Ανακοίνωση του ΚΚΕ Νάξου για τις δημόσιες δομές Υγείας και την τροπολογία

Απαλλάσσεται το κράτος και σηκώνουν το βάρος ο δημότης και οι Δήμοι

  • Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, 2016 - 10:01

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο συνεχίζει τις πολιτικές και τους στόχους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου, όχι μόνο αντιμετωπίζει και αυτή με τη σειρά της την υγεία ως κόστος και εμπόρευμα που τους εμποδίζει να εξοικονομήσουν κι άλλα χρήματα για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση και χρηματοδότηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, αλλά κάνει και ένα βήμα παραπάνω:

Με την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» ανοίγει το δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δημοσίων φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύπτοντας ότι το κόστος αυτό -όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται- θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων, η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας κ.λπ.

Στόχος τους η ευθύνη για τη λειτουργία όλων των δομών Δημόσιας υγείας και Πρόνοιας που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση, απαλλάσσοντας το κράτος τους από την υποχρέωση της αποκλειστικής χρηματοδότησης της δημόσιας υγεία.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που:

  • η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία.

  • Μόνο στα νοσοκομεία τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, 200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κλειστές, χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν βέβαια έχει την οικονομική δυνατότητα.

  • Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για την Υγεία μέσω της γενικής φορολογίας. Σ' αυτήν προστίθενται οι παρακάτω πληρωμές: Οι εισφορές Υγείας, παράλληλα με τις εισφορές για τη σύνταξη. Οι πληρωμές στην πρωινή και ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, που συνολικά ξεπερνούν τα 400 εκατ. το χρόνο. Οι συμμετοχές (μέχρι και 25%) στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και η εξ ολοκλήρου κάλυψη των φαρμάκων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ ξεπέρασε το 25% τα τελευταία χρόνια και τα 625 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν προστεθούν και οι δαπάνες για φάρμακα που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και εκείνα που δεν καλύπτονται απ' την Κοινωνική Ασφάλιση, τότε απ' την τσέπη των ασθενών βγαίνουν 1,5 - 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο. Η δημόσια δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μειώθηκε σε τέτοια επίπεδα, ώστε τα 4 απ' τα 10 ευρώ που δαπανώνται για την Υγεία να βγαίνουν απ' την τσέπη των ασθενών (5,2 απ' τα 16,4 δισ. ευρώ που ξοδεύτηκαν συνολικά το 2013). Κι έρχεται τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει ένα ακόμη «μπάι-πας» για τη χρηματοδότηση των κρατικών δομών Υγείας, θεσμοθετώντας την ενίσχυσή τους απ' την Τοπική Διοίκηση.

Αυτή η πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα και στο νησί μας το υφιστάμενο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας να υπολειτουργεί, υποστελεχωμένο σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σε οδηγούς του ΕΚΑΒ, σε υλικοτεχνική υποδομή, η αιμοδοσία και η μονάδα τεχνικού νεφρού να μην υφίστανται.

Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να μη βλέπουν μόνο το τυράκι αλλά και τη φάκα που τους έχουν ετοιμάσει. Να μην τους δώσει άλλοθι.

Να απαιτήσει

  • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

  • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων..

  • Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων