Μελέτη για την καταπολέμηση της ανεργίας στο Νότιο Αιγαίο

Υπό διαβούλευση

Η στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την απασχόληση, ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Εισηγήτρια του θέματος ήταν η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης για τον Τουρισμό, Ελευθερία Φτακλάκη, η οποία αναφέρθηκε ότι η στρατηγική για την απασχόληση βασίζεται σε πολιτικό όραμα, σε στόχους και σε προτεινόμενες δράσεις, οι οποίες έχουν στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας στα νησιά.

Το βάρος των περισσότερων περιφερειακών συμβούλων επικεντρώθηκε στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω των οποίων θα προσληφθούν άνεργοι για να καλύψουν ανάγκες των περιφερειακών ενοτήτων, με μισθούς όμως των 330 ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα τεθεί σε διαβούλευση.

Πρωταρχικός στόχος

Ο πρωταρχικός στόχος της παρούσας στρατηγικής, είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να προαχθεί η απασχόληση και να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει στοιχεία από την υφιστάμενη κατάσταση που υπάρχει στην Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών στοιχείων για την απασχόληση και την αγορά εργασίας, των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει, των αναπτυξιακών της αναγκών, καθώς και μια ανάλυση των πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων, ευκαιριών και απειλών.

Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Στη μελέτη 133 σελίδων γίνεται μεγάλη αναφορά στα στοιχεία της ανεργίας στους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά και στους δείκτες ανεργίας για τις γυναίκες, τους νέους, αλλά και για άλλες κατηγορίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Φτακλάκη για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται και στη μελέτη, αναφέρθηκε στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας και στα οποία θα πάρει μέρος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια θα συμμετέχει ως επιβλέπων φορέας στο πρόγραμμα “Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα”.

Στην Περιφέρεια αναλογούν 52 ωφελούμενοι ΥΕ Γενικών Καθηκόντων για το σύνολο των 12 Περιφερειακών Ενοτήτων, Άνδρου, Θήρας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κέας-Κύθνου, Πάρου, Ρόδου, Σύρου και Τήνου.

131 ωφελούμενοι για το σύνολο 13 Περιφερειακών Ενοτήτων και συγκεκριμένα για Άνδρου, Θήρας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κέας-Κύθνου, Πάρου, Ρόδου, Σύρου, Τήνου και Μυκόνου.

Αναμένεται να εκδοθούν δημόσιες προσκλήσεις για ακόμη 374 ωφελούμενους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.

“Επείγει η κοινωνική περιφερειακή στρατηγική”

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε στην παρούσα συγκυρία, που οδηγεί την κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης και κατάρρευσης των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, των μακροχρόνια ανέργων, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των ανέργων.

“Πρέπει να προωθηθεί επειγόντως μια κοινωνική περιφερειακή στρατηγική. Πρέπει να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης των νησιωτών. Πρέπει η στόχευσή μας να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εξασφάλιση προοπτικών απασχόλησης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ανέργων όλων των κατηγοριών. Πρέπει να εξασφαλιστεί για κάθε πολίτη το θεμελιώδες δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη και να καταπολεμηθεί η εργασιακή αβεβαιότητα.

Κατά των προγραμμάτων δουλείας

Κατά των συγκεκριμένων προγραμμάτων, δουλείας όπως χαρακτηρίστηκαν, τάχθηκε ο Γιάννης Περδικάρης από τη “Λαική Συσπείρωση”, καθώς και ο Παύλος Χρυσαφίδης από τους “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, αλλά και ο Νίκος Χρυσόγελος από τον “Οικολογικό Άνεμο”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Χαράλαμπος Κόκκινος, τοποθετήθηκε αρνητικά κατά των σεμιναρίων που πραγματοποιούνται προς “όφελος” των ανέργων στην Περιφέρεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά “ποια είναι τα αποτελέσματα των σεμιναρίων που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ; Που είναι οι ωφελούμενοι άνεργοι;”.

Ο κ. Κόκκινος επισήμανε ότι συζητούν το θέμα της απασχόλησης την ίδια ώρα που ανακοινώνονται οι δείκτες που δείχνουν αύξηση της ανεργίας. “Το θέμα είναι ποιες συγκροτημένες πολιτικές θα εφαρμοστούν”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Λείπουν οι δείκτες φτώχειας (σχετικής και απόλυτης) που χωρίς αυτούς τα ποσοστά απασχόλησης δίνουν τη μισή εικόνα, καθώς δεν υπολογίζονται όλοι όσοι, ναι μεν απασχολούνται, αλλά δεν ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ως εκ τούτου, η ημιαπασχόληση, η μαύρη εργασία και η υποαπασχόληση δεν καταγράφονται και οδηγείται έτσι κανείς σε εσφαλμένες αφετηρίες σχεδιασμού δράσεων για την απασχόληση. Έτσι, ενώ ως ένας από τους στόχους(σελ.42) τίθεται "η ενίσχυση του εισοδήματος ειδικών πληθυσμιακών ομάδων που κινδυνεύουν να περιέλθουν ή βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας" δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα να στηρίξουν τις κατάλληλες δράσεις”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Παύλος Χρυσαφίδης.

“Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο”

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, κ. Φτακλάκη απαντώντας στις επισημάνσεις των περιφερειακών συμβούλων, σημείωσε ότι “το σχέδιο το κάναμε αφουγκραζόμενοι την κοινωνία. Είναι ένα καλά καταρτιζόμενο. Όλα αυτά που παρουσιάστηκαν είναι μελετημένα και στοχευμένα και όχι λόγια του αέρα. Είναι ένα εργαλείο που θα είναι χρήσιμο για τον συντονισμό των φορέων. Φτιάχνουμε μηχανισμό στήριξης των ανέργων”.

Η κ. Φτακλάκη κάλεσε τις περιφερειακές παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις στο υπό διαβούλευση σχέδιο, καλώντας τις παράλληλα να σταματήσουν την κομματική αντιπαράθεση, η οποία όπως είπε δε βοηθά να επιτευχθεί ο σκοπός.

Ετικέτες: