Ο έπαρχος Άνδρου με αφορμή τις πυρκαγιές στο νησί

φωτο: newsbomb.gr

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί της Άνδρου ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης σε ανακοίνωσή του, τονίζει, "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την με αρ. πρωτ. 88107/164 από 10 Σεπτεμβρίου 2013 οδηγία που από κοινού είχαν εκδώσει η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Π.Ν.ΑΙ. και η Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων με θέμα: Αποφυγή ενεργειών για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων". 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λοτσάρης, "Στην οδηγία αυτή συστήνεται η κινητοποίηση όλων των φορέων για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αποφυγής ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην εφαρμογή της Πυροσβεστικής Διάταξης 1/2013 της Π.Δ. Π.Υ. Νοτίου Αιγαίου για την απαγόρευση καύσης αγροτικών εκτάσεων, δασών, δασικών εκτάσεων, χορτολιβαδικών και βραχωδών πετρωδών εκτάσεων ‘όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 998/1979. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 § 15 του ν. 3208/2003 «…Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου… οι ανωτέρω εκτάσεις κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και απαγορεύεται η βόσκηση σε αυτές.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 262385/23-04-2010, Άρθρο 3§2, §3, §5, §7 και Άρθρο 4 §2 και §5, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ενεργειών που επηρεάζουν την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση των βοσκοτόπων και στη συμμόρφωση των γεωργών στις Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρισης για το Περιβάλλον (ΚΑΔ).

Σε περίπτωση καταγγελίας ή σύλληψης αγροτών ή κτηνοτρόφων για την πρόκληση πυρκαγιών γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην εφαρμογή του άρθρου 20 της ΚΥΑ 262385/23-04-2010 « Εφαρμογή του καθεστώτος της πολλαπλής συμμόρφωσης» (ΦΕΚ 509/τ.Β΄/2010) «Κυρώσεις ….Μείωση ή μερικός αποκλεισμός από ενισχύσεις», όπως αυτή προβλέπεται σχετικά από την κείμενη νομοθεσία, ήτοι τριετής αποκλεισμός από ενισχύσεις.

Η εφαρμογή και η συμμόρφωση όλων στη σχετική νομοθεσία είναι προϋπόθεση για την προστασία των δασικών εκτάσεων και του περιβάλλοντος στη Π.Ε. Κυκλάδων και παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσίες και φορείς για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και των πολιτών για τη γνώση των συνεπειών που προβλέπονται σε περίπτωση μη τήρησης αυτής".