Προώθηση εναλλακτικού τουρισμού

Τα μονοπάτια της Σύρου

  • Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2014 - 06:10

Ημερίδα για την παρουσίαση διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Σύρου πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Επιμελητηρίου Κυκλάδων παρουσία του υπεύθυνου τμήματος πολιτισμού της Περιφέρειας, Τάσου Αναστασίου και των ομιλητών, Φοίβου Τσαραβόπουλου και Βασίλης Δημάκη.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Αναστασίου τόνισε ότι επιβάλλεται να προβληθούν οδοιπορικοί διάδρομοι του νησιού ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, κάτι το οποίο έχει ήδη επιτευχθεί σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Μιλώντας για την ιστορική σημασία αυτού του στόχου εξήγησε ότι παλαιότερα τα μονοπάτια της Σύρου λειτουργούσαν προκειμένου να εξυπηρετούν τη διακίνηση μαρμάρου από τα παλαιά λατομεία προς τα φορτηγά πλοία και τα λιμανάκια της Άνω Μεριάς ενώ σήμερα χρησιμεύουν ως πέρασμα για τις καλλιέργειες, τους βοσκότοπους και τις δυσπρόσιτες ακτές. Τα μονοπάτια που επιλέχθηκαν από τους αρμόδιους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελούν δέκα χαρακτηριστικές διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Αδιαφορία από τις Δημοτικές Αρχές

Η ''Κοινή Γνώμη'' παρευρέθηκε στην ημερίδα για την παρουσίαση των μονοπατιών και μίλησε με τον ίδιο τον κύριο Αναστασίου και τον ομιλητή Φοίβο Τσαραβόπουλο. Στις δηλώσεις του, ο υπεύθυνος πολιτισμού της Περιφέρειας ανέφερε αρχικά ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να λειτουργήσει το δίκτυο στα νησιά της Σύρου, της Μυκόνου, της Νάξου, της Κύθνου, της Μήλου, της Σαντορίνης, της Κιμώλου, της Ανάφης και της Σίφνου.

Ο ίδιος στηλίτευσε την “αδιαφορία” των μέχρι τώρα τοπικών φορέων της Σύρου, οι οποίοι όπως εξήγησε δεν ασχολήθηκαν με τον εναλλακτικό τουρισμό καθώς είχαν εφησυχάσει λόγω του αστικού χαρακτήρα της Ερμούπολης. Αυτή η στάση, έρχεται σε αντίθεση με την “πολιτική” που ακολουθούν τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία οι διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος αποτελούν ζωτικής σημασίας στρατηγική. Παρόλα αυτά, ο κ. Αναστασίου, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι λόγω της εξασφάλισης της χρηματοδότης για τη σήμανση των μονοπατιών στο δίκτυο της Σύρου, η μέλλουσα Δημοτική Αρχή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας συνεργασίας σε μόνιμη βάση, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σωστό δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αρωγοί στην εν λόγω προσπάθεια είναι οι εθελοντικές ομάδες του νησιού αλλά και μικροί εργολάβοι, οι οποίοι αμείβονται με μικρό κόστος προκειμένου να συντηρήσουν τις διαδρομές των μονοπατιών.

Επιβάλλεται η ομαδική συνεργασία

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσαραβόπουλος εξέφρασε τις δικές του θέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μέσω των μονοπατιών θα μπορέσει να αναδειχτεί το νησί με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Βέβαια η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσπάθειες των τοπικών φορέων σε συνεργασία με τους δημότες του νησιού και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Ο εκπρόσωπος της ομάδας που επισκέφθηκε το νησί προκειμένου να “βολιδοσκοπήσει” την κατάσταση των μονοπατιών δήλωσε ότι “στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κόσμου ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο για το πώς θα αξιοποιηθούν τα μονοπάτια και πώς θα προβληθούν μέσα από διάφορες ενέργειες”. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε επιχειρηματίες του νησιού.

Εν κατακλείδι, παρουσιάστηκε ικανοποιημένος με την ομάδα πεζοπόρων του νησιού, η οποία επιδεικνύει μια δυναμική σε σχέση με τον πληθυσμό του και θεωρεί ότι ο εναλλακτικός αυτός τουρισμός θα προβληθεί και θα αξιοποιηθεί σωστά. Κατά συνέπεια, όπως κατέληξε, “τρόποι προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον από τους αρμόδιους και συνεργασία μεταξύ φορέων, επιχειρηματιών και δημοτών”.

Ετικέτες: