Με οριακό αποτέλεσμα στην δεύτερη Κυριακή η Σύρος

«Η Σύρος γύρισε σελίδα»

Οριακά πριν την επικράτηση του συνδυασμού «Η Σύρος που αξίζουμε» του Γιώργου Μαραγκού, έκλεισε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Ο συνδυασμός του Γ. Μαραγκού που εμφανίστηκε να επικρατεί εξ αρχής, διατήρησε ένα σαφές προβάδισμα καθ’ όλη τη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, με μόνο σε μερικά εκλογικά τμήματα της Ερμούπολης να εμφανίζει μικρότερα ποσοστά ψήφων.

Απόλυτος κυρίαρχος εμφανίστηκε στις λοιπές δημοτικές ενότητες, καταγράφοντας σε πολλές από αυτές πολύ μεγάλες διαφορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εκλογικά τμήματα της Βάρης.

Ο δεύτερος συνδυασμός «Σύρος ένα βήμα μπροστά» του Ανδρέα Γιαλόγλου, ενώ είχε υποψηφίους, στελέχη με μακρά θητεία στον Δήμο, παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν περιοχές που επί σειρά ετών χαρακτηρίζοντας ως «κάστρα», της προηγούμενης δημοτικής αρχής. 

Έτσι την επόμενη Κυριακή θα ολοκληρωθεί η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δύο συνδυασμών, που περνάνε στον δεύτερο γύρο.

Κρίνοντας εκ του εκλογικού αποτελέσματος, η διαφορά που καταγράφηκε μεταξύ των δύο προπορευόμενων συνδυασμών, κυμαίνεται γύρω στο 15%, ποσοστό δύσκολο να υπερκαλυφθεί από τους ψηφοφόρους των μειοψηφούντων συνδυασμών.

Αναμένεται πλέον να διευκρινιστεί τη στάση θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι των τριών μειοψηφούντων συνδυασμών κατά την επαναληπτική εκλογική διαδικασία, καθώς κανείς από τους συνδυασμούς αυτούς, όπως διαφαινόταν από τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις, δεν προτίθεται να στρέψει την εκλογική του δύναμη προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Δεν περισσεύει κανείς

Λίγο πριν οριστικοποιηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, καθώς είχαν ανακοινωθεί τα 41 από τα 42 εκλογικά τμήματα της Σύρου, ο μεγάλος νικητής αυτής της αναμέτρησης, Γιώργος Μαραγκός, άφησε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο στατιστικού λάθους και μίλησε για την έναρξη μίας νέας πορείας για τη Σύρο.

Για τα εκλογικά ποσοστά ανέφερε «Σε περίπτωση στατιστικού λάθους, και αν δεν πιάσουμε το 50%, το οποίο μπορεί να μην το πιάσουμε για 20 με 30 ψήφους, ας μην δώσουμε οριστικό τέλος. Υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται μάλλον για έναν αριθμό ψήφων 30 με 40 να μην μπορούμε να πιάσουμε το 50% , επαναλαμβάνω φαίνεται μπορεί και εμείς από τη μεταφορά των δεδομένων από την επεξεργασία να έχουμε κάνει κάποιο λάθος σε στρογγυλοποίηση και τα λοιπά. Είναι πολύ λίγοι οι ψήφοι τώρα. Άρα ας πούμε ότι μάλλον δείχνουν τα πράγματα ότι για 30 ψήφους πάμε στην επόμενη Κυριακή. Τώρα αν στο Υπουργείο εσωτερικών αύριο που θα ξυπνήσετε δείτε την ενσωμάτωση και δείτε 50 συν τότε πανηγυρίζουμε από αύριο».

Μιλώντας για τη νέα πορεία του νησιού, ανέφερε «Όπως και να έχει η Σύρος έχει γυρίσει σελίδα και ξεκινάμε ένα όμορφο ταξίδι για να πάμε τη Σύρο μας εκεί που της αξίζει, όλοι μαζί ενωμένοι. Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας, τον Συριανό λαό που μας εμπιστεύτηκε μας στήριξε και στάθηκε στο πλάι μας και θέλω να τους διαβεβαιώσω πως παρ’ ότι για την επισημοποίηση αυτής της αλλαγής σελίδας μπορεί να απαιτηθεί και μια βδομάδα ακόμη, ήδη από αύριο το πρωί θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε για τον τόπο μας. Το έχουμε κάνει αρκετό καιρό πριν και πιστεύω ότι για τον τόπο μας πάνω απ’ όλα, για την Σύρο μας τα καλύτερα έρχονται. Καλή επιτυχία στη Σύρο μας λοιπόν. Και όλοι μαζί ενωμένοι, δεν περισεύει κανείς να βάλουμε πλάτη ώστε το αγαπημένο μας νησί να το δούμε εκεί που του αξίζει».

Εκ  νέου την άλλη Κυριακή

Δεν έκρυψε την απογοήτευση του για το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο δεύτερος στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, Ανδρέας Γιαλόγλου, μιλώντας για μία εκ του μηδενός εκλογική αναμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή.

Για τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του ανέφερε πως «Είναι αλήθεια ότι με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στους συμπολίτες μας αλλά και τον συνδυασμό που καταρτίσαμε, ο οποίος αποτελούνταν τόσο από έμπειρα στελέχη, αλλά και πλήθος νέων συμπολιτών που για πρώτη φορά έθεσαν τον εαυτό τους στη κρίση των συμπολιτών μας, θεωρούσαμε ότι θα πείθαμε περισσότερους». Εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τους εκλογικούς του αντιπάλους όσο και προς τους ψηφοφόρους του και ανανέωσε το πολιτικό τους ραντεβού για την επόμενη Κυριακή «Θέλω να συγχαρώ τους άλλους συνδυασμούς, τόσο τον κύριο Μαραγκό με τον οποίο θα αναμετρηθούμε εκ νέου την άλλη βδομάδα αλλά και τους υπόλοιπους οι οποίοι με γνώμονα το συμφέρον του τόπου έκαναν τη δική τους προσπάθεια. Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας που μας στήριξαν, πιστεύω ότι πολλοί περισσότεροι θα πλαισιώσουν την προσπάθεια μας την επόμενη εβδομάδα εκτιμώντας το ήθος που επιδείξαμε όλο αυτό το διάστημα αλλά και το μήνυμα της σύνθεσης και της συνεργασίας που προτάξαμε από την αρχή. Οι εκλογές διεξάγονται εκ νέου την άλλη Κυριακή».

Η αποχή και τα λευκά  θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Θετική πορεία κατέγραψε και ο πρωτοεμφανιζόμενος συνδυασμός «Κίνηση Πολιτών Σύρου» του Παύλου Χρυσαφίδη, που παρά την ολιγόμηνη παρουσία του κατάφερε να αναδειχθεί ως Τρίτη δημοτική δύναμη και να εκπροσωπηθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Ο επικεφαλής Πάυλος Χρυσαφίδης, με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δήλωσε «Είμαι χαρούμενος που θα κατορθώσουμε να μπούμε στο δημοτικό συμβούλιο, ίσως και με περισσότερους δημοτικούς συμβούλους. Εξελίσσεται σε «ντέρμπι» η εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ανάμεσα στον κ. Γιαλόγλου και τον κ. Μαραγκό».

Εξέφρασε την δέσμευση του πως οι προεκλογικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη εντός του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας «Παρότι είμαστε μία πολύ νέα κίνηση – μόλις τεσσάρων μηνών – οι ψηφοφόροι της Σύρου μας εμπιστεύθηκαν ένα σημαντικό ποσοστό και τους υποσχόμαστε ότι και μέσα από το δημοτικό συμβούλιο θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε αυτά τα οποία τους υποσχεθήκαμε και αυτά για τα οποία μας επέλεξαν και μας ψήφισαν».

Τέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα ποσοστά των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, όπως και τα υψηλά ποσοστά αποχής που καταγράφηκαν «Δε φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς αλλά αυτό που με εξέπληξε επίσης είναι το μεγάλο ποσοστό της αποχής, τα άκυρα και τα λευκά. Δεν ξέρω πόσοι περισσότεροι θα προσέλθουν στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή και πόσα άκυρα και λευκά θα υπάρξουν. Ίσως αυτά καθορίσουν και το αποτέλεσμα».

Πολιτικά  μηνύματα για Δήμο και ευρωεκλογές

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συπείρωσης», Νίκος Καΐλης, με σαφή πολιτική θέση, όπως αυτή εκφράζεται από Κομμουνιστικό Κόμμα, έστειλε το μήνυμα τόσο για την μετεκλογική στάση του συνδυασμού στα δημοτικά πράγματα της Σύρου, όσο και για τις ευρωεκλογές που ακολουθούν.

«Ως Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή δώσαμε το πολιτικό στίγμα των εκλογών κοιτώντας πίσω από πρόσωπα και ταμπέλες που κάθε υποψήφιος έβαζε για τον εαυτό του. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι το γενικότερο εκλογικό αποτέλεσμα που διαμορφώνεται στον Δήμο θα δυσκολέψει την οργάνωση της πάλης του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτή θα εφαρμοσθεί και ήδη εφαρμόζεται στον Δήμο. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μας καθημερινά, τόσο μέσα όσο και έξω από το δημοτικό συμβούλιο και βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων του νησιού. Σε αυτή τη μάχη δεν πρέπει να χάνουμε ούτε μέρα».

Όσον αφορά στο πολιτικό μήνυμα για τις ευρωεκλογές ανέφερε «Με αισιοδοξία συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη των ευροεκλογών και καλούμε το λαό να δώσει την απάντησή του την Κυριακή 25 Μαΐου και να καταδικάσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μην επιβραβεύσει τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη βάρβαρη πολιτική τους, να μην γλιστρήσουν στις μπανανόφλουδες του ΣΥΡΙΖΑ, να απομονώσει τους εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής και να στηρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, για να αντιμετωπίσουμε αύριο από καλύτερες θέσεις την καταιγίδα που έρχεται».

<