Αναξιοποίητη η μαρίνα των Λαζαρέττων στην Ερμούπολη Σύρου

Αόρατη... υποδομή

Αρχικές παραλείψεις αλλά και έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος αφήνουν τη μαρίνα στην περιοχή των Λαζαρέττων ανεκμετάλλευτη εδώ και αρκετά χρόνια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο υλοποιήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, στόχος που όμως δεν επετεύχθη αφού κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, η μεταφορά της για λίγα μέτρα προς τα δεξιά και κατά συνέπεια η αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικού έργου και έργου στα χαρτιά, εμποδίζει τη δημοπράτησή της.

Αναζητούν τρόπο νομιμοποίησης

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η εν λόγω υποδομή ήταν ένα έργο που υλοποιήθηκε με ευθύνη της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων. Τα προβλήματα που συνοδεύουν αυτό το έργο μέχρι και σήμερα, είναι γνωστά και προκαλούν συχνά έντονες αντιδράσεις σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Το βασικό ζήτημα της αρχικής χωροθέτησής της που “καταργούσε” το παραδοσιακό κτίριο του ΟΤΕ καθώς και η έλλειψη ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, οδήγησε τους υπεύθυνους να πάρουν την απόφαση της χωροθέτησής της στον ίδιο χώρο αλλά δεξιότερα από ό,τι όριζε το σχέδιο, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο έργο να θεωρείται πλέον ένα διαφορετικό έργο, αφού οι υπεύθυνοι δεν μερίμνησαν για την έγκριση των απαιτούμενων αλλαγών από το υπουργείο Τουρισμού και σήμερα οι αρμόδιοι να πρέπει να επιχειρούν τη νομιμοποίησή του. Ωστόσο, παρά τα πλείστα γραφειοκρατικά ζητήματα, αυτή τη στιγμή η αξιοποίηση της υποδομής μοιάζει δύσκολη καθώς δεν έχουν γίνει βήματα που να έχουν απτά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Βελισσαρίου, εντός του τρέχοντος μήνα θα συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση προκειμένου να προχωρήσει η ανάθεση για τη σύνταξη και την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων που χρειάζονται, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να νομιμοποιηθεί το έργο και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί. Αξίζει να τονίσουμε ωστόσο πως δεν πρόκειται για απλές διαδικασίες, γεγονός που αφήνει περιθώριο αμφιβολιών όσον αφορά στο κατά πόσο σύντομα θα λυθεί το θέμα.

Την παρούσα χρονική περίοδο πάντως, βρίσκονται κάποια σκάφη στο χώρο, για τα οποία κληθείς να παραχωρήσει τη θέση του ο κ. Βελισσαρίου σημείωσε, “Καταχρηστικά μπαίνουν μέσα κάποια σκάφη αλλά είπαμε να μην τους βγάλουμε πριν δημοπρατηθεί. Δεν παρέχεται όμως καμία υπηρεσία. Μπορεί να πληρώνουν κάποιοι λιμενικά τέλη γιατί όταν θα ανανεώνουν την άδειά τους θα τους ζητούν τα χρήματα” καταλήγοντας πως, “Ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να τη νομιμοποιήσουμε”.