Στη βουλή τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών

Περί μη... νησιωτικότητας

Τα προβλήματα της νησιωτικότητας, αλλά και της μη εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής, συζητήθηκαν στη βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιώργος Κυρίτσης, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, επεσήμαναν πως η κυβέρνηση δεν υλοποιεί το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση για τη νησιωτική ανάπτυξη και δεν έχουν γίνει πράξη το Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος

μίλησε για τη μεγάλη αγανάκτηση και οργή που επικρατεί στους κατοίκους των νησιών, λόγω της πλήρους απουσίας νησιωτικής πολιτικής και των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων που αφορούν τον νησιωτικό χώρο, με τον υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ, Βαρβιτσιώτη, να βρίσκεται εκτός θέματος, κάνοντας λόγο για την επάρκεια του νερού στα νησιά, αλλά και για τα σχέδια που έχει για τα σκάφη αναψυχής.

Η επίκαιρη ερώτηση

Η επερώτηση με θέμα τα προβλήματα στην εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής, που κατατέθηκε προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόταν στην μη εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής με βάση την επιταγή του Συντάγματος αλλά και για το σχεδιασμό που είχε γίνει και ο οποίος μένει ανεφάρμοστος.

Συγκεκριμένα,οι 7 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είχαν αναφερθεί στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, όπως είναι οι περικοπή των άγονων ακτοπλοϊκών δρομολογίων, εξαιτίας της μείωσης των ποσών που διατίθενται. Μάλιστα είχαν φέρει ως παράδειγμα νησιά όπως τα Κύθηρα, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Ανάφη, η Θηρασία, τα οποία πλήττονται από τη μείωση αυτή. Επίσης, είχαν αναφερθεί στη μη έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων, ενώ μεγάλη αναφορά είχε γίνει επίσης και στη συρρίκνωση της γενικής γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής.

Αγανάκτηση και οργή

Για τη μεγάλη αγανάκτηση και οργή που επικρατεί στους κατοίκους των νησιών, λόγω της πλήρους απουσίας νησιωτικής πολιτικής και των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων που αφορούν τον νησιωτικό χώρο, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης επίκαιρης επερώτησης. Ο κ. Συρμαλένιος δήλωσε μεταξύ άλλων σημείωσε ότι χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου στο Καστελόριζο, λίγες μέρες μετά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις που έγιναν εκεί. Είναι η αγωνία, όπως επισήμανε και η απομόνωση των κατοίκων των Δυτικών Κυκλάδων, που μέσα στις γιορτές προσπαθούσαν να φτάσουν ή να φύγουν από τα νησιά και δεν έβρισκαν πλοίο. Επίσης, είναι η αγωνία των κατοίκων των Κυθήρων και Αντικυθήρων, των οποίων την ακτοπλοϊκή σύνδεση το υπουργείο θέλει να διακόψει.

“Μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε κανένας θεσμός νησιωτικότητας στη χώρα μας. Όσο για το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Μουσουρούλη, αλλά από τον Καλλικράτη, δηλαδή από το 2010. Έχουμε φτάσει στο 2014 και φυσικά δεν υπάρχει όχι μόνο το Συμβούλιο, αλλά και οποιεσδήποτε δομές σχεδιασμού και εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής, παρότι η νησιωτικότητα έχει θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. αλλά και στο δικό μας Σύνταγμα. Η μόνη πολιτική που υπάρχει σε σχέση με τη νησιωτικότητα είναι ο μειωμένος ΦΠΑ στο Αιγαίο και οι φοροαπαλλαγές για τα μικρά νησιά, οι οποίες όμως καταργήθηκαν με το μνημόνιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι τα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για το εάν η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για τον νησιωτικό χώρο είναι σωστά, όμως και η ΔΗΜΑΡ έχει ευθύνη που επέτρεψε όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση να κοπούν στοιχειώδεις δημόσιες υπηρεσίες, όπως ΔΟΥ, ΙΚΑ κ.ά. με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να ταλαιπωρούνται οι νησιώτες, καθώς δεν έχει βρεθεί κάποια λύση αντικατάστασής τους. “Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον νησιωτικό χώρο είναι ολοκληρωμένο και βασίζεται στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών προς όφελος των ίδιων των νησιωτικών κοινωνιών, με την ανάπτυξη του τουρισμού, με παράλληλη έμφαση στην αγροτική οικονομία και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νησιού, με στόχο τη μόνιμη και όχι την εποχική απασχόληση, που σήμερα μαστίζει τα νησιά. Προτείνουμε η γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής να μην λειτουργεί αποσπασματικά, αλλά ως συντονιστικό κέντρο όλων των επιμέρους πολιτικών, και των άλλων υπουργείων και υπηρεσιών, που ασχολούνται με τη νησιωτική πολιτική. Τέλος, η πρόταση να μετατραπεί η υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών σε μια θεσμοθετημένη, μόνιμη επιτροπή της Βουλής και όχι απλώς γνωμοδοτική όπως είναι σήμερα, θα είναι ένα θετικό βήμα για την ανάδειξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας και την εφαρμογή πολιτικών για τα νησιά μας”, κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Περί άλλων....

“Εντός των προσεχών εβδομάδων, το υπουργείο Αιγαίου θα είναι σε θέση να προκηρύξει ενιαίο διαγωνισμό για την εξασφάλιση επάρκειας των νησιών του Αιγαίου σε νερό”, προανήγγειλε στη βουλή ο υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα στη νησιωτική πολιτική. Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναγνώρισε τα προβλήματα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ανακοίνωσε το σχέδιο το οποίο προωθείται.

“Για να μη σταματά η ακτοπλοϊκή σύνδεση προβλέπουμε να υπάρχει, όχι μόνο πλοίο ασφαλείας, αλλά ένα πλοίο που να μας βοηθά σε περίπτωση που κάποιο άλλο εγκαταλείψει τη γραμμή, είτε καταρρεύσει κάποια εταιρεία, ώστε να μπορούμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη συγκοινωνιακή ανάγκη χωρίς προκηρύξεις και χωρίς διαγωνισμούς. Σήμερα το υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη - και θα ζητήσω τη στήριξη από όλες τις πτέρυγες της Βουλής προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Άλλο προσεχές νομοσχέδιο θα αφορά τα σκάφη αναψυχής. “Απελευθερώνουμε τόσο πολύ τον κλάδο, ώστε να δώσουμε τη ζωή που χρειάζεται στα νησιά”, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

“Προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε μία τεράστια αθλητική διοργάνωση, το America's Cup - και μιλάμε και με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να παραχωρήσουμε χώρους στο Αιγαίο, για τη δημιουργία ναυταθλητικών κέντρων”, σημείωσε ο υπουργός Αιγαίου.

Ετικέτες: