Συνέντευξη του προέδρου του ΟΠΑΣ, Γιάννη Κεράνη στην “Κοινή Γνώμη”

"Κακοπροαίρετοι θα υπάρχουν πάντα"

- Γυρνώντας πλάτη σε “κακόβουλα σχόλια” και “μιζέριες” προβάλλει την ανάγκη για στροφή στον ποιοτικό τουρισμό μέσα από ένα πλούσιο πολιτιστικό προϊόν- Αποκλείει το ενδεχόμενο να ηγηθεί παράταξης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Η στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό, μέσα από ένα ελκυστικό πολιτιστικό προϊόν αποτελεί, σύμφωνα με τον Γιάννη Κεράνη τη μόνη ελπίδα για το νησί, προκειμένου να στερεωθεί και να βγει “αλώβητο” από τον οικονομικό “κυκεώνα”, που τείνει να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου αναφέρεται στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νομικό πρόσωπο, μετά την εφαρμογή του Καλλικρατικού Θεσμού, καθώς και στη σφοδρή κριτική που κατά καιρούς δέχεται για τις επιλογές και τις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις που ακολουθεί.

“Ο Καλλικράτης, αν και θεωρητικά σωστός, είναι πολύ πρόχειρα σχεδιασμένος, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει στον δήμο πάρα πολλά προγράμματα” επισημαίνει, εκτιμώντας ότι, όφειλε να είχε προβλέψει έτοιμες λύσεις στη λειτουργία των προς συγχώνευση οργανισμών και κοινωφελών επιχειρήσεων.

Ελλείψεις προσωπικού και αυξημένη γραφειοκρατία

Τονίζει, επίσης, ότι η σημερινή κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της ασφυκτικής οικονομικής κρίσης, αλλά και της αυξημένης γραφειοκρατίας γύρω από κάθε δαπάνη. Παράλληλα, η έλλειψη απαραίτητου προσωπικού ορθώνεται ως ουσιαστικό εμπόδιο στην αποτελεσματική εκτέλεση των υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, ο ΟΠΑΣ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τα νέα αυτά δεδομένα, καθώς ο τομέας ευθυνών που έχει αναλάβει είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.

“Καλούμαστε να συντονίσουμε πολλές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Πριν τη συνένωση, οι περισσότερες εξ' αυτών λειτουργούσαν με “διμηνίτες” και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή. Από τον Οργανισμό έχουν ήδη φύγει τρία άτομα και δεν έχει αναπληρωθεί η θέση τους” εξηγεί, υπογραμμίζοντας ότι ο κλοιός σφίγγει καθημερινά. Επιπλέον, καθιστά γνωστό ότι η κεντρική εξουσία, λόγω ευρωπαϊκών προτύπων και μνημονίων ζητά συνεχώς νέες ρυθμίσεις και δικλίδες οι οποίες παλαιότερα δεν ήταν υποχρεωτικές. “Αυτό προϋποθέτει και κόστος και πολλή δουλειά για τους υπαλλήλους”, δηλώνει.

Αντιδήμαρχος για “επικοινωνιακούς” λόγους...

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από δέκα ημέρες, ο κ. Κεράνης ορίστηκε εκ νέου πέμπτος αντιδήμαρχος στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η πρώτη τοποθέτησή του στις αρχές του χρόνου θεωρήθηκε άκυρη, λόγω μη έκδοσης στο ΦΕΚ των στοιχείων απογραφής του πληθυσμού για το 2011, εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου.

Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο ορισμός του έγινε πιθανόν για τυπικούς και επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος το Νομικό πρόσωπο. “Το αν χρίστηκα αντιδήμαρχος δεν αλλάζει σε τίποτα τη λειτουργία μου. Προσωπικά, ασχολούμαι με θέματα πολιτισμού – αθλητισμού και έχω επιβαρυνθεί μόνο με την προεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Άλλωστε, ούτε μισθό παίρνω, ούτε είναι κάτι που με ενδιαφέρει”.

“Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ”

Αναφερόμενος στα θέματα οικονομικής διαχείρισης, επισημαίνει ότι “ο ΟΠΑΣ έχει το καλύτερο όνομα στην πολιτιστική αγορά”, σημειώνοντας πως ο ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι από τους ελάχιστους δήμους, που δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται. Διασαφηνίζει μάλιστα, ότι στην πλειοψηφία τους, οι εκδηλώσεις του Οργανισμού είναι ανταποδοτικές εκτός από τις συναυλίες με ελεύθερη είσοδο και τις επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, που ανέρχονται στις 30 - 40 χιλιάδες ευρώ. “Η διαφορά είναι ελάχιστη συγκριτικά με άλλες χρονιές”, αναφέρει.

Ωστόσο, παραδέχεται το γεγονός ότι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για άσκοπη πληθώρα εκδηλώσεων. “Κάποιοι θεωρούν υπερβολές τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται το καλοκαίρι, διότι δε γνωρίζουν ούτε την προσφορά τους στο νησί, ούτε το κόστος τους. Το Φεστιβάλ Αιγαίου το οποίο φέρνει στη Σύρο επιτελείο 500 ατόμων και 300 θεατές από όλο τον κόσμο, δεν μας κοστίζει ούτε ένα ευρώ” επισημαίνει, χαρακτηρίζοντας “ανόητο” όποιον ασχολείται με τις συγκεκριμένες διοργανώσεις. “Εάν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, θα μπορούσε να ρωτήσει τα καταστήματα και τους ξενοδόχους γύρω από το όφελος που έχουν”, λέει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, προβάλλει την επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό η πλούσια πολιτιστική δράση του νησιού, αντικρούοντας κάθε μίζερη άποψη που προτείνει “φρένο” ένεκα οικονομικής κρίσης. “Αν οι εκδηλώσεις σταματήσουν, τότε το νησί θα “θαφτεί” στα επόμενα δύο – τρία χρόνια” σημειώνει, εκτιμώντας ότι η Σύρος θα πρέπει να επενδύσει στον ποιοτικό τουρισμό, ο οποίος δύναται να φέρει σημαντικά κέρδη στην τοπική κοινωνία.

Μιλώντας για τις σφοδρές κριτικές που δέχεται, κατά διαστήματα ο Οργανισμός γύρω από κάποιες επιλογές του, ο κ. Κεράνης εξηγεί ότι “δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που είναι 100% δεκτό από όλους. Πάντα θα υπάρχουν κακοπροαίρετοι, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που τους αρέσει να κάνουν κριτική και κυρίως, πάντα θα υπάρχει κόσμος που εσκεμμένα και για συγκεκριμένο λόγο, θα γρουσουζεύει”.

“Δε θέλω να χαλάσω τις ισορροπίες μου”

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι είναι ακόμα νωρίς να “ανοίξει τα χαρτιά” του για την επόμενη τετραετία. “Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα λήξει αυτή η θητεία, ποιος θα είναι ο επικεφαλής και ποιους συνεργάτες θα έχω” δηλώνει, σημειώνοντας ότι τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά. Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποκλείει το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο ίδιος μίας δημοτικής παράταξης. “Αυτή τη στιγμή έχω μια ισορροπία στη ζωή μου, ανάμεσα στη δουλειά μου, την οικογένειά μου και τα κοινά. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι επικεφαλής και δεν θα είμαι ποτέ, γιατί θα χαλάσει αυτή η ισορροπία. Αυτό που θέλω, είναι να ακολουθώ ανθρώπους, με τους οποίους θα μπορώ να συνεργαστώ”, καταλήγει.

Ετικέτες: