Καταβολή επιχορηγήσεων σε αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της Σύρου

Μικρά τα κομμάτια της "πίτας"

Θα κατανεμηθούν συνολικά 74.000 ευρώ σε 46 συλλόγους

Αυξημένη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος είναι η επιχορήγηση αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων της Σύρου για το 2013. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα καταβληθούν συνολικά 74.000 ευρώ σε 46 συνολικά συλλόγους, εκ των οποίων οι 27 προάγουν τον πολιτισμό και οι υπόλοιποι 19 δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών και Αθλητικών Δραστηριοτήτων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Κεράνης διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι μία υποχρεωτική δαπάνη. Αντίθετα δήλωση πως πρόκειται για μία οικονομική ενίσχυση των τοπικών σωματείων που παρέχεται με στόχο την κάλυψη μέρους των εξόδων που καταβλήθηκαν για τις δράσεις του τρέχοντος έτους. Ο ίδιος έκρινε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μέσα στον κυκεώνα των συνεχών αλλαγών και περικοπών, ο δήμος συνεχίζει τις επιχορηγήσεις, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το πολύτιμο έργο που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.

Ελαφριά “αύξηση”

Το ποσό που καταγράφεται στους κωδικούς είναι συγκεκριμένο και σχετίζεται με ένα μικρό ποσοστό του τακτικού προϋπολογισμού του δήμου. Όπως τόνισε, μετά το “ψαλίδισμα” των τριών προηγούμενων χρόνων, φέτος ο δήμος αύξησε το ποσό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ειδικότερα, η επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων αυξήθηκε κατά 6.000 ευρώ, ενώ των πολιτιστικών συλλόγων κατά 3.000 ευρώ. Η αύξηση αποφασίστηκε να δοθεί σε συγκεκριμένους συλλόγους που βοήθησαν μέσα από κάποιες δράσεις τους το δήμο.

Στην κατανομή των επιχορηγήσεων λήφθηκαν υπόψη και οι έξτρα επιχορηγήσεις που έλαβαν κάποιοι σύλλογοι από τον πρώην Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου για επιμέρους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του έτους. Ως εκ τούτου, τα ποσά αυτά έχουν αφαιρεθεί από την ετήσια επιχορήγηση.

Το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων ορίζει πλέον ο διάδοχος του ΟΠΑΣ και συγκεκριμένα η Επιτροπή Πολιτιστικών και Αθλητικών Δραστηριοτήτων του δήμου, η οποία με τη σειρά της εισηγείται τις προτάσεις της στο δημοτικό συμβούλιο. Οι επιχορηγήσεις προκύπτουν σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2013, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο προϋπολογισμός για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2014.

Διάδοση του πολιτισμού και της αθλητικής ιδέας

Αναφορικά με τον αριθμό των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στη Σύρο, ο κ. Κεράνης κατέστησε γνωστό ότι κάθε χρόνο αυξάνεται κατά τέσσερις με πέντε ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η πίτα θα πρέπει να μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια. “Ο κάθε σύλλογος που βλέπει λίγο κοντόφθαλμα ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του επιχορήγηση και δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει πλήθος συλλόγων που περιμένουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε δε ότι τα χρήματα αυτά είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο δήμος σε κάποιο σύλλογο για την κάλυψη μέρους των εξόδων του από κάποιες δραστηριότητες και όχι για τη γενικότερη κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών. Ειδικότερα σημείωσε πως “αφορούν δράσεις που αποσκοπούν στη διάδοση του πολιτισμού και της αθλητικής ιδέας”.

Για το ενδεχόμενο να περικοπεί το συγκεκριμένο ποσό δεδομένων των απανωτών χτυπημάτων που πλήττουν και τον α' βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Κεράνης δήλωσε πως “εφόσον δεν έχει μειωθεί μέσα στην κρίση τα τρία τελευταία χρόνια δεν υπάρχει λόγος να μειωθεί του χρόνου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δεσμευτεί κανείς γι' αυτό, καθώς δεν γνωρίζουμε τι περικοπές θα έχουν γίνει μέχρι τότε”.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως “είναι σημαντικό για έναν σύλλογο να νιώθει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση τον στηρίζει στην προσπάθεια που κάνει”, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση “τα χρήματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αξία ενός συλλόγου”.

“Ανεπαρκές” βοήθημα

Παρόλα αυτά, οι επιδοτήσεις προς τα αθλητικά σωματεία του νησιού φαντάζουν “φτωχές”, συγκριτικά με το έργο το οποίο επιτελείται στο νησί. Για μία χρονιά τα τοπικά σωματεία θα λάβουν μία ισχνή βοήθεια από το Δήμο, αφού τα ποσά θεωρούνται μικρά, συγκριτικά με την “ελπίδα” που έτρεφαν κάποιες ομάδες για μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Το συνολικό ποσό για τα 19 σωματεία που δραστηριοποιούνται στο νησί ανέρχονται στις 41.000 ευρώ.

Κατά γενική ομολογία οι ομάδες προσδοκούσαν κάτι παραπάνω από το Δήμο, καθώς δεν έχουν από πουθενά αλλού να περιμένουν κάτι. Θα μπορούσε βέβαια ο Δήμος να χρηματοδοτήσει με μεγαλύτερα ποσά, τα σωματεία που έχουν διαρκεί παρουσία στα αθλητικά δρώμενα του νησιού της Σύρου και των Κυκλάδων και να πάρουν ένα συμβολικό ποσό σύλλογοι που δεν δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους. Το μόνο θετικό είναι ότι ο Δήμος Σύρου αναγνωρίζει τη μεγάλη τουριστική προβολή του νησιού μέσω του Φοίνικα και επιδοτεί το σωματείο με 20.500 ευρώ. Η ουκ ευκαταφρόνητη αυτή αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Αθλητικό Κέντρο χρησιμοποιεί σήμερα υποδομές και εξοπλισμό που κατασκεύασε ή αγόρασε το Σωματείο με ιδίους πόρους.

“Μόνο έμμεσα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο τα σωματεία”

Ο κ. Κεράνης, αναφερόμενος στο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων του νησιού από το δήμο εξήγησε γιατί είναι μικρότερη σε σχέση με τις επιδοτήσεις που κατέβαλαν κάποιοι άλλοι Δήμοι των Κυκλάδων. “Δεν ξέρω τη επιδοτήσεις έχουν δώσεις οι άλλοι δήμοι, αυτό που ξέρω είναι ότι είναι συγκεκριμένα τα ποσά που μπορείς να δόσεις. Αν κάποιος δήμος επιχορηγεί με πλάγιους τρόπους αθλητικά σωματεία, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, μακάρι να μας πουν τον νόμιμο τρόπο, κι αν έχουμε χρήματα να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κι εμείς. Γιατί πολλοί δήμαρχοι έχουν βοηθήσει, κι αυτοί τη στιγμή έχουν φύγει νύχτα ή έχουν βρεθεί υπόδικοι, για τέτοιες περιπτώσεις. Ας μας πουν συγκεκριμένα τον προϋπολογισμό του κάθε δήμου, τον κωδικό που αφορά τον προϋπολογισμό, κι αν τον εγκρίνει η κ. Επίτροπος και τα δώσεις τα νόμιμα, τότε εμείς είμαστε λάθος. Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις μία ομάδα, για παράδειγμα σε κάποια εκδήλωση, όπως έκανε η Περιφέρεια πριν τρεις μήνες, που συνδιοργάνωσε μαζί με τον Φοίνικα το τουρνουά εδώ στη Σύρο. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος γιατί βοηθάς στην καλύτερη προετοιμασία της ομάδας. Αυτό όντως είναι μία βοήθεια. Κι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά του μπάσκετ, με το πρωτάθλημα 3x3 που κάναμε. Έμμεσα μπορείς να βοηθήσεις, διοργανώνοντας κάποιες αθλητικές εκδηλώσεις, που βοηθούν το συγκεκριμένο άθλημα. Από την πλευρά μας βοηθάμε στην διοργάνωση του πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Σύρο, καθώς θα καλύψουμε κάποιες δαπάνες σαν συνδιοργανωτές. Αυτό ναι, αλλά να δώσεις χρήματα με νόμιμο τρόπο είναι συγκεκριμένο το ποσό από τον τακτικό προϋπολογισμό”.

Για αν ο Δήμος μπορούσε να δώσεις περισσότερα χρήματα στα σωματεία ο κ. Κεράνης είπε: “Δεν μπορεί με κανέναν νόμιμο τρόπο. Αν είχαμε τη δυνατότητα θα το κάναμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να βοηθήσουμε με έμμεσε τρόπο συνδιοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις που θα βοηθούσαν το εκάστοτε άθλημα”.

Ετικέτες: