Σύμβαση ανάμεσα σε Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Δήμο Άνδρου για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές

Αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό “μαξιλάρι” για την Άνδρο

Επιτακτική ανάγκη η άμεση υλοποίηση εργασιών σε όλη την έκταση του νησιού

Τις πληγές που υπέστη συνολικά η Άνδρος από τις εννέα εκτεταμένες πυρκαγιές του 2014 αναμένεται να επουλώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Άνδρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με εργασίες που θα υλοποιηθούν κατόπιν της έγκρισης της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία του νησιού.

Στην εισήγηση του θέματος που εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου προχώρησε ο έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επιτακτική ανάγκη υλοποίησης βασικών έργων που θα ανακουφίσουν τις τρεις δημοτικές ενότητες του νησιού και συγκεκριμένα συνολικά τις περιοχές της Υδρούσας, του Κορθίου και της Άνδρου.

Το κόστος συνολικά ανέρχεται σε 50.000 ευρώ με τον Δήμο Άνδρου να αναλαμβάνει την ευθύνη υλοποίησης κι επίβλεψης των έργων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να επωμίζεται το οικονομικό φορτίο.

Συνεργασία Δήμου Άνδρου – Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για άμεσες ενέργειες

Ειδικότερα, ο κ. Λοτσάρης πραγματοποίησε σύντομη αναφορά στις εννέα πυρκαγιές που έπληξαν κυριολεκτικά τη συνολική έκταση του νησιού τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, θέτοντας την Άνδρο στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας για πολλές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες καθώς επίσης και η πλευρά της Αυτοδιοίκησης αλλά και η τοπική κοινωνία παρέμεναν στην πρώτη γραμμή ώστε να αντιπαλέψουν τις προκληθείσες καταστροφές.

Κατόπιν σύνταξης τεχνικής έκθεσης από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου και σχετική παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής αλλά και του επάρχου Άνδρου, σήμερα ανοίγει πλέον η δυνατότητα καταλυτικών παρεμβάσεων αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των όρων της προγραμματικής σύμβασης διευκρινίζεται πως, η διάρκεια υλοποίησης αυτών των εργασιών προσδιορίζεται στους τρεις μήνες και αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της. Αναλυτικότερα, δίδεται περιθώριο ενός μήνα για τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου και χρονικό διάστημα δύο μηνών για την εκτέλεση των εργασιών αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Στην περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού, τη δαπάνη θα αναλάβει ο Δήμος Άνδρου ενώ η σύμβαση προβλέπεται ότι μπορεί να παραταθεί έπειτα από έγγραφη εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης εκτέλεσης των εργασιών.

Προστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω σύμβασης, “Οι εργασίες θα αφορούν στον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων, στον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων και εκβολών από φερτά υλικά και απορρίμματα και στη μεταφορά αυτών σε νόμιμο χώρο εναπόθεσης που θα υποδειχθεί από τον Δήμο Άνδρου. Η εξυγίανση των ρεμάτων, αφορά στην απομάκρυνση οργανικών υλικών δηλαδή ξερής βλάστησης, κορμών και κλάδων που έχουν καταπέσει στη κοίτη ή στις όχθες των ρεμάτων, με σκοπό τον καθαρισμό και την αποφυγή καταστροφών είτε από ενδεχόμενες πυρκαγιές κατά την καλοκαιρινή περίοδο είτε από πλημμυρικά φαινόμενα κατά την επερχόμενη περίοδο του χειμώνα”.

Εργασίες σε ΔΕ Υδρούσας, Κορθίου και Άνδρου

Όπως κατέστη σαφές και από την εισήγηση του Δημήτρη Λοτσάρη το έργο της προγραμματικής σύμβασης επιμερίζεται και στις τρεις δημοτικές ενότητες. Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Άνδρου προβλέπεται καθαρισμός ρεμάτων Βόρης Αποικίων (Πυθαγόρα Απατούρια) Παραπορτίου Νειμποργιού Βόρης, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Υδρούσας προγραμματίζονται καθαρισμοί των ρεμάτων στη θέση “Παπαδάκη”, “Γήπεδο” Στιβάρι, Αγία Μαρίνα, Ατένι, Άνω Γαυρίου και Κάτω Αγίου Πέτρου. Περισσότερες εργασίες προβλέπονται για την ευρύτερη περιοχή του Κορθίου όπως: Καθαρισμοί ρεμάτων στις περιοχές Μπαξέδες, Καππαριανός Ποταμός, Γκαλαγκά, Αηδονιάτικος, Φουάση, Ρογιανός Ποταμός καθώς και εργασίες καθαρισμού όπως εκριζώσεις και εκθαμνώσεις ξερής βλάστησης, σπαρτών, θάμνων, απομάκρυνση ξερών χόρτων και κλαδιών από τα χαντάκια και μεταφορά τους σε νόμιμο χώρο εναπόθεσης που θα υποδείξει ο Δήμος Άνδρου. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί κλαδονομή ατόμων δασικής βλάστησης με απαιτούμενη επίβλεψη και αδειοδότηση από το Δασονομείο ενώ θα απομακρυνθούν προϊόντα καθαρισμού για την αποφυγή δημιουργίας εστιών ανάφλεξης.

Μέριμνα για την προστασία του φυσικού τοπίου

Δεδομένου του μοναδικού τοπίου που διαθέτει η Άνδρος στο περιεχόμενο της σύμβασης προβλέπεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται πως, “θα πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των φυσικών χαρακτηριστικών του ρέματος (κοίτη, λιθοδομή, καλντερίμι, πρανές κλπ), στα οποία δε θα υπάρξει καμία επέμβαση”. Μάλιστα, διευκρινίζεται πως, “οποιεσδήποτε βλάβες προκληθούν από την εκτέλεση των εργασιών επί του περιβάλλοντος χώρου ή των φυσικών χαρακτηριστικών των ρεμάτων, αυτές θα αποκατασταθούν με έξοδα και ευθύνη του αιτούντος”.

Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται πως, για τη διεκπεραίωση του συνόλου των εργασιών κρίνεται απαραίτητη η χρήση μηχανικών μέσων, χωματουργικού μηχανήματος κ.α. ενώ προβλέπονται και εργασίες αποψίλωσης από ανειδίκευτο εργάτη χωρίς την αφαίρεση εδαφικού υλικού.