Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε σημαντικές και Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών με φόντο τη διεκδίκηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης

Επένδυση στη γαστρονομική ταυτότητα

  • Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, 2016 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 18 Οκτ. 2016 - 22:00

Πιστή στην εξωστρέφεια και με στόχο την διείσδυση των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποψήφια Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συμμετέχει με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στην 27η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2016, που πραγματοποιείται από τις 16 έως και τις 20 Οκτωβρίου στο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte, στη Γαλλία.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Αρχή προετοιμάζει τη συμμετοχή της ΠΝΑι στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop 2017, καθώς και στην 6η Διεθνή Έκθεση Oenos, οι οποίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα, από τις 3 έως και τις 6 Μαρτίου 2017 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σταθερή στην κατεύθυνση που χαράζει για την προβολή και προώθηση της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου αξιοποιεί τη γαστρονομική κουλτούρα των νησιών της, με φόντο και τη διεκδίκηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, διατηρώντας τον προσανατολισμό της καλύτερης δυνατής προώθησης των πιστοποιημένων προϊόντων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Το Νότιο Αιγαίο συμμετέχει πρώτη φορά στη SIAL 2016

Ειδικότερα, αναφορικά με τη συμμετοχή στη διεθνή έκθεση SIAL 2016, στην επίσημη ενημέρωσή της, η Περιφερειακή Αρχή τονίζει πως, “πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων – Ποτών στον κόσμο” η οποία και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. “Είναι μια παγκόσμια έκθεση υψηλής επισκεψιμότητας, που φέρνει σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από όλο τον κόσμο, αποκαλύπτει τις τάσεις και τις καινοτομίες που διαμορφώνουν τη βιομηχανία τροφίμων του αύριο, ενεργώντας ως ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό κέντρο. Δίνει την ευκαιρία πρόσβασης στη γαλλική, την ευρωπαϊκή, αλλά και τη διεθνή αγορά, συμβάλλοντας στην στήριξη της αναγνωρισιμότητας των πιστοποιημένων προϊόντων και στην ανάπτυξη και ενίσχυση των εξαγωγών”. Σχετικά με τη συμμετοχή της ΠΝΑι, πρέπει να τονισθεί πως, είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος σε διεθνή έκθεση αυτής της κατηγορίας και αυτού του βεληνεκούς, γεγονός πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διεκδικεί τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στο πλαίσιο της πολιτικής της εξωστρέφειας, της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων και της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Περιφερειακή Αρχή, “Το άνοιγμα της έκθεσης, προχθές Κυριακή, έφερε τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών, λόγω του εντυπωσιακού περιπτέρου, όπου οι παραγωγοί των νησιών παρουσιάζουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους, που ήδη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αγοραστών, στην κατηγορία των ντελικατέσεν. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται εκλεκτές συνταγές του Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό τη μύηση των επισκεπτών της έκθεσης στην Aegean Cuisine και τους δίνουν, μέσα από την πανδαισία των γεύσεων, ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθούν τα νησιά μας”.

Φ. Ζαννετίδης: Τα τοπικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος έχει την ευθύνη οργάνωσης της παρουσίας της Περιφέρειας στην έκθεση SIAL, δήλωσε σχετικά τα εξής: “Είναι η πρώτη φορά που η ντόπια παραγωγή και η γαστρονομία των νησιών της Περιφέρειάς μας συμμετέχουν σε διεθνή έκθεση αυτού τους βεληνεκούς. Στόχος μας είναι, μαζί με τους παραγωγούς μας να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα στις διεθνείς αγορές και να συνδέσουμε τον τουρισμό με την γαστρονομία, που είναι και στρατηγικός στόχος της υποψηφιότητάς μας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019. Ένα μεγάλο στοίχημα που είναι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε, προς όφελος των νησιών μας και των κατοίκων τους”.

Ταυτόχρονη παρουσία σε Detrop και Oenos

Επιπλέον, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο πολιτικής της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών της προϊόντων, πρόκειται να συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop 2017 και στην 6η Διεθνή Έκθεση Oenos, που διεξάγονται ταυτόχρονα τον Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη όπως προαναφέρθηκε.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η Περιφερειακή Αρχή αναφορικά με τις δύο εκθέσεις προς το σύνολο των ενδιαφερομένων, “Περίπτερο της Περιφέρειας θα υπάρχει στο θεματικό σαλόνι παρουσίασης του ελαιολάδου, στο χώρο “Οenos” και στον χώρο παρουσίασης των υπολοίπων προϊόντων της. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής τόσο οι αγοραστές όσο και οι εκθέτες, έχουν την δυνατότητα επιλογής πραγματοποίησης συναντήσεων Business to Business. Καλούνται οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που παράγουν ή/και μεταποιούν ή/και τυποποιούν τοπικό προϊόν και επιθυμούν να έχουν παρουσία στο περίπτερο που πρόκειται να μισθώσει η Π.Ν.ΑΙ., να το δηλώσουν έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=7830 (link is external) διευκρινίζοντας το χώρο ενδιαφέροντός τους πάντα βάσει της συνάφειας των προϊόντων τους. Διευκρινίζεται πως μετά τις 31/10/2016 καμία Δήλωση δεν θα γίνει δεκτή. Επίσης στη συγκεκριμένη έκθεση δεν επιτρέπεται η λιανική πώληση. Όποιος επιλέξει ένα συγκεκριμένο χώρο παρουσίασης δεν θα δικαιούται και δεύτερο περίπτερο . Η επιλογή των εκθετών θα γίνει βάση κριτηρίων και ελέγχου των δηλωθέντων στοιχείων. Με ποινή αποκλεισμού συμμετοχής θα απορριφθούν, μετά από έλεγχο, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πιστοποίησης και όσοι δεν μεταποιούν και τυποποιούν πρωτογενή τοπικά προϊόντα. Επίσης με ποινή αποκλεισμού θα απορρίπτονται από επόμενες Εκθέσεις, όσοι δηλώσουν στην παρούσα φάση συμμετοχή στην Έκθεση και στη συνέχεια ακυρώσουν, ή δεν αποστείλουν όλα τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2241360567 και 2281082380

Ετικέτες: