Αντίθετη στη φιλοξενία εκθέσεων με εμπορικό χαρακτήρα εμφανίζεται η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου

“Κάνουν ζημιά στους επιχειρηματίες”

Προσθήκη ενός τοπικού συμβούλου στην Επιτροπή Εικαστικών του Ο.Π.Α.Σ πρότεινε ο Γιάννης Κεράνης με στόχο τη γνωμοδότησή του για την επιλογή των εκθέσεων

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας ο πρόεδρος της Κοινότητας, Παύλος Ραουζαίος

Το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής συνεργασίας ανάμεσα στον Ο.Π.Α.Σ και τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου η οποία θα επισφραγιστεί με την ένταξη ενός συμβούλου στην Επιτροπή Εικαστικών Τεχνών του Οργανισμού, εξετάστηκε εκτενώς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κοινότητας, να μην εγκρίνει την παραχώρηση των δημοτικών αιθουσών στο μεσαιωνικό οικισμό για τη θερινή περίοδο του 2013, με το επιχείρημα ότι δε γίνεται σωστή επιλογή των εκθέσεων που φιλοξενούνται σε αυτές.

Ειδικότερα, η ένσταση των μελών έγκειται στο γεγονός ότι ανάμεσα στις πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στα γραφικά σοκάκια της ιστορικής έδρας του νησιού περιλαμβάνονται και εκθέσεις λαϊκής τέχνης, με τους δημιουργούς να πουλούν ομοειδή προϊόντα με εκείνα των τοπικών καταστημάτων.

Ως εκ τούτου, προτίθενται να αναλάβουν προσωπικά την αξιοποίηση των συγκεκριμένων χώρων, με εκθέσεις οι οποίες δε θα αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα, εφάμιλλη με εκείνη των νόμιμων επιχειρήσεων του οικισμού, στοχεύοντας έτσι στην αποφυγή ενός αθέμιτου ανταγωνισμού.

“Σήμερα λειτουργούν στην Άνω Σύρο έξι καταστήματα. Εάν παρεμβάλλουμε ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους τρεις ακόμα άτυπες “επιχειρήσεις”, θα είναι σα να τους κάνουμε ζημιά” ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, Παύλος Ραουζαίος, κρίνοντας πιθανό το “λουκέτο” κάποιων εξ' αυτών, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους”. Κατά συνέπεια, παρακάλεσε τον Οργανισμό να σεβαστεί τους επιχειρηματίες και να καταστήσει υποχρεωτική την επίδειξη απαιτούμενων φορολογικών παραστατικών από τους καλλιτέχνες οι οποίοι θα επιθυμούν να πουλούν τα εκθέματά τους.

“Όχι στη διάσπαση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, Γιάννης Κεράνης επεσήμανε αρχικά, ότι η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου για τη μη παραχώρηση των εν λόγω αιθουσών δε συνάδει με τις διατάξεις που προβλέπει ο Καλλικράτης.

Συγκεκριμένα, κατέστησε σαφώς ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων μίας δημοτικής κοινότητας περιλαμβάνονται η διατύπωση προτάσεων για θέματα όπως η αξιοποίηση ακινήτων του δήμου που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της, καθώς η διατύπωση προτάσεων για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής. “Δεν μπορεί να αποφασίσει” διασαφήνισε, εξηγώντας ότι παρότι σέβεται την άποψη της δημοτικής κοινότητας Άνω Σύρου, ο ΟΠΑΣ δε δέχεται μια “ξερή” απόφαση η οποία θα συντελούσε στη διάσπαση των πολιτιστικών αρμοδιοτήτων του.

“Με το ίδιο σκεπτικό, θα μπορούσε η δημοτική κοινότητα Ερμούπολης να μη μας παραχωρεί το θέατρο Απόλλων. Οπότε, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος αποφασίζει και ποιος εισηγείται” υπογράμμισε. Ωστόσο ενημέρωσε ότι το νομικό πρόσωπο, σεβόμενο την εισήγηση της Κοινότητας, πρότεινε την ένταξη ενός μέλους της στην Επιτροπή Εικαστικών Τεχνών, μέσα από την οποία θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για την τελική επιλογή των εκθέσεων που θα παρουσιάζονται στον οικισμό.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι προς αποφυγή προβλημάτων, αλλά και παρεξηγήσεων θα επιβάλει την ύπαρξη φορολογικών παραστατικών στις εκθέσεις, όπου θα πωλούνται είδη τα οποία δε θα διατίθενται σε άλλο σημείο του οικισμού. “Διαφορετικά, θα είναι μόνο εκθεσιακός χώρος” επεσήμανε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, λαμβάνοντας υπόψη ότι μια ενδεχόμενη διάσπαση θα δημιουργούσε ουσιαστικά προβλήματα. “Από τη στιγμή που εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα πολιτιστικά, δε θα ήταν σωστό. Σαφώς και χρειάζεται να συμμετέχετε εισηγητικά, αλλά από κει πέρα η αρμοδιότητα πρέπει να παραμείνει στον ΟΠΑΣ.

“Να αποκλειστούν οι εκθέσεις λαϊκής τέχνης”

Τον αποκλεισμό των εκθέσεων λαϊκής τέχνης με εμπορικό χαρακτήρα πρότεινε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Σπεράντζα Δουράτσου. “Μέχρι σήμερα, ο ΟΠΑΣ έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του αξιόλογες εικαστικές εκθέσεις, τόσο στην Ποσειδωνία, όσο και στα υπόλοιπα σημεία του νησιού, οπότε θα μπορούσε εξαρχής να τονιστεί ότι οι χώροι αυτοί διατίθενται για εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, μουσικών οργάνων ή οτιδήποτε άλλο, πλην ειδών λαϊκής τέχνης, προκειμένου να αποφευχθεί η εμπορική εκμετάλλευσή τους” ανέφερε χαρακτηριστικά, κρίνοντας ωφέλιμη μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στον ΟΠΑΣ και τη Δημοτική Κοινότητα της Άνω Σύρου.

Στο θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας επικεντρώθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Πάπιτσης ο οποίος σημείωσε ότι την πρώτη γνώμη αναφορικά με τη χρήση των αιθουσών της Άνω Σύρου θα πρέπει να έχει η τοπική κοινότητα.

Γ. Πάπιτσης: “Ερωτηματικά γύρω από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας”

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση της δημοτικής αρχής για μεταστέγαση της Πολεοδομίας στο μεσαιωνικό οικισμό η οποία τελικά δεν προχώρησε στη φάση της υλοποίησης. “Υπάρχει μία γενικότερη ακαταστασία στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και ούτε γνωρίζουμε ποιοι αποφασίζουν. Είχα ζητήσει μία γενικότερη εισήγηση της Επιτροπής αξιοποίησης της περιουσίας για το πού θα πάει η κάθε υπηρεσία. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, καταρρίπτοντας αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου χωρίς να υπάρχουν νεότερες αποφάσεις” υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τη λήψη των αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης εξήγησε ότι μολονότι υπήρχε μία πρόταση για μεταφορά της πολεοδομίας στην Άνω Σύρο, το θέμα δεν έφτασε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Όπως κατέστησε γνωστό, ο μεγάλος όγκος του αρχείου ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την προτεινόμενη μετακίνησή του, με αποτέλεσμα ο δήμος να στραφεί σε άλλες λύσεις για την ενδυνάμωση του του οικισμού.

“Ήδη μεταφέρθηκε εκεί η υπηρεσία της αδειοδοτήσεως των καταστημάτων, η οποία είναι μαζί με την υπηρεσία των αλλοδαπών. Ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ο ίδιος που υπήρχε και στον πρώην δήμο Άνω Σύρου, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για εγκατάλειψη του οικισμού επειδή δε μεταφέρθηκε η πολεοδομία. Πήγαμε κάτι άλλο, γιατί λειτουργικά δεν ήταν εφικτό” υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη διαχείριση των αιθουσών που χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακοί χώροι το καλοκαίρι, των μουσείων, αλλά και του γηπέδου της Άνω Σύρου, ο κ. Ξαγοράρης υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στον ΟΠΑΣ, καθώς είναι διάδοχος της ΔΗΚΕΔΑΣ, όπως και των υπόλοιπων κοινωφελών επιχειρήσεων των πρώην δήμων. Τέλος, έκρινε ορθή την πρόταση του κ. Κεράνη για συμμετοχή κάποιου μέλους της δημοτικής κοινότητας στην Επιτροπή Εικαστικών, κρίνοντας ότι θα συμβάλει σημαντικά στη σωστή επιλογή των προς φιλοξενία εκθέσεων, με στόχο την προστασία των τοπικών επιχειρηματιών.