Ομόφωνες εγκρίσεις από περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο για την κατασκευή γηπέδου 5x5 σε μία από τις πλέον παραμελημένες – επί χρόνια - περιοχές της Σύρου

Μεταμορφώνεται το γήπεδο Καμινίων

Πλήρης κάλυψη του κόστους από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 170.000 ευρώ

“Σάρκα και οστά” θα πάρει το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Καμινίων στη Σύρο σχετικά με την αναβάθμιση του σημερινού - κατ΄ επίφαση μόνον - αθλητικού χώρου, ο οποίος αναμένεται να μεταμορφωθεί σε σύγχρονο γήπεδο 5x5 μετά από την υλοποίηση του απαραίτητου έργου, κατόπιν και της σύναψης διαβαθμιδικής σύμβασης ανάμεσα σε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Όπως αποδεικνύει και η εικόνα της σχετικής μακέτας που αποτυπώνει την προσεχή διαμόρφωση του εν λόγω χώρου σε γήπεδο, τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή, καθώς συνολικά η Ερμούπολη, αλλά και η Σύρος, θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, αφού πέραν της απόκτησης μίας αξιόλογης και κατάλληλης αθλητικής υποδομής, θα αποκτήσει ταυτόχρονα, έναν φιλόξενο χώρο για την πραγματοποίηση και πολιτιστικών διοργανώσεων.

Πρόκειται για ένα αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων το οποίο είχε εκφραστεί δημοσίως σε εκδήλωση της περιοχής παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τα αιρετά μέλη να υπερψηφίζουν ομόφωνα, καθώς έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότησή του, η οποία θα ανέλθει στο ποσό των 170.000 ευρώ.

Προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη της συγκεκριμένης διαβαθμιδικής σύμβασης, με μοναδική υποχρέωση εκ μέρους του Δήμου να ορίζεται η διάθεση του γηπέδου, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πέραν της ανάληψης του κόστους, είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση της μελέτης, τη δημοπράτηση και την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο για την υλοποίηση του έργου.

Έργο με την υπογραφή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Όπως κατέστη σαφές στη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο και όπως ορίζει η σχετική σύμβαση, σκοπός του έργου ήταν η κατασκευή νέας αθλητικής εγκατάστασης στην περιοχή Καμίνια, που σήμερα διαθέτει χώρο άθλησης, ο οποίος όμως έχει περιέλθει σε κάκιστη κατάσταση. Η διάρκεια της διαβαθμιδικής σύμβασης ισχύει από την ημέρα υπογραφής της και ο χρόνος που προβλέπεται για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής γηπέδου 5x5 αφορά σε 16 μήνες, με τους οκτώ εξ αυτών να ορίζονται ως ο απαραίτητος χρόνος διεκπεραίωσης των εργασιών. Σύμφωνα με τη μακέτα (σχέδιο) που εξασφάλισε η εφημερίδα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει δουλέψει ήδη επάνω στο συγκεκριμένο έργο, προβλέπεται ο καθαρός χώρος του γηπέδου, των κερκίδων, καθώς επίσης, οι απαραίτητοι κλειστοί χώροι των αποδυτηρίων, των WC για το κοινό και τους αθλητές, μα και ο απαραίτητος χώρος WC για ΑΜΕΑ. Στο αναλυτικό σχέδιο ρυθμίζονται και όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην περίφραξη του γηπέδου, καθώς και την είσοδο κι έξοδό του. Κρίνεται επιβεβλημένο να αναφερθεί για ακόμη μία φορά πως, τη συνολική δαπάνη των 170.000 ευρώ θα καλύψει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της.

Γ. Λεονταρίτης: Όφελος για το νησί και αισθητική αναβάθμιση

Σχετικά με την εν λόγω εξέλιξη, ο κ. Λεονταρίτης κατά την τοποθέτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο είχε επισημάνει πως, ήρθε ως αποτέλεσμα της ικανοποίησης του αιτήματος που προέκυψε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων και κατ΄ επέκταση τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με σκοπό να αναβαθμιστεί ο χώρος και να διαμορφωθεί κατάλληλα προκειμένου να φιλοξενεί και να καλύπτει τις ανάγκες, τόσο των παιδιών της περιοχής, όσο όμως και των αθλητών και αθλητικών συλλόγων συνολικά, ενώ επιπλέον, να δύναται να υποδέχεται και πολιτιστικές διοργανώσεις. “Πρόκειται για μία μεγάλη περιοχή και η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση του γηπέδου 5x5 εκτός από την περιοχή των Καμινίων θα εξυπηρετήσει όλη την ανατολική πλευρά της Ερμούπολης διότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει κανένας αθλητικός χώρος. Εκτός αυτού, ο συγκεκριμένος χώρος όπως θα διαμορφωθεί θα μπορέσει να χρησιμοποιείται και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων στις δηλώσεις που κλήθηκε να παραχωρήσει στην εφημερίδα. “Αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε την αναβάθμιση του χώρου, του γηπέδου των Καμινίων. Θα προκύψει ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού μοναδικός για την Ερμούπολη, δεδομένου ότι προσπαθήσαμε μέσα από τη μελέτη να φτιάξουμε μία υποδομή η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί τόσο αθλητικές εκδηλώσεις, όσο και πολιτιστικές το καλοκαίρι” επανέλαβε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα ικανοποίησης ενός αιτήματος που προέρχεται από μία περιοχή αρκετά παραμελημένη καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών. “Μέσα από αυτό το έργο δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής που θα είναι πολύ σημαντική, οπότε το αποτέλεσμα νομίζω ότι θα μας ικανοποιήσει και θα μας χαροποιήσει όλους” δήλωσε ο κ. Λεονταρίτης.

Επί τάπητος ο τρόπος μελλοντικής λειτουργίας του από τον Δήμο

Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η έγκριση της υπογραφής της διαβαθμιδικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. “Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεδομένου ότι συνδράμει οικονομικά στη δημιουργία μίας αθλητικής υποδομής σε μία περιοχή, η οποία είχε ανάγκη από κάποιες παρεμβάσεις τέτοιας φύσεως, διότι στα Καμίνια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια – τουλάχιστον όσο θυμάμαι – δεν είχε γίνει κάποια σοβαρή υποδομή αθλητική ή άλλη πολιτιστική για τους εκεί κατοίκους καθώς και για όλους τους κατοίκους της Σύρου” δήλωσε δημοσίως ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, απαντώντας ευθύς αμέσως σε ερωτήματα που αφορούν τη μελλοντική λειτουργία του γηπέδου, το οποίο και θα παραδοθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Καίριος στην παρέμβασή του για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος αφού τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας του γηπέδου 5x5, έθεσε στη συνέχεια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο επίβλεψης και λειτουργίας της σύγχρονης αθλητικής υποδομής.

“Στο θέμα αυτό μας ζητάτε να υπογράψουμε μία σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και την Περιφέρεια για ένα γήπεδο 5x5 που θα πραγματοποιηθεί με δαπάνη της Περιφέρειας στην περιοχή των Καμινίων. Απ΄ ό,τι γράφει το σχετικό έγγραφο, θα κοστίσει 170.000 ευρώ. Όλα τα χρήματα θα τα βάλει η Περιφέρεια. Μέσα στις υποχρεώσεις του Δήμου είναι η παραλαβή του και η λειτουργία του. Θέλω λοιπόν εδώ να ρωτήσω πώς θα το λειτουργήσει ο Δήμος; Θα έχουμε άνθρωπο εκεί; Θα χρεώνουμε όσους μπαίνουν μέσα; Θα κάνουμε κάποια σύμβαση – επειδή το άκουσα κι αυτό – με τον Πολιτιστικό ή οποιονδήποτε άλλο Σύλλογο της περιοχής; Πώς θα το λειτουργήσει το γήπεδο;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κεράνης, προσθέτοντας παράλληλα πως, όλα τα ανωτέρω, “είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν εκ των προτέρων”.

Δεν αποκλείεται η επιβολή αντιτίμου για τη χρήση

“Ήταν πολύ εύστοχη και ουσιαστική η τοποθέτηση του κ. Κεράνη, η οποία έθεσε κάποια ζητήματα – ερωτήματα, τα οποία κι εμάς μας απασχολούν” γνωστοποίησε στη συνέχεια ο δήμαρχος, εξηγώντας πως, το ζήτημα της λειτουργίας, φύλαξης κι εποπτείας του χώρου έχει αποτελέσει περιεχόμενο συζήτησης στις αρμόδιες δημοτικές Επιτροπές. “Το έχουμε συζητήσει με την Επιτροπή Αθλητισμού, έχουμε επίσης κάνει συζητήσεις με τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να εμπλακεί στη λειτουργία και στην παρακολούθησή του διότι θα είναι μία υποδομή που θα πρέπει και να επιβλέπεται, να εποπτεύεται για να παραμείνει σε μία καλή κατάσταση” ανέφερε ο Γιώργος Μαραγκός, λέγοντας ωστόσο πως, σήμερα, δεν μπορεί ο Δήμος να πει ακριβώς πώς θα λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος.

Δεσμεύθηκε δημόσια πάντως, πως, “Σίγουρα όμως, ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργήσει θα είναι τέτοιος, ο οποίος να μην λειτουργεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για άλλου τέτοιου τύπου αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν και στο νησί μας” ενώ συμπλήρωσε, πως, στην περίπτωση που η λειτουργία του απαιτήσει αντίτιμο από τους χρήστες, τότε, “Ενδεχομένως να μπορούσαμε για τα παιδιά τα οποία είναι στην περιοχή των Καμινίων, να υπάρχει μία προνομιακή αντιμετώπιση αν αυτός ο οποίος αναλάβει τη δομή, λάβει υπόψιν του ότι για όσους διαμένουν στην περιοχή, πρέπει να υπάρχει μία άλλη δυνατότητα χρήσης αυτής της υποδομής”. Έκλεισε δε, την παρούσα αναφορά του, επαναλαμβάνοντας πως, “Σίγουρα τα ερωτήματα θα πρέπει να μας απασχολήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”.

Αξίζει να τονισθεί όμως, πως, υπήρξε σημαντική και η τοποθέτηση της δημοτικής υπαλλήλου που ήταν παρούσα στο θέμα, Γεωργίας Βαρελά, η οποία αναφορικά με την εμπλοκή του Συλλόγου, διευκρίνισε πως, “Η προγραμματική σύμβαση με Συλλόγους δεν είναι εφικτή” εξηγώντας πως, “Αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι, τότε μόνο εθελοντικά. Προγραμματικές συμβάσεις δε γίνεται να κάνουμε ως Δήμος με Συλλόγους”.

Διαφορετικό έργο η παιδική χαρά των Καμινίων

Ορμώμενος από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, έθεσε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της παιδικής χαράς. “Είχατε τάξει παιδική χαρά στα Καμίνια, οπότε περιμένω ταυτόχρονα με το γηπεδάκι να γίνει και η παιδική χαρά στα Καμίνια” σχολίασε σχετικά, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, με τον δεύτερο να απαντά στον αντιπολιτευόμενο αιρετό πως, η αναφορά αποκατάστασης της παιδικής χαράς “δεν είναι τάξιμο, αλλά δέσμευση της Δημοτικής Αρχής”.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, ο κ. Μαραγκός προς ενημέρωση των δημοτών γνωστοποίησε πως, “Όσον αφορά στην παιδική χαρά, δεδομένου πλέον ότι η οριστική μελέτη για την αθλητική αυτή εγκατάσταση θα προσδιορίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τον χώρο που θα αξιοποιηθεί για το γήπεδο”, συμπλήρωσε πως, τότε ο Δήμος θα γνωρίζει τον υπόλοιπο ωφέλιμο – για την περιοχή – χώρο. “Με βάση την τεχνική αποτύπωση θα ξέρουμε ακριβώς τον εναπομείναντα χώρο, ο οποίος παραμένει, διότι η σημερινή παιδική χαρά η οποία απ΄ ό,τι βλέπουμε όλοι είναι σε χείριστη κατάσταση, καλύπτει ένα πολύ μικρό εμβαδό. Δεν νομίζω ότι μια σύγχρονη παιδική χαρά με προδιαγραφές ανάλογες μπορεί να στεγαστεί σε αυτόν τον χώρο” σχολίασε ο κ. Μαραγκός, καταλήγοντας πως, αφού ο Δήμος λάβει γνώση της μελέτης για το γήπεδο 5x5, τότε “θα μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό κι εμείς να πραγματοποιήσουμε αυτό το έργο της παιδικής χαράς”.

 

Σχετικά αρχεία: