Έγκριση αποφάσεων της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου

"Όποιος πρόλαβε, επιχορήγηση πήρε"

Τη συμμετοχή των επιτροπών του πρώην Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου στη λήψη αποφάσεων, σχετικών με διοργανώσεις πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο νησί, έκριναν απαραίτητη, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Μαρία Καζαντζάκη και ο Ανδρέας Τζίνης.

Στο πλαίσιο της έγκρισης 21 αποφάσεων της τριμελούς Επιτροπής Πολιτιστικών και Αθλητικών Θεμάτων του δήμου, οι δύο σύμβουλοι υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες επιτροπές, θα μπορούσαν να παρέχουν εισηγητικό και συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις που καταλήγουν στο δημοτικό συμβούλιο, μετά την έγκριση του πρώην νομικού προσώπου.

Οριστικό τέλος των επιτροπών του πρώην ΟΠΑΣ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Κεράνης κατέστησε σαφές ότι η κατάργηση του ΟΠΑΣ συνεπάγεται το “οριστικό” τέλος όλων των επιτροπών που είχαν συσταθεί τα προηγούμενα χρόνια από το διοικητικό του συμβούλιο, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε ο λόγος για κάποια επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο σημείωσε, ότι η τριμελής επιτροπή κατά διαστήματα έρχεται σε επαφή τόσο με μέλη των πρώην επιτροπών, όσο και με ανθρώπους που ασχολούνται γενικότερα με τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού για να συζητήσει και να δεχθεί προτάσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζίνης σημείωσε ότι πρόκειται για “ένα ακόμη λάθος της κατάργησης του ΟΠΑΣ και του ΟΠΑΚ σε μία αμφίβολη αιτιολόγηση να μην απολυθούν οι υπάλληλοι”, με την εκτίμηση πως “η κυβέρνηση μπορεί αυτόματα να απολύσει όποιον θέλει, άσχετα με το μπλοκάρουν οι πολίτες”. Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι το αρμόδιο τμήμα του δήμου θα μπορούσε να διατηρεί άτυπα τη συνεδρία των πολιτιστικών και λοιπών επιτροπών που επί τρία χρόνια παρείχαν ουσιαστικό έργο, προκειμένου να λαμβάνεται κανονικά η γνώμη τους σε θέματα που τις αφορούν.

Άνιση μεταχείριση συλλόγων

Ωστόσο, έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση των συλλόγων από το δήμο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι φορείς, οι οποίοι προωθούνται περισσότερο για ψηφοθηρικούς λόγους. Επιπροσθέτως έκρινε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την απαλλαγή των συλλόγων από τη φορολογία, οι οποίοι λαμβάνουν μία μικρή χρηματοδότηση συγκριτικά με τα ποσά που καλούνται οι ίδιοι να καταβάλουν. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να βάλουμε ένα σχέδιο στον πολιτισμό, αξιοποιώντας όλους τους ανθρώπους του νησιού”.

Κατά πλειοψηφία η έγκριση χρηματοδότησης του 10ου Φεστιβάλ Αιγαίου

Στην εισήγησή του, ο κ. Κεράνης επεσήμανε ότι, λόγω των εκλογών, τα χρονικά περιθώρια για την έγκριση του συνόλου των αποφάσεων της Επιτροπής πολιτιστικών και αθλητικών θεμάτων, οικονομικού περιεχομένου, είναι στενά, δηλώνοντας μάλιστα πως το θέμα θα πρέπει να κλείσει μέσα σε μία εβδομάδα, όπου τα μέλη της θα έχουν εξετάσει 15 ακόμα αιτήματα.

“Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “κάποια στιγμή θα έρθει τροποποιητική τουλάχιστον για νησιωτικούς και τουριστικούς δήμους, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε τώρα όλες τις αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο”.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 21 αποφάσεων που τέθηκαν προς έγκριση ήταν και η απόφαση για τη συνδιοργάνωση του 10ου Φεστιβάλ Αιγαίου με το ποσό των 45.000 ευρώ, την οποία αρνήθηκαν να ψηφίσουν οι σύμβουλοι: Μαρία Καζαντζάκη, Ανδρέας Τζίνης, Γιάννης Λούβαρης και Γιάννης Δεναξάς. Ο κ. Λούβαρης δε δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι “η διοργάνωση του μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις βρίσκεται στο ναδίρ της και δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει στον τόπο”.

Μεταξύ των αιτημάτων για πολιτιστικούς και αθλητικούς θεσμούς, οι οποίοι επαναλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με μεγάλη επιτυχία, φέτος έγιναν προτάσεις και για κάποιες νέες εκδηλώσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για οικονομικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, αρνητική ήταν η απάντηση για τη διοργάνωση εκδήλωσης σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή Αθηνών, με κόστος 22.000 ευρώ. Η εκδήλωση προτάθηκε με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων του Θεάτρου Απόλλων, όμως δεν έγινε αποδεκτή. Το ίδιο αρνητική ήταν και η απάντηση στο αίτημα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής για συναυλία πιάνου στο Θέατρο, συνολικού κόστους 6.000 ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Κεράνης, εκδηλώσεις όπως αυτή απαιτούν περισσότερες θέσεις, ούτως ώστε να λειτουργήσουν ανταποδοτικά ως προς την κάλυψη των δαπανών, κάτι το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι εφικτό.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών

Αίτημα προς την Επιτροπή υπέβαλε και ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου για τη συνδιοργάνωση της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στο νησί. Ο δήμος προτίθεται να επιχορηγήσει τον Όμιλο με 1300 ευρώ, αναλαμβάνοντας την κατασκευή εξέδρας για τις ανάγκες συναυλίας στον Ταρσανά, αλλά και την ηχοφωτιστική κάλυψη.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκε ο εκπρόσωπος του Ομίλου, Τάσος Ρούσσος ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον μέσων μαζικής ενημέρωσης, πανελλήνιας εμβέλειας, όπως ο ALPHA, το MEGA και ο ΣΚΑΙ για την κάλυψη της Συνάντησης, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Ιουνίου με την προσέλευση των σκαφών από το πρωί έως το σούρουπο. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Επιχειρηματιών του Φοίνικα θα πραγματοποιηθεί μουσικό event στο χωριό, ενώ το επόμενο πρωί, θα γίνει αγιασμός των υδάτων στο εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου. Έπειτα, θα πραγματοποιηθεί μία βόλτα στη Γυάρο με ξενάγηση, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται ξεναγήσεις στο Θέατρο Απόλλων και στο δημαρχείο. Το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η επίσημη είσοδος των σκαφών στο λιμάνι με πανηγυρικό τρόπο, ενώ θα ακολουθήσει η κεντρική εκδήλωση με την απονομή αναμνηστικών στον Ταρσανά. Τέλος, το πρωί της Κυριακής θα γίνει επίδειξη λιμενικού σώματος στο λιμάνι της Σύρου σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις, καθώς και επίδειξη flying baot, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήριο πάρτι στην περιοχή Αστέρια.

Ετικέτες: