Τουρισμός και πολιτισμός διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Ο συριανός λαός ρυθμιστής του τοπικού τουρισμού

Οι πτωτικές τιμές του τουρισμού της Σύρου, σε σύγκριση μάλιστα με τα άλλα νησιά του Αιγαίου , έχουν προσδώσει στο νησί ένα κλίμα βαθιάς απογοήτευσης που αγγίζει τα όρια της απελπισίας για τους περισσότερους επιχειρηματίες.

Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την ηρεμία που απλώνεται τόσο στα δρομάκια της Ερμούπολης όσο και στα καταστήματα τους. Η τουριστική νάρκη στην οποία φαίνεται να έχει υποπέσει το νησί, δεν παρουσιάζει σημεία βελτίωσης κατ' εξαίρεση κάποιων ημερών. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτήν την περίπτωση, είναι κατά πόσο ευθύνεται μόνο η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες τουριστικές υπηρεσίες για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον συριανό λαό. Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η νομοθετική πρωτοβουλία ή η αλλαγή της τοπικής νοοτροπίας; Ενώ αμέσως μετά , παρουσιάζεται η εύλογη απορία των πιθανοτήτων που υπάρχουν για να συντονιστούν και συνεργαστούν οι δυο αυτοί παράγοντες.

Τα τετελεσμένα

Εξουσία και λαός. Όπως χρονολογείται, η μία έννοια ''γεννήθηκε'' μέσα από την άλλη, η εξουσία εκτελεί έργο και με την σειρά του ο λαός το κρίνει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Συριανή κοινότητα, μόνο που η πρωτοβουλία για επιτέλεση νομοθετικών ενεργειών που θα τονώσουν την τουριστική κίνηση στον τόπο είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και τις προσδοκίες των κατοίκων. Έως τώρα οι σκέψεις και οι προβλέψεις των αρμόδιων φορέων ήταν πολλές αλλά στην πράξη ανύπαρκτες ή ατελέσφορες. Εποικοδομητικά έργα που προβλέπονταν να υλοποιηθούν για να διευκολύνουν την κίνηση των τουριστών αλλά και την βιοτική ζωή των κατοίκων ,παρέμειναν ατελή.

Αν και οι πρωτοβουλίες του δήμου ήταν περιορισμένες για να προσδώσουν στο νησί μια τουριστική ταυτότητα, ο λαός, παρόλα αυτά, έκρινε και κατέκρινε. Η αδράνεια και οι εσφαλμένες αποφάσεις των αρχών ήταν κάποιες από τις βασικότερες αιτίες που οδήγησαν τον τόπο στην αφάνεια. Η άσβεστη θέληση για προστασία της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού οδήγησε σε ακραίες αποφάσεις και πρακτικές που δεν ωφέλησαν την οικονομική κατάσταση των κατοίκων. Η ελευθερία κάποιου σταματά εκεί που ξεκινά κάποιου άλλου υποστηρίζει η δημοκρατία, στην προκειμένη περίπτωση όμως η προστασία του πολιτισμού του νησιού καταπατά τις ελευθερίες κάθε άλλου τομέα που τείνει να αναπτυχθεί.

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι δημότες μέσα από τις ενέργειες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία τους σε δυο συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο και είχαν ως κοινό σκοπό την προσέλκυση και την ψυχαγωγία του κοινού. Στην μια περίπτωση προβάλλονταν η κλασσική μουσική ως κομμάτι πολιτισμού της Σύρου , όπου συγκεντρώθηκε ορισμένος αριθμός πολιτών. Στην δεύτερη περίπτωση , πραγματοποιήθηκε μια ''λαϊκή'' συναυλία, στην οποία η κεντρική πλατεία πλημμύρισε από επισκέπτες. Είναι προφανές πως η προσκόλληση σε ορισμένες παραδόσεις, που ίσως να μην αποτελούν καν συριανή παράδοση, ανατρέπουν την ανάπτυξη του τόπου και οδηγούν σε εσφαλμένε διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Αλλαγή νοοτροπίας

Ποτέ ένα νόμισμα δεν έχει μια όψη. Η δεύτερη όψη του συγκεκριμένου ''νομίσματος'' είναι οι κάτοικοι της Σύρου. Είναι σαφώς ευκολότερο απλώς να κρίνει κανείς ενέργειες που δεν συμφωνούν με το προσωπικό ή το συλλογικό συμφέρον, από το να αναλάβει ο ίδιος δράση και ευθύνη. Σε ένα δημοκρατικό σύστημα όμως ο λαός είναι η κινητήρια δύναμη, που λαμβάνει δράση αν αποζητά ριζικές αλλαγές και αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθυνών. Ο εφησυχασμός στα προσωρινά κέρδη και η αργοπορία κατάθεσης νέων προτάσεων για αναβάθμιση του νησιού αποτελούν τα άλλα δυο σημεία της λίστας με τους παράγοντες μείωσης του ποσοστού του τοπικού τουρισμού.

Αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχει κοσμοσυρροή στο νησί, όπως στην Μύκονο και την Σαντορίνη, ποιες είναι οι παραλείψεις της αρμόδιας αρχής που αναστέλλει την τουριστική ανάπτυξη. Είναι πιο ωφέλιμο όμως να αναρωτηθεί κανείς, αν ο λαός του νησιού είναι έτοιμος να δεχθεί αλλαγές στα ως τώρα δεδομένα που ρυθμίζουν την καθημερινότητά του. Υποδομές για θαλάσσια σπορ, αναβάθμιση παραλιών και καταστημάτων , νυχτερινή ζωή αποτελούν κάποια από τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τους τουριστικούς προορισμούς με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Αν και οι προσπάθειες να εφαρμοστεί στο νησί μια παρόμοια πρακτική προσέλκυσης επισκεπτών, η οποία είναι ευρέως αποδεκτή από τους ξένους τουρίστες και με επιβεβαιωμένα θετικά αποτελέσματα, οι ίδιοι οι δημότες δεν το επιτρέπουν. Η δημοτική αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση κάθε καλοκαίρι καθώς εξαπολύονται μηνύσεις για διατάραξη κοινής ησυχίας κατά της βραδινές ώρες, αναγκάζοντας τα νυχτερινά θέρετρα και καφετέριες με ζωντανή μουσική να κλείνουν στο ζενίθ της διασκέδασης.

Οι απόψεις διίστανται στην συριανή κοινωνία για το αν πραγματικά επιθυμεί αλλαγές για προβλεπόμενη τοπική ανάπτυξη αλλά και ποιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης μπορούν να αξιοποιηθούν στο νησί, διχάζοντας τον τουριστικό τομέα σε μια περίοδο στασιμότητας. Ωστόσο η τουριστική αδράνεια που χαρακτηρίζει το φετινό καλοκαίρι δεν αφήνει άλλα περιθώρια αναστολής. Δημοτική αρχή και συριανός λαός οφείλουν να βρουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές, μέσα από την συνεργασία, ώστε να ορίσουν την τουριστική ταυτότητα του νησιού και να αξιοποιήσουν με σεβασμό τα πολιτισμικά του στοιχεία. Οι νοοτροπία και οι παραδόσεις πρέπει να συμβιβαστούν με τις νέες μορφές εξέλιξης του τόπου και να συμβάλουν στην ανερχόμενη ανάπτυξη του.

Ετικέτες: