Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός ερευνητικού έργου πάνω στις φυσικές καταστροφές

Στο επίκεντρο η αντισεισμική θωράκιση των νησιών

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ

Με τις μνήμες των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, που άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, να είναι ακόμη νωπές, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει δράσεις για την αντισεισμική θωράκιση των νησιών μας.

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός ερευνητικού έργου πάνω στις φυσικές καταστροφές, την μελέτη του οποίου θα εκπονήσει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και την υλοποίησή του θα αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το σχέδιο θα κινείται σε δύο πλαίσια, που θα αφορούν στον σχεδιασμό διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, αλλά και σε δράσεις ενημέρωσης στο σχολικό περιβάλλον.

Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου έκαναν τόσο ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καΐλης, οι οποίοι επανέφεραν το θέμα της ανακατασκευής των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, αλλά και αυτό της παλαιότητας πολλών κτηρίων, ιδίως στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

«Ειδικό σχέδιο προστασίας για κάθε νησί ξεχωριστά»

Το «παρών» στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευή ς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έδωσε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, παρουσιάζοντας στα μέλη του Οργάνου το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εκπονηθεί και το οποίο θα προσανατολίζεται σε δύο ενότητες.

Η πρώτη θα αφορά στον σχεδιασμό Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης από φυσικούς κινδύνους στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Με τη συμβολή μηχανικών του ΤΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτήρια των νησιών και θα καταγραφούν οι ανάγκες, αλλά και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε κάθε νησί ξεχωριστά.

«Αυτές αφορούν στο τι ακριβώς κάνουμε σε κάθε νησί, καθώς κάθε νησί στο Αιγαίο είναι διαφορετικό, έχοντας διαφορετικά προβλήματα, διαφορετικούς φυσικούς κινδύνους, αλλά και πληθυσμό. Συνεπώς θα πρέπει να εξειδικεύσουμε σε κάθε νησί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τους φυσικούς κινδύνους που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο νησί. Άλλα προβλήματα έχουν η Σαντορίνη και η Νίσηρος και άλλα προβλήματα έχουν η Ρόδος και η Αστυπάλαια. Κανένα νησί δεν μοιάζει με το άλλο, άρα θα πρέπει να εξειδικεύσουμε τα επιχειρησιακά σχέδια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Η δεύτερη ενότητα αφορά σε δράσεις για την ενημέρωση και εκπαίδευση στα σχολικά συγκροτήματα, καθώς, όπως υποστήριξε ο καθηγητής, η κοινωνία μας δείχνει κάποια ανοχή στο να έχουμε ορισμένες απώλειες σε μία φυσική καταστροφή ή σε ένα ατύχημα, αλλά όταν πρόκειται για νέα παιδιά δεν δείχνει καμία απολύτως ανοχή.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σχολεία, όπου εκεί θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε καθηγητές και μαθητές. Επίσης, να δούμε τη μη δομική τρωτότητα των σχολείων, να πραγματοποιήσουμε ασκήσεις και όλα αυτά κάτω από μία πιστοποίηση. Όχι ο οποιοσδήποτε μπαίνει μέσα στο σχολείο να κάνει ενημέρωση και ασκήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μία πιστοποιημένη διαδικασία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και του Υπουργείου Παιδείας. Έχουμε υπογράψει πρόσφατα ένα μνημόνιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχύσουμε αυτή τη διαδικασία σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. 

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και ο δευτεροβάθμιος κτηριακός έλεγχος στα σχολεία, τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν προαιρετικός. Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα στον ΟΑΣΠ υπάρχει βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μόνο 16.000 από τα 80.000 κτήρια του Δημοσίου.

Ν. Καΐλης: Οι σεισμοί στην Τουρκία δεν θα έπρεπε να είναι η αφορμή – Νωρίτερα οι έλεγχοι στα κτήρια

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καϊλης τόνισε πως οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία δεν θα έπρεπε να ήταν η αφορμή προκειμένου να υπάρξει ένας αντισεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα. Μάλιστα, υποστήριξε πως έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας με δυσάρεστα αποτελέσματα και τα οποία έχουν χτυπήσει καμπανάκι πολύ νωρίτερα για να υπάρξει ένας ανάλογος έλεγχος. 

«Εμάς ως νησί μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα δημόσια κτήρια μας ή τα σχολεία μας είναι σχεδόν 200 ετών, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι χτίστηκαν χωρίς να υπάρχει κανένας αντισεισμικός κανονισμός. Σε περίπτωση που θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε αυτά τα κτήρια, όπως για παράδειγμα το δημαρχείο της Ερμούπολης, υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα καλύψει το κόστος της χρηματοδότησής τους;», αναρωτήθηκε ο κ. Καΐλης.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος κτηριακός έλεγχος θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ σημείωσε πως οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι επιλεκτικές, βάση της σημασίας του κτηρίου. 

«Η καινοτομία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως από αυτούς τους ελέγχους δεν βγάζουμε ακατάλληλα κτήρια. Βαθμονομούμε τα κτήρια, γιατί αν βγει ένα δημόσιο  κτήριο ακατάλληλο θα πρέπει να κλείσει.  Πλέον οι παρεμβάσεις μας θα είναι επιλεκτικές. Πρόκειται για κτήρια υψηλής ή χαμηλής αξίας; Αξίζει ή όχι ο κόπος να παρέμβουμε; Πρόκειται για ιστορικά κτήρια ή όχι; Με αυτή τη δυνατότητα βάζουμε προτεραιότητες, έτσι ώστε να παρέμβουμε σε κτήρια που αξίζει να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νίκος Λειβαδάρας: Η ευθύνη δεν πρέπει να βαραίνει τους Δήμους - Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

Την ίδια ώρα, και με αφορμή τη δήλωση του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, πως είναι «στα χέρια του καθενός από εμάς είναι να μην επιτρέψουμε να δούμε τη χώρα μας σε έναν αντίστοιχο σεισμό να κλαίει τόσο βαριά θύματα. Ειδικά των δημάρχων που έχουν πολεοδομίες και διευθύνσεις  Τεχνικών Υπηρεσιών», παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας. 

Ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες με την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, υπερτονίζοντας τις επίμονες πιέσεις του προς την πολιτεία, προκειμένου να βρεθεί το γρηγορότερο δυνατόν η χρηματοδότηση για τη λύση του ζητήματος. 

«Δεν είναι πάντα η ευθύνη στις ενέργειες του κάθε δημάρχου, εγώ μπορεί συνειδησιακά να ξέρω ότι έχω κάνει όλα αυτά που πρέπει, αλλά τις νύχτες δεν κοιμάμαι ήσυχος. Όταν φυσάει ο παραμικρός άνεμος τρέμω για το τι μέλλει γενέσθαι με το Δημαρχιακό Μέγαρο. Άρα η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει κι εκείνη τις ευθύνες της, γιατί οι υπηρεσίες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους ελέγχους και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται», υποστήριξε ο κ. Λειβαδάρας.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης συμφώνησε με τον κ. Καΐλη σε ότι αφορά στην παλαιότητα πολλών δημοτικών κτηρίων στο νησί, στα οποία κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια ελέγχων ως προς την καταλληλότητά τους.

Η συζήτηση του θέματος, που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, έκλεισε με τη δέσμευση του προέδρου του ΟΑΣΠ, ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί στο Σώμα μία ολοκληρωμένη μελέτη που θα αφορά στην προστασία των νησιών από τις φυσικές καταστροφές, ενώ παράλληλα θα εξειδικευτούν και οι δράσεις ενημέρωσης που θα λάβουν χώρα στα σχολεία Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.