“Πρόσκληση” σε 60 επικουρικούς ιατρούς εκ των οποίων το ποσοστό των 2/3 θα καλύψει τις Κυκλάδες

Δικαίωμα των νησιωτών στην Υγεία

Στηρίχθηκε σχεδόν ομόφωνα η πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών

Αγώνα για την κατοχύρωση της νομιμότητας της απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση 60 επικουρικών ιατρών για την κάλυψη θέσεων σε δομές υγείας στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει η Περιφερειακή Αρχή, η πρόταση της οποίας υπερψηφίστηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία παροχής υπηρεσιών Υγείας προς τους νησιώτες, που έρχεται να καλύψει τεράστια κενά και να λειτουργήσει ανακουφιστικά στον εφιάλτη των νησιωτών, οι οποίοι βιώνουν ανασφάλεια, αφού οι ιατροί – εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων – δεν επιλέγουν την παραμονή τους και την εργασία τους στο ιδιόμορφο νησιώτικο περιβάλλον.

Η πρόταση είχε παρουσιασθεί αναλυτικά μέσω συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Υγείας, Νικόλαος Καραμαρίτης στην εφημερίδα και ως εκ τούτου, σήμερα γίνεται αναφορά στη σχετική συνεδρίαση, στο πλαίσιο της οποίας, μόνον ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βαγγέλης Σιγάλας παραχώρησε λευκή ψήφο.

Σημειώνεται πως το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές του Σύριζα, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, οι οποίοι στον χαιρετισμό που απηύθυναν αναγνώρισαν τα ζητήματα Υγείας στο νησιώτικο χώρο ως ένα θέμα μείζονος σημασίας.

Παρέμβαση για τα μικρά νησιά με τριετείς συμβάσεις

“Ερχόμαστε επικουρικά να συνδράμουμε και να βάλουμε χέρι βοήθειας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας πως, η πρόταση της Περιφέρειας, αφορά σε 60 επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν κενές θέσεις σε δομές μικρών νησιών, μέσω συμβάσεων χρονικής διάρκειας τριών ετών, λαμβάνοντας μηνιαίως ο καθένας εξ αυτών τη χρηματική ενίσχυση των 450 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μετά την εισήγηση του θέματος, τα 2/3 των συγκεκριμένων ιατρών θα καλύψουν τις ελλείψεις στις Κυκλάδες, καθώς είναι γνωστό πως η υποστελέχωση παρατηρείται εντονότερα στον συγκεκριμένο νομό.

Ο αριθμός προέκυψε από τις ανάγκες που έχει καταγράψει η 2η ΥΠΕ, με την πρόβλεψη δέκα επιπλέον επικουρικών ιατρών, ώστε να είναι εφικτή η παρουσία τους σε νησιά, για τα οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζημάρκος συμπλήρωσε πως στη σύμβαση που θα υπογράφεται με τον κάθε ιατρό, θα ορίζεται ρητά, πως η οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια, θα καταβάλλεται μόνον αν δεν υπάρξει μεταβολή της απόφασης, ώστε να μη χαθούν χρήματα, σε ιατρούς που μπορεί να επιλέξουν αρχικά την παρουσία τους σε μικρά νησιά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μετέπειτα απασχοληθούν σε υγειονομικές δομές μεγάλων πόλεων.

Με αφορμή σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε δε, πως, η απόφαση θα ισχύσει αξιοποιώντας τον ανάλογο νόμο για “παροχή κινήτρων στις άγονες και απομακρυσμένες νησιωτικές και προβληματικές περιοχές”, όταν εγκριθεί η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και κατοχυρωθεί το νόμιμο του χαρακτήρα της, ώστε να έχει τη δυνατότητα η Περιφέρεια να ανταποκριθεί και τυπικά με κατάλληλη χρηματοδότηση.

“Θα παρέμβουμε αποφασιστικά στην υγειονομική θωράκιση”

“Δεν υπάρχει κανένας τομέας που να μην αποτελεί αντικείμενο παρέμβασης και χάραξης πολιτικής από την δική μας Περιφερειακή Αρχή. Σε αντιδιαστολή με όσους είχαν μάθει να επικαλούνται το θεσμικό πλαίσιο για να καλύψουν την ατολμία τους και το αθηνοκεντρικό κράτος ως προκάλυμμα της έλλειψης πρότασης και πρωτοβουλίας, προχωράμε σε συνεργασία με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, άμεσα και θα παρέμβουμε αποφασιστικά στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών μας. Η πολιτική μας είναι και θα παραμείνει μια πολιτική συνεχούς παρακολούθησης, παρέμβασης, πρότασης και ανάληψης ευθύνης. Η περίοδος των στημένων και επικοινωνιακών αντιδράσεων μέσω υπομνημάτων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί”, δήλωσε παρακάτω ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Πρόσθεσε δε, πως, δε θα υπάρχει προκήρυξη, αν δεν εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, ώστε να είναι γνωστές οι ανάγκες και να έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος το οικονομικό κίνητρο που παρέχεται από την πλευρά της ΠΝΑΙ.

Ναι ακόμη και σε “εμβαλωματικού χαρακτήρα λύση”

Τη συγκατάθεσή τους στην πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Γιάννη Μαχαιρίδη, του Μπενέτου Σπύρου καθώς και της παράταξης “Ελληνική Αυγή”, εξηγώντας πως υπάρχουν σοβαρές ανάγκες για τους νησιώτες.

“Υποστηρίξαμε την πρόταση καθώς οι ανάγκες είναι εκρηκτικές” δήλωσε χαρακτηριστικά η Άννα Μαυρουδή από τη “Νησιωτική Ανατροπή” αναφέροντας τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών και τις ελλείψεις των μικρών νησιών, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται ούτε τα στοιχειώδη περιστατικά. “Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για εμβαλωματική λύση” πρόσθεσε ακολούθως, προτείνοντας να προχωρήσει μία συνολική καταγραφή των αναγκών, αλλά και να υπάρξει μία “αποκέντρωση στις υπηρεσίες” καθώς, όπως εξήγησε “δεν γίνεται να ανήκει ο νησιωτικός χώρος του Νοτίου Αιγαίου στον χάρτη Υγείας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου”.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι ελλείψεις στις Κυκλάδες είναι σημαντικές, υποστηρίζοντας πως, θα πρέπει να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου η κάλυψη των κενών θέσεων να πραγματοποιηθεί “ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες”. Κατέληξε δε, πως, τα χρήματα που θα προβλεφθούν για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών, θα πρέπει να καταβληθούν “χωρίς διαμεσολάβηση”.

“Παραμένει το πρόβλημα”

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης ως προς το συγκεκριμένο θέμα, καθώς αν και η πολιτική θέση του Κομμουνιστικού κόμματος για τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι γνωστή, ωστόσο η ψήφος (λευκό) του περιφερειακού συμβούλου, Βαγγέλη Σιγάλα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. “Την Υγεία τη θεωρούμε δημόσιο αγαθό. Ο καπιταλισμός τη θεωρεί εμπόρευμα” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, μπορεί να αναφέρει σε κάποιο σημείο ότι η Πολιτεία δεν πράττει όσα οφείλει”, ωστόσο, η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν αρκεί για να καταδείξει τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στα σημερινά προβλήματα. “Οι κυβερνήσεις για τα ζητήματα Υγείας δεν δίνουν δεκάρα” πρόσθεσε κατηγορηματικά στη συνέχεια, καταλήγοντας πως, με αυτή την πρόταση της Περιφέρειας “το πρόβλημα δεν λύνεται ουσιαστικά.”

Ετικέτες: