Συνάντηση Δημάρχου και Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου για το ναυπηγείο του Νεωρίου

Συνδικαλιστικές αντιπαλότητες

Θεσμική συνάντηση μεταξύ Δημάρχου και προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων για το θέμα του Νεωρίου, η οποία εξελίχθηκε σε μία παράσταση για γερά νεύρα, με προσβολές, αντεγκλήσεις και φθηνούς εντυπωσιασμούς.

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, δέχθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων αίτημα συνάντησης χωρίς, όπως ο ίδιος ανέφερε, να γνωρίζει την ατζέντα των θεμάτων, «αδειάζοντας» από ενάρξεως τον συνομιλητή του, πρόεδρο τους Εργατικού, Μάρκο Βουτσίνο.

Πριν την έναρξη της συζήτησης θέμα ετέθη από τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Βαγγέλη Μάνθο, ο οποίος συνοδευόταν από 2 ακόμα μέλη, όσον αφορά στο ότι ενώ είναι μέλη και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, παρ’ όλα αυτά δεν γνώριζαν για τη συνάντηση και κατ’ επέκταση δεν κλήθηκαν σε αυτή.

Εντύπωση προκάλεσε το πως μία συνάντηση που ζήτησε να έχει με τον Δήμαρχο ένας θεσμικός εκπρόσωπος, εξελίχθηκε σε «ανοιχτή» συγκέντρωση, στην οποία μπορούσε όποιος επιθυμούσε να συμμετέχει, ακόμα και να παρεμβαίνει, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την παρουσία πολλών ατόμων στη δημαρχιακή αίθουσα, όταν είθισται ανάλογες συναντήσεις να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες ή μόνο με την παρουσία δημοσιογράφων.

Άλλωστε, να υπενθυμιστεί ότι τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου, που μετέβησαν στη συνάντηση, ως μη προσκεκλημένα μέλη του 15μελούς Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, κατά το πρόσφατο παρελθόν ήταν τα ίδια που είτε προτίμησαν να έχουν συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τον Δήμαρχο, είτε διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία δημοσιογράφων, όπως συνέβη στη συνάντηση τους με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Ιδιαιτέρως προσβλητικός προς τους εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου εμφανίστηκε ο Δήμαρχος, ο οποίος επανειλημμένως χρησιμοποίησε προκλητικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση εκ μέρους της άλλης πλευράς, κίνηση η οποία όμως σχολιάστηκε ότι δεν αποτελεί αδυναμία, αλλά προσπάθεια μη δυναμίτισης του κλίματος.

Όσο δε για τις παρατηρήσεις που έγιναν προς την πλευρά των δημοσιογράφων, από τρίτα πρόσωπα, που αγνώστου αιτίας κλήθηκαν να παρευρίσκονται στη συνάντηση, για τον τρόπο που θα αποτυπωθούν κατά τη δημοσιογραφική κρίση τα τεκταινόμενα, καλό θα ήταν να γνωρίζουν πως οι εποχές άνθισης της λογοκρισίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πως όσοι ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα δεν λειτουργούν όλοι με υπαγορευόμενα κείμενα, διαφορά ευτυχώς αντιληπτή από την κοινή γνώμη.

Θέμα «δεοντολογίας, ηθικής και αξιοπρέπειας» και σεβασμού των θεσμών έθεσε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στην έλλειψη ενημέρωσης, κατά την κατάθεση του αιτήματος συνάντησης,

εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου όσον αφορά στα θέματα που θα συζητηθούν, την έκφραση της βούλησης για την παρουσία ή όχι δημοσιογράφων, ενώ σχολίασε αρνητικά και τον εκ των προτέρων σχολιασμό στον τύπο, από τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού, των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν.

Συνδικαλιστική παράσταση

Ασχέτως των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση, άμεσα έγινε αντιληπτό πως υπήρξαν κινήσεις, εκ μέρους των παρευρισκόμενων, για δημιουργία εντυπώσεων, ενώ αυταπόδεικτη, βάσει των λεγομένων τους, είναι και η αντιπαλότητα μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, τουλάχιστον όσον αφορά στην επιβολή του ρόλου έκαστης πλευράς έναντι της άλλης.

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έγινε πεδίο επίλυσης εσωτερικών διαφορών της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με τα απρόσκλητα μέλη του Δ.Σ. να επιχειρούν να μειώσουν τον ρόλο και τις ενέργειες του προέδρου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, υιοθετώντας μία παρωχημένη συνδικαλιστική ρητορική, διατύπωσαν απόψεις μακράν πολύ της σημερινής πραγματικότητας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί, καθώς υποστήριξαν πως το ναυπηγείο πρέπει να παραμείνει ως έχει και να το βρουν οι επόμενες γενιές όπως είναι και συμπλήρωσαν πως η οικονομική κατάσταση του νησιού εξαρτάται από το Νεώριο.

Με κομπασμούς ευρείας κατανάλωσης και φυσικά άνευ αντικρίσματος, διατύπωσαν την άποψη πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν στη διοίκηση του ναυπηγείου τη διαχείριση της περιουσίας της εταιρείας, χωρίς να την δική στους συναίνεση.

Το επίπεδο της συζήτησης υποβαθμίστηκε έντονα όταν αντί να απασχολήσουν τα θέματα ουσίας για τη δυνατότητα στήριξης στην καταρρέουσα επιχείρηση, τέθηκε το θέμα των αμοιβών του κ. Βουτσίνου, διατυπώνοντας την άποψη ότι για τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ναυπηγείο, οι εγκαταστάσεις του και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του, η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τους πρώην συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, οι οποίοι συνεχίζουν να αμείβονται από αυτό.

Η απάντηση ήταν σαφής και αφορούσε στα όσα εκ του νόμου ορίζονται για όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι αμείβονται από την επιχείρηση στην οποία δούλευαν.

Η λειτουργία του Νεωρίου

Θέτοντας τα θέματα της συζήτησης, ο κ. Βουτσίνος αποσαφήνισε ότι αυτή θα στραφεί γύρω από το Νεώριο, ζητώντας από τον Δήμαρχο να απαντήσει σε όσα απασχολούν τις συζητήσεις της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την στάση του στο θέμα του ναυπηγείου.

Επίσης, ζητήθηκε ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στη βάση της συμφωνίας του Δήμου με το ΤΕΘΑ για το στρατόπεδο και οι οποίες περιλαμβάνουν και το Νεώριο.

Ως προς αυτά ο κ. Μαραγκός εξέφρασε τον σεβασμό του Δήμου προς κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο νησί, που λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν υπάρχει η πολυτέλεια απώλειας θέσεων εργασίας.

Σημείωσε ότι κάθε επιχείρηση, όπως και το Νεώριο, οφείλει να λειτουργεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο σεβόμενη την κείμενη νομοθεσία περί εργασιακών σχέσεων, περιβαλλοντικούς κανόνες κ.λ.π.

Αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στο δημοτικό συμβούλιο, πριν από περίπου ένα χρόνο, όπου συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι και η οποία αφορούσε στη λειτουργία του Νεωρίου, το οποίο πρέπει να σεβαστεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εκ μέρους του Δήμου κανενός είδους προκατάληψη απέναντι στο Νεώριο.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να επισημάνει, μεμφόμενος τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, πως κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με ατεκμηρίωτες και αβάσιμες δηλώσεις στον τύπο το μόνο που καταφέρνει είναι να λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, δυναμιτίζοντας καταστάσεις.

Για τις επαφές του Δημάρχου με κάθε πολιτικό στέλεχος, παρατηρήθηκε εκ μέρους του κ. Βουτσίνου πως σε αυτές, όταν εκφράζει άποψη για το Νεώριο, θα έπρεπε να είχε λάβει και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και να μην χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου ως «ομάδα ηλιθίων».

Εκ μέρους του Δημάρχου διευκρινίστηκε πως οι επαφές με υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη αφορούσαν στη δημιουργία υποδομών, όμως πάντοτε διατυπωνόταν εκ μέρους του ένας καλός λόγος υπέρ του Νεωρίου.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τροπή της συζήτησης στην επένδυση για την οποία πρόκειται να συμφωνήσει ο Δήμος με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσον αφορά στο στρατόπεδο, η οποία περιλαμβάνει και το ναυπηγείο, καθώς εκ μέρους του προέδρου των αμμοβολιστών και μέλους του Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Γιάννη Μπάιλα, τέθηκε ο προβληματισμός για νέα εργασιακά δεδομένα που αυτή θα επιφέρει, παραπέμποντας σε καθεστώς ειδικής Οικονομικής Ζώνης και όπως χαρακτηριστικά ρώτησε «πρόκειται να γίνουμε Κίνα;».

Επ’ αυτού ζητήθηκε η άποψη του Δημάρχου, ο οποίος συναποφασίζει για τον σχεδιασμό της συνεκμετάλλευσης που προωθείται και ο οποίος απάντησε ότι δεν είναι ούτε υπουργός Εθνικής Άμυνας ούτε υπουργός Εργασίας για να αποφασίζει επ’ αυτών των θεμάτων τα οποία καθορίζονται από πολιτικές αποφάσεις.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι σε προγενέστερη συνάντηση τους παρουσίασε μακέτες του 2011, οι οποίες αφορούσαν στο επιχειρησιακό σχέδιο του λιμανιού όπου το Νεώριο αποτυπώνεται αχνά συγκριτικά με τις γύρω λιμενικές υποδομές, διότι πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία που δεν μπορεί να περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακός σχεδιασμός για τις επόμενες δεκαετίες, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία κάποιων υποδομών για την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.

Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση του στρατοπέδου, ανέφερε πως στην έκταση των 130 στρεμμάτων που μένει αναξιοποίητη μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, περιλαμβανομένου του λιμανιού, του Φοίνικα, του πεδίου βολής της Βάρης, του Νεωρίου κ.λ.π., πάντοτε όμως λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη του Συριανού λαού.

Ο κ. Βουτσίνος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, έθεσε την προοπτική χρήσης του Νεωρίου στο αναπτυξιακό πλάνο του Δήμου, αρκεί όμως να εξασφαλίσει «όλους όσοι τρώνε ψωμί από το ναυπηγείο», όπως είπε, διευκρινίζοντας πως αυτή είναι η επίσημη θέση του για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη.

Όταν έχει δουλειά το ναυπηγείο, ειπώθηκε πως μπορεί να απασχολήσει περί του 400 Συριανούς εργαζόμενους, οι οποίοι με κάθε νέο πλάνο δεν μπορούν άμεσα να απορροφηθούν πουθενά, καθώς αυτό είναι μακροπρόθεσμο.

Η θέση του Εργατικού Κέντρου, είναι πως ότι προτίθεται να κάνει ο Δήμαρχος για τη Σύρο, στη συμμετοχική διαδικασία να υπολογίζονται ως συνομιλητές και οι εργαζόμενοι του Νεωρίου και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Ο κ. Μαραγκός διευκρίνισε πως το Νεώριο δεν αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στον αναπτυξιακό του σχεδιασμό, αντιθέτως βλέπει με «συμπάθεια και αγάπη» το ναυπηγείο.

Υπαγωγή στο 106

Ειδική αναφορά έγινε στην πρόθεση της διοίκησης του Νεωρίου για υπαγωγή της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, με τον κ. Βουτσίνο να εστιάζει στην απουσία αποτελέσματος όλων των συζητήσεων και των επαφών που έχουν γίνει με κυβερνητικά στελέχη ώστε να βρεθεί λύση για το ναυπηγείο.

Ενώ υπήρξαν υπουργικές δεσμεύσεις για λήψη κάποιων μέτρων 6μηνου παγώματος των δημοσίων οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης προκειμένου στο διάστημα αυτό να διευθετηθεί το θέμα των πληρωμών των εργαζομένων, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν.

Επαναλήφθηκε από τον κ. Βουτσίνο η πρόταση που είχε κατατεθεί και στο υπουργείο, ότι σε ότι αφορά στους εργαζόμενους να μην ισχύσει ο αριθμός των 300 δόσεων των οφειλόμενων προς τους άλλους πιστωτές, αλλά αυτές να περιοριστούν στις 20-30.

Με την υπαγωγή στο 106 τελικά δεν απαιτείται το «πάγωμα» που πρότεινε το υπουργείο, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται από το άρθρο, άρα θα καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός και μέρος των οφειλομένων.

Αυτό σημαίνει πως αν μεταξύ των όσων ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 24 Μαΐου που θα έρθει στη Σύρο είναι και η παραχώρηση κρατικής δουλειάς στο ναυπηγείο με μία δεξαμενή, το κόστος της οποίας ανέρχεται περίπου στα 7 εκ. ευρώ, τότε εξοφλούνται αμέσως οι εργαζόμενοι, εάν όλα τα χρήματα της αποδοθούν σε αυτούς, οπότε αυτοί πλέον δεν νοούνται ως πιστωτές άρα δεν έχουν καμία εμπλοκή με το εάν θα ενταχθεί ή όχι η εταιρεία στο 106.

Εάν όμως εφαρμοστεί και εδώ το «παιχνίδι» τύπου Σκαραμαγκάς, το οποίο διαφαίνεται ως σενάριο που υποθάλπεται, τότε θα αποδίδονται ποσοστιαία αμοιβή από το έργο του Πολεμικού Ναυτικού και το ποσοστό που υπολείπεται να καλύπτεται από την εταιρεία.

Ο κ. Βουτσίνος προκάλεσε κάθε παρευρισκόμενο εάν γνωρίζει ότι υπάρχουν ανάλογοι σχεδιασμοί θα πρέπει αυτοί να γνωστοποιηθούν.

Σε ερώτηση του αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, για το ποιά θα είναι η αντίδραση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην όποια προσφορά έργου εκ μέρους της κυβέρνησης στο Νεώριο, ο κ. Βουτσίνος διατύπωσε την άποψη πως εάν αυτό συμβεί η απαίτηση είναι να υπάρξει άμεση εξόφληση των εργαζομένων και με την υπαγωγή του στο 106 θα υπάρχει πληρωμή κάθε μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις κατατέθηκαν, η συζήτηση όπως εξελίχθηκε διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απλά αποτέλεσε την ευκαιρία για μία ακόμα συνδικαλιστική παράσταση με κάκιστους πρωταγωνιστές.