Ιδιαίτερη μνεία για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να συνδράμει οικονομικά στη στελέχωση των δομών Υγείας στα μικρά νησιά, κατά τον απολογισμό του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου

Ανέλαβε ρόλο που αναλογεί στο κεντρικό κράτος

Ν. Καραμαρίτης: Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η έννοια “νησί”

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην απόφαση παροχής οικονομικής συνδρομής προς τους αγροτικούς ιατρούς ώστε να στελεχώνονται οι μικρές δομές Υγείας και να μη μένουν “γυμνά” από ιατρική περίθαλψη μικρά νησιά κυρίως της άγονης γραμμής “πρωταγωνίστησε” κατά τη διάρκεια του απολογισμού του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα Υγείας, Νίκου Καραμαρίτη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, μιλώντας για το συνολικό έργο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΝΑΙ.

Παρά το γεγονός πως, η εξασφάλιση της στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης και της λειτουργίας των μικρών υγειονομικών δομών είναι θέμα του κεντρικού κράτους, ωστόσο, η νέα Περιφερειακή Αρχή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που είχε στη διάθεσή της, αιτήθηκε την θεσμική κατοχύρωσή της, ώστε να υλοποιήσει την πρωτοβουλία της, ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και τους επισκέπτες τους.

Αναλυτικά γι αυτό το σοβαρό θέμα μίλησε ο κ. Καραμαρίτης χθες από τη Ρόδο, ενώ σε ανάλογη αναφορά προέβη και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος την προηγούμενη εβδομάδα στον αναλυτικό απολογισμό της Περιφέρειας για όλο το προηγούμενο έτος.

Πολιτικές για την Υγεία λαμβάνοντας υπόψιν τη νησιωτικότητα

“Το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους εμάς, που ζούμε σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, δεν είναι άλλο από το θέμα της νησιωτικότητας και των παροχών υγείας, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του τόπου μας και τη μείωση της απομόνωσης σε σχέση με τον χερσαίο κορμό της χώρας” σημείωσε αρχικά ο κ. Καραμαρίτης, τονίζοντας παράλληλα πως, “Τα νησιά ορίζονται διεθνώς ως ειδικές γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες οι παροχές ιατρικής φροντίδας υψηλής ποιότητας καθορίζουν την ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη, διευρύνουν και αμβλύνουν την απομόνωση και άρουν τις κοινωνικές ανισότητες”. Όπως εξήγησε παρακάτω, αναφερόμενος στο κεντρικό κράτος, “Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία, πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υγείας επί χρόνια, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κανείς δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταλάβει ότι τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες, με πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη τους”. Εστιάζοντας στο βασικό μειονέκτημα του νησιώτικου χώρου, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Η έκταση τους σε σχέση με τις Ηπειρωτικές περιοχές έχει σαν αποτέλεσμα ελάχιστους φυσικούς πόρους, μικρές αγορές και ανυπαρξία οικονομιών κλίμακας” ενώ “η απόσταση από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων καθώς και το υψηλό κόστος των μεταφορών, καταδικάζει τα νησιά μας στην απομόνωση”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε ότι μόνον ο τουρισμός, “δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τα μειονεκτήματα του χώρου” και άρα, για το σύνολο των ανωτέρω, καθίσταται “σημαντική η αναγνώριση της έννοιας “νησί” ως ξεχωριστό φαινόμενο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σχεδίαση και εφαρμογή διαρθρωτικών πολιτικών στην υγεία, που να διαφοροποιούνται από τις συνήθεις περιφερειακές πολιτικές που εφαρμόζονται στον Ηπειρωτικό κορμό”.

Βάσει της ισχύουσας κατάστασης κι επισημαίνοντας όσα πολλάκις έχουν προβληθεί εκ μέρους του νησιώτικου χώρου, σημείωσε δε, ότι, “Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει ο καθένας μας ότι ο ιατρός θα προτιμήσει να πάει στην Θήβα ή στην Λειβαδιά παρά να πάει στους Λειψούς, αφού η αποζημίωση παραμένει ίδια. Όλα αυτά τα χρόνια ο τόπος μας αδικείται αφού τα λόγια παραμένουν λόγια και τίποτα δεν αλλάζει”. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως, η Περιφερειακή Αρχή ενήργησε κόντρα στις αντικειμενικές δυσκολίες και τα εμπόδια, μακριά από προφάσεις, που θα την κατέτασσαν “στην κατηγορία αυτών που αδιαφορούν”.

Προσπάθεια με απτά αποτελέσματα

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Καραμαρίτης, επεσήμανε πως, “Αυτή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχει αποφασίσει να παλέψει να διαθέσει πόρους στο μέτρο των δυνατοτήτων του και πάνω από αυτές, για την παροχή της δυνατότητας στους νησιώτες μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, την υγεία”. Υπενθυμίζοντας το ιστορικό αυτής της πρωτοβουλίας, τόνισε μάλιστα ότι, “Έχουμε ξεκινήσει από καιρό να εργαζόμαστε για τον τρόπο που μπορεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει οικονομικά εκεί όπου υπάρχουν κενές θέσεις ιατρών, θεσπίζοντας ενδεικτικά βοήθημα στέγης και σίτισης των ιατρών που καλύπτουν κενές θέσεις στα ιατρεία των μικρών νησιών μας ύψους 450 ευρώ τον μήνα”. Έτσι, “Σήμερα τα άλλοτε κλειστά ιατρεία των άγονων νησιών είναι στελεχωμένα με ιατρούς υπαίθρου” και συγκεκριμένα 19 ιατρεία και 19 Κέντρα Υγείας τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα. “Προχωρήσαμε παρά την αρνητική στάση του Υπουργείου στην κάλυψη 19 κενών ιατρείων με αγροτικούς ιατρούς, τα οποία ήταν κενά και κλειστά επί σειρά ετών. Τα εντάλματα των πρώτων 8 από τους 19 βρίσκονται στον επίτροπο του Ελληνικού Συνεδρίου για να εγκριθεί η αποζημίωση των 450 ευρώ κι εκκρεμούν 40 θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε Γ.Ν-Κ.Υ-Π.Π.Ι, οι οποίες ελπίζουμε να προκηρυχθούν από το Υπουργείο σύντομα” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Γ. Χατζημάρκος: Συνεχίζεται η προσπάθεια

Σαφής και ο Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη διάρκεια του απολογισμού του, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων πως, “σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ανοίξαμε τον δρόμο αυτό και στην αξιοποίηση της σχετικής δυνατότητας αλλά και την περαιτέρω θωράκιση της μέσω της νομοθετικής βελτίωσης που έχει ήδη συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας και είναι ζήτημα χρόνου να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση”. Όπως πρόσθεσε, “Ο στόχος της κάλυψης όλων των μικρών νησιών μας με ιατρικό προσωπικό, στον βαθμό που και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα λειτουργήσουν με τα ίδια αντανακλαστικά με εμάς, θα επιτευχθεί”. Σκιαγραφώντας τα αποτελέσματα της προσπάθειας της ΠΝΑΙ στο εν λόγω πεδίο, κατέληξε, λέγοντας πως, “Ήδη έχουμε στηρίξει τα ιατρεία μικρών και πολύ μικρών νησιών μας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και θα ενισχύσουμε μέσα στο 2016 αυτή την πρωτοβουλία μας με στόχο να καλύψουμε όλα τα κενά μέχρι τέλους του έτους”.

Ετικέτες: