Νέα συνάντηση συνταξιούχων του ναυπηγείου με τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου

Ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Αποζημιώσεις και υπερωρίες σε εκκρεμότητα

Σε πρώτο πλάνο εξακολουθεί να βρίσκεται η αγανάκτηση και η ανησυχία των συνταξιούχων του ναυπηγείου ΝΕΩΡΙΟΝ Σύρου, αφού κάποιοι εξ αυτών, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής με το διοικητικό συμβούλιο του Εργοστασιακού Σωματείου, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται προς όφελος των πρώην εργαζομένων, για τους οποίους το αίτημα της καταβολής υπερωριών και αποζημιώσεων, όπως φαίνεται, παραμένει... σε αναμονή.

Συνταξιούχος που συμμετείχε στη συνάντηση, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” αναφορικά με την απαίτηση των πρώην εργαζομένων να λάβουν τα οφειλόμενα ποσά που τους χρωστά το ναυπηγείο, αφού γι αυτούς είναι χρήματα απαραίτητα για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις “δεσμεύσεις” που δίνει το Εργοστασιακό Σωματείο στους ίδιους τους συνταξιούχους, οι οποίες αν και κρίνονται θετικές στα λόγια, ωστόσο, στην πράξη σκοντάφτουν με αποτέλεσμα όπως δήλωσε ο ίδιος, “να μη βλέπουν έως τώρα κάποιο αποτέλεσμα”.

Ωστόσο, ο Θοδωρής Μήτσκας, εξερχόμενος από τα γραφεία του ναυπηγείου, στα οποία έλαβε χώρα το νέο ραντεβού των συνταξιούχων με το 11μελες Σωματείο και κληθείς να παραχωρήσει τη θέση του, σχετικά με τα τεκταινόμενα, ώστε η εφημερίδα να φιλοξενήσει για ακόμη μία φορά τη θέση του Εργοστασιακού, ο γραμματέας, αρνήθηκε κατηγορηματικά να μιλήσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Ο Θοδωρής Μήτσκας έχει τελειώσει για την εφημερίδα. Είναι μία εφημερίδα που συκοφαντεί”.

Το αίτημα παραμένει... αίτημα

Δεν συμπληρώθηκε ούτε ένας μήνας από την τελευταία φορά που οι συνταξιούχοι του ναυπηγείου, επισκεπτόμενοι το ΝΕΩΡΙΟΝ, αιτήθηκαν συνάντηση με τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου, για να ενημερωθούν τι πρόκειται να γίνει όσον αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων και κάποιων υπερωριών που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, αφού ήδη έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που οι ίδιοι συνταξιοδοτήθηκαν και στο πορτοφόλι τους δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ναυπηγείου, προσήλθαν στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, περίπου 15 συνταξιούχοι, οι οποίοι θέλησαν να πληροφορηθούν πότε θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους και τα χρήματα από τις υπερωρίες, τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.

Οι διαμαρτυρόμενοι, αμέσως μετά από το πέρας της συνάντησης, δήλωσαν στην “Κοινή Γνώμη” πως, “το αίτημά μας, όπως φαίνεται παραμένει αίτημα”, αφού όπως πρόσθεσαν, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις που πραγματοποιούν προς το Εργοστασιακό Σωματείο, ώστε με τη σειρά του να απαιτήσει από τη διοίκηση την άμεση καταβολή των καθυστερούμενων αποζημιώσεων και δεδουλευμένων, “μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση” και “δεν έχουμε πάρει τα χρήματα που μας ανήκουν εκτός από ένα μικρό τμήμα”.

“Θα καταβάλλουν ό,τι μπορούν”

Συνταξιούχος που παραχώρησε τη γνώμη του στην εφημερίδα, εξηγώντας αναλυτικότερα, τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων προς τους πρώην εργαζομένους, υπογράμμισε: “Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν βγει σε σύνταξη και τους χρωστούν μέρος της αποζημίωσης και δεδουλευμένα εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν φύγει εδώ και έξι μήνες και έχουν πάρει μόνο το ένα τρίτο της αποζημίωσής τους. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ενοχλήσει αρκετές φορές τους υπεύθυνους για τα οικονομικά, αλλά δε βλέπουμε αποτέλεσμα. Το σωματείο μας λέει θα σας βοηθήσουμε αλλά και από εκεί δε βλέπουμε κάτι”, τονίζοντας αμέσως μετά πως: “Μας είχαν πει ότι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο ώστε να τους πιέσουν και από την επόμενή εβδομάδα κάτι θα μας καταβάλουν”.

Αυτή, όπως υποστήριξε είναι και η “δέσμευση” που έλαβαν οι συνταξιούχοι, ως απάντηση από την πλευρά του Εργοστασιακού Σωματείου. “Η “δέσμευση” ουσιαστικά είναι ότι κάποιοι που έφυγαν πριν από ένα μήνα και δεν έχουν λάβει τίποτα, θα κανονίσουν να τους δώσουν το ένα τρίτο της αποζημίωσης και στον υπόλοιπο κόσμο θα προσπαθήσουν να βάλουν ό,τι μπορούν. Θα δούμε τι θα γίνει” σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος ακολούθως συμπλήρωσε πως: “Εγώ βγήκα σε σύνταξη τον Ιούνιο. Έχω πάρει το ένα τρίτο της αποζημίωσής μου. Υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να πάρουν δέκα χιλιάδες, δηλαδή το υπόλοιπο χρηματικό ποσό της αποζημίωσής τους, υπάρχουν οι παλαιότεροι στους οποίους οφείλουν δύο ή τρεις χιλιάδες και υπάρχουν και οι νεότεροι που κανονικά θα πάρουν είκοσι ή τριάντα χιλιάδες. Σε κάποιους από εκείνους όμως χρωστούν και υπερωρίες από το 2011”.

Ερωτηθείς ο ίδιος, να αναφέρει την προσωπική του εκτίμηση, αναφορικά με το αν έχει πεισθεί από όσα άκουσε από τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου, ότι η διοίκηση θα καταβάλλει μέρος των οφειλών, υποστήριξε: “Ήμουν πολλά χρόνια στο ΝΕΩΡΙΟ. Δεν είχα χάσει ούτε μία δραχμή. Καθυστερούν όμως. Πιστεύω σιγά σιγά ότι μπορεί να δοθούν κάποια χρήματα, όμως ο χρόνος θα δείξει”.

Ενοχλεί η αλήθεια

Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ρεπορτάζ, η “Κοινή Γνώμη” θέλησε να καταγράψει τη θέση του γραμματέα του Εργοστασιακού Σωματείου, Θοδωρή Μήτσκα, τον οποίο περίμενε να εξέλθει από το χώρο της συνάντησης. Σε αντίστοιχη ερώτηση, της γράφουσας, ο κ. Μήτσκας, αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραχωρήσει το σχόλιό του, λέγοντας πως: “Στην “Κοινή Γνώμη” δε δηλώνω τίποτα. Ο Θοδωρής Μήτσκας έχει τελειώσει για την εφημερίδα. Είναι μία εφημερίδα που συκοφαντεί. Και να το γράψετε”.

Προφανώς, αν κρίνει κάποιος από την οργισμένη αντίδραση του “εκπροσώπου” των εργαζομένων του ναυπηγείου, ο ίδιος δε θέλησε να μιλήσει καθώς έχει ενοχληθεί από τις επώνυμες καταγγελίες των εργαζομένων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο πρόσφατο χρονικό διάστημα μέσω της εφημερίδας και οι οποίες στρέφονται απευθείας ενάντια στον πρόεδρο και στον ίδιο. Οι αναφορές περί “λιστών τιμωρίας” και οι θέσεις εργαζομένων που έχουν καταγγείλει τη στάση των “εκπροσώπων” τους, υποστηρίζοντας ότι: “Αυτοί οι δύο άνθρωποι πρέπει να φύγουν. Το Εργοστασιακό δεν είναι πλέον νόμιμο. Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Δεν μας εκπροσωπούν πια.”, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν καταστεί καθημερινός “πονοκέφαλος” για τον ίδιο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε όμως, στον κ. Μήτσκα πως, σχετικά με όσα ισχυρίζεται για την “Κοινή Γνώμη”, ο καθένας κρίνεται και αξιολογείται από τη δουλειά του. Το γεγονός πως ο ίδιος έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών δηλώσεων από τους εργαζομένους που κανονικά ο ίδιος όφειλε να εκπροσωπεί, αυτό μάλλον προκύπτει από το γεγονός πως όλα συνηγορούν πως κάτι δεν κάνει καλά. Άλλωστε οι επώνυμες καταγγελίες, αυτό επιβεβαιώνουν.