκό, μια παραθαλάσσια περιοχή με σπάνια φυσική ομορφιά στη νοτιοδυτική Νάξο, είναι γνωστό για το δάσος κέδρων και τις εντυπωσιακές αμμοθίνες του. Πίσω από την ομορφιά του τοπίου, όμως, κρύβεται μια λιγότερο φωτεινή πτυχή της ιστορίας: στα χρόνια της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, το καθεστώς των συνταγματαρχών επέλεξε την περιοχή για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στο πλαίσιο της κρατικής τουριστικής πολιτικής. Το σχέδιο προέβλεπε τουριστικό συγκρότημα περίπου 80 κλινών, υπό την επίβλεψη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), και χωρίς καμία ουσιαστική περιβαλλοντική πρόβλεψη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με ταχείς ρυθμούς, με χωματουργικές επεμβάσεις και κατασκευή μπετόν στο εσωτερικό του πολύτιμου οικοσυστήματος. Το έργο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Με την πτώση της χούντας το 1974, οι εργασίες σταμάτησαν και οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Έκτοτε, τα κουφάρια των ημιτελών κτισμάτων παραμένουν διάσπαρτα μέσα στο δάσος, υπενθυμίζοντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ασέβειας προς το περιβάλλον στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί προτάσεις για «αξιοποίηση» ή αναστήλωση των κτηρίων, προκαλώντας αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι κάτοικοι της Νάξου, καθώς και επιστήμονες και φυσιολάτρες, ζητούν εδώ και χρόνια την πλήρη κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Σήμερα, το Αλυκό παραμένει ένας μοναδικός τόπος αναψυχής, εξερεύνησης και επαφής με τη φύση, αλλά και ένα ζωντανό μνημείο της σύγκρουσης ανάμεσα στην αυταρχική «ανάπτυξη» και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η σπουδαιότητα του κεδροδάσους

Το Αλυκό καταλαμβάνει μία μικρή χερσόνησο στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου. Στην συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βρει κάποιος μεγάλους αμμόλοφους και μερικές αμμώδεις χαρακτηριστικές και πανέμορφες παραλίες όπως ο Κέδρος, η Χαβάη, το Μικρολίμανο (Μικρό Αλυκό) και ο Άγιος Γεώργιος (η κύρια παραλία - γνωστή ως Αλυκό). Επίσης, η περιοχή χαρακτηρίζεται από το κεδροδάσος, το οποίο αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μικρού κολπίσκου. Το κεδροδάσος του Αλυκού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πυκνότερα στην Ελλάδα με έκταση 800 περίπου στρεμμάτων.

Το κεδροδάσος στο Αλυκό Νάξου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς θησαυρούς του νησιού και έναν από τους λιγοστούς εναπομείναντες τέτοιους βιότοπους στο Αιγαίο. Εκτείνεται κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτογραμμής της Νάξου και καλύπτει μια μεγάλη παραλιακή έκταση, όπου δεσπόζουν οι χαρακτηριστικοί θαμνώδεις κέδροι του είδους Juniperus oxycedrus και Juniperus phoenicea. Οι κέδροι αυτοί, ανθεκτικοί στους ανέμους και την ξηρασία, δημιουργούν ένα μοναδικό μικροκλίμα που φιλοξενεί ποικίλα είδη φυτών και ζώων.

Οι κέδροι στο Αλυκό έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία, καθώς αναπτύσσονται με πολύ αργό ρυθμό και σχηματίζουν συμπαγείς συστάδες πάνω σε αμμοθίνες, προσφέροντας φυσική προστασία από τη διάβρωση. Η περιοχή είναι σχεδόν αμόλυντη από ανθρώπινες παρεμβάσεις, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ηρεμίας και αυθεντικότητας που αποπνέει. Περπατώντας μέσα στο δάσος, ο επισκέπτης νιώθει πως βρίσκεται σε έναν ξεχωριστό φυσικό παράδεισο, όπου η σπάνια ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Το κεδροδάσος του Αλυκού αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ένα ζωντανό σύμβολο της ανάγκης προστασίας της φύσης.