Τρεις μήνες δωρεάν παραμονής για το σούπερ μάρκετ Νεωρίου στο δημοτικό ακίνητο

Εκπνέουν τα περιθώρια

- Απόφαση δημοτικού συμβουλίου για παράταση παραχώρησης έως 31 Ιανουαρίου του 2015 - Προσπάθεια κατοχύρωσης ισχυρισμού περί κοινωφελούς δραστηριότητας

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη δωρεάν παραμονή του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του Νεωρίου στο δημοτικό ακίνητο που λειτουργεί από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, καθώς αν δεν αποδείξει ότι η ύπαρξή του παράγει κοινωφελές έργο, τότε μετά τις 31 Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει να καταβάλει έστω και χαμηλό μίσθωμα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Το θέμα της δωρεάν παραχώρησης τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίζουν την εισήγηση του αντιδημάρχου και αρμόδιου επί των οικονομικών θεμάτων, Γιώργου Παπαμανώλη, ο οποίος κατέστησε σαφές, πως η εν λόγω απόφαση κατοχυρώνει αρχικά ένα νομικό πλαίσιο στη λειτουργία του σούπερ μάρκετ, αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία της δωρεάν δεύτερης δεκαετούς παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό στις 7 Σεπτεμβρίου του 2014.

Συνολικά η συζήτηση και οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των αιρετών παρουσία εργαζομένων, προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

“Ο Δήμος έχει ωφεληθεί τα μάλα”

Τον λόγο πήρε πρώτα η νομική εκπρόσωπος του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, Δώρα Καρτάνου, η οποία αφού παρουσίασε το ιστορικό της παραχώρησης και της παραμονής του σούπερ μάρκετ στο κτίριο που στεγάστηκε το πρώην εργοστάσιο Βελισσαρόπουλου, ανέπτυξε το “οπλοστάσιο” των επιχειρημάτων της πλευράς των μελών και των εργαζομένων. Εκτός από την εμφανή πρόθεση της αρχικής απόφασης μεταξύ της τότε κυβέρνησης, του Δήμου και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, να δοθεί το ακίνητο στον πρώην Δήμο Ερμούπολης προκειμένου να παραχωρηθεί στο σούπερ μάρκετ σε μία “μαύρη” περίοδο για το ναυπηγείο, η κ. Καρτάνου ανέφερε ακόμη, πως πρόκειται για έναν χώρο, που στεγάζει τη λειτουργία ενός Καταναλωτικού Συνεταιρισμού στον οποίο εργάζονται 34 μόνιμοι υπάλληλοι, που δεν έχουν δεχθεί μειώσεις στο μισθό τους. Πρόσθεσε δε, πως μέσα από μία σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, φαίνεται πως προσφέρει κοινωφελές έργο προ όφελος κάποιων πολιτών της Σύρου, οι οποίοι επιπρόσθετα, χαίρουν μίας σειράς παροχών στις αγορές τους, ενώ δεν είναι διόλου αμελητέες οι “φιλανθρωπικού” χαρακτήρα δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτού. Επιπλέον, η νομική εκπρόσωπος, σημείωσε πως “ο Δήμος έχει ωφεληθεί τα μάλα” καθώς έλαβε ένα ακίνητο σε κακή κατάσταση και με παρεμβάσεις του σούπερ μάρκετ και χωρίς οικονομική επιβάρυνση έχει στην κατοχή του πλέον, ένα κτίριο που του έχει προστεθεί αξία και αποτελεί έναν λειτουργικό χώρο. Η ίδια, εστιάζοντας στο γεγονός πως δεν θα ωφελούσε την τοπική κοινωνία ένα νέο “κύμα” ανέργων από την επιβολή ενοικίου που θα “απειλούσε” την ομαλή λειτουργία του, υποστήριξε, πως η ουσία του αιτήματος της δωρεάν παραμονής του στο εν λόγω ακίνητο, στηρίζεται κυρίως, στο ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα συνεχίσει να έχει ένα κτίριο που θα συντηρείται χωρίς κόστος από το ταμείο του και στο οποίο ταυτόχρονα, θα παράγεται κοινωνικό έργο.

Νομική  “ομπρέλα” και  νηφάλια απόφαση

Αμέσως μετά από μία σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία του σούπερ μάρκετ, ο Γιώργος Παπαμανώλης τοποθετήθηκε αναλυτικά, υποστηρίζοντας πως σε πρώτο επίπεδο, θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση της παράτασης έως τις 31 Ιανουαρίου, ώστε η λειτουργία του να αποκτήσει μία νομική “ομπρέλα”. Αυτή η απόφαση θα αφήσει το περιθώριο, όπως εξήγησε να εξετασθεί ο χαρακτήρας λειτουργίας του σούπερ μάρκετ και να συλλεχθούν στοιχεία που θα τεκμηριώνουν ή όχι εν τέλει, τον ισχυρισμό περί προσφοράς κοινωφελούς έργου. Στην περίπτωση που αυτό αποδειχθεί, τότε θα είναι “ανοικτό” το σενάριο της δωρεάν παραμονής του, ωστόσο, με δεδομένο ότι υπάρχει μία αυστηρή νομοθεσία για τα δημοτικά ακίνητα και καθώς αυτό, έχει εμπορική δραστηριότητα, φαίνεται πως τα περιθώρια... στενεύουν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μάλιστα, σημείωσε πως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα (τετραγωνικά και αντικειμενική αξία), το μίσθωμα – αν ληφθεί σχετική απόφαση μετά τις 31 Ιανουαρίου – θα ξεκινά από 5.200 ευρώ. Διασαφήνισε ωστόσο, πως απαιτείται η αυτοψία των υπηρεσιών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια πόσα τετραγωνικά αξιοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος και πόσα χρησιμοποιούνται για το σούπερ μάρκετ. Από τα ανωτέρω, δήλωσε, πως είναι πιθανόν το μίσθωμα να είναι πολύ χαμηλότερο. Σημείο που εστίασε ιδιαίτερα την προσοχή του, αποτέλεσε και το θέμα της λήψης γραπτής θέσης από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία ελέγχει και εγκρίνει ή μη τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων σε θέμα νομιμότητας.

Ενημερωτικά τόσο προς το σώμα, όσο και προς τους πολίτες, ο κ. Παπαμανώλης ανέφερε πως πρέπει η απόφαση να κινηθεί στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και της ρεαλιστικής οικονομικής κατάστασης της εποχής. Ενδεικτικά, ανέφερε πως ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο για το τρέχον έτος ανήλθε σε 9.400 ευρώ.

“Κυνήγι” στοιχείων για δράσεις κοινωφελούς σκοπού

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις μελών της νυν Δημοτικής Αρχής, σχετικά με το ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στη δεύτερη παραχώρηση βιάστηκε για λόγους ψηφοθηρικούς να λάβει απόφαση θετική για το σούπερ μάρκετ, ενώ στον αντίποδα στην εκπνοή της προηγούμενης θητείας, αποφάσισε να μην “αγγίξει” το θέμα, δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν την αντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμαρχο και τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Βρούτση, ο κ. Μαραγκός δήλωσε πως, το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί με νηφαλιότητα. Επεσήμανε μάλιστα, πως η Δημοτική Αρχή, οφείλει να κινηθεί με άξονα τη νομιμότητα ώστε να μην αντιμετωπίσει κώλυμα από την Αποκεντρωμένη. Θετικός στην εισήγηση υπήρξε και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” Ανδρέας Γιαλόγλου, που μεταξύ άλλων στηριζόμενος στη νομική θέση του Δήμου, τόνισε πως πρέπει στο τρίμηνο που απομένει να εξετασθεί πώς μπορεί να τεκμηριωθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του σούπερ μάρκετ. Υπέρ στην προσωρινή δωρεάν παράταση τάχθηκε και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, που πραγματοποίησε μνεία στην πολυετή λειτουργία του προς όφελος των εργαζομένων όταν ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός συστάθηκε, λέγοντας παράλληλα, πως με βάση το νομικό πλαίσιο, προφανώς σήμερα θα υπάρξει ενοίκιο, αλλά όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, “δεν νομίζω να είναι τόσο εξωπραγματικό”.

Τέλος, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νικόλας Καΐλης, συνηγόρησε πως η απόφαση θα πρέπει να παρθεί εντός των ορίων που θέτει ο νόμος, δηλώνοντας θετικός στην παράταση παραχώρησης, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει έχοντας στη διάθεσή του, όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

<