Ιεράρχηση των παιδικών χαρών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Η ώρα του παιδιού πλησιάζει

Οι τελικές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

  Ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Σύρου αναφορικά με τις παιδικές χαρές της χωρικής τους αρμοδιότητας, οι οποίες αφού αξιολογήθηκαν και ιεραρχήθηκαν βάσει της επισκεψιμότητας, αλλά και της υφιστάμενης κατάστασής τους θα προωθηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις τελικές αποφάσεις. 

  Την επόμενη Παρασκευή, το Σώμα θα κληθεί να εξετάσει τις εισηγήσεις των διοικητικών συμβουλίων σχετικά με τους χώρους που δύνανται να διατηρηθούν σε λειτουργία, κατόπιν των απαραίτητων παρεμβάσεων.

   Ειδικότερα, θα τεθούν προς έγκριση οι χώροι που προτείνεται να υπαχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα μαζί με τις παιδικές χαρές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Πευκακίων και του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα, καθώς και εκείνοι που προτείνεται να πιστοποιηθούν σε Α' και Β' φάση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στις παιδικές χαρές που προτείνονται για κατάργηση, εξαιτίας της ακαταλληλότητας των υποδομών και των κινδύνων, οι οποίοι ελλοχεύουν. 

  Σημειώνεται ότι μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς, το παιχνίδι αποτελεί βασική δραστηριότητα για την υγιή ψυχοκινητική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της παιδικής προσωπικότητας, την προσωπική και κοινωνική πρόοδο. Οι χώροι παιχνιδιού απαιτείται για την αποτελεσματικότητα τους στη διάπλαση των παιδιών, να διαθέτουν πολυμορφία, δηλαδή διαφορετικότητα και εναλλαγή, να είναι ασφαλείς και να στηρίζουν το δημιουργικό παιχνίδι και τη βιωματική μάθηση. 

  Βασικές προϋποθέσεις

  Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καταλληλότητας μιας παιδικής χαράς αποτελούν α) η μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση του εδάφους, β) το σχήμα και το μέγεθος του χώρου, γ) η προσβασιμότητα του χώρου από διάφορους χρήστες όπως παιδιά, εφήβους, ενήλικες, άτομα τρίτης ηλικίας και Α.Μ.Ε.Α., δ) η εγγύτητα με εστίες όχλησης ή επικίνδυνους χώρους, ε) το μικροκλίμα και στ) τα δάπεδα.

  Οι παιδικές χαρές πρέπει να βρίσκονται σε καίρια σημεία μέσα στην πόλη που να συνδέονται με το οδικό δίκτυο, με τους πεζόδρομους, με τις περιοχές κατοικιών και γενικά με διάφορες λειτουργίες. Δεν πρέπει να βρίσκονται σε απομονωμένες και μη ελεγχόμενες περιοχές. Το ελάχιστο μέγεθος μιας παιδικής χαράς είναι 40 μ2. Οι χώροι παιχνιδιού πρέπει να περιφράσσονται προς την πλευρά δρόμων, χώρων στάθμευσης και άλλων επικίνδυνων χώρων με φράχτη ύψους τουλάχιστον 1μ. (πυκνούς θάμνους, φράχτες κ.α.). 

  Στην παιδική χαρά πρέπει να αναρτάται πινακίδα εισόδου με το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς. Η πινακίδα εισόδου πρέπει να φέρει απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί. Πρέπει να φέρει σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων και απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς με μόνη εξαίρεση τους σκύλους - συνοδούς ατόμων με αναπηρία. Θα πρέπει ακόμη να αναγράφονται στην πινακίδα εισόδου οι ηλικιακές ομάδες των παιδιών για τις οποίες έχει δημιουργηθεί η παιδική χαρά, τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης, πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπόνων, προτροπή για τη διατήρηση της καθαριότητας και οι ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς. 

  Πρόγραμμα αναβάθμισης των  υφιστάμενων χώρων

  Υπενθυμίζεται ότι εντός των ορίων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η μόνη παιδική χαρά που έχει λάβει το ειδικό σήμα πιστοποίησης από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η παιδική χαρά στην περιοχή του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Στόχος της καταγραφής των χώρων από την Τεχνική Υπηρεσία και την Επιτροπή Ελέγχου των παιδικών χαρών είναι να αναπτύξει ο Δήμος ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβαθμίσεων των υφιστάμενων χώρων, έτσι ώστε σε ένα βάθος χρόνου να διαθέτει έναν επαρκή αριθμό πιστοποιημένων παιδικών χαρών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία.

  Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σταύρος Γουσγουνέλης σημειώνει ότι πέρα από την ιεράρχηση των παιδικών χαρών, εξετάζεται επίσης το κόστος επισκευής τους, προκειμένου να αναζητηθούν πιθανοί χορηγοί των έργων. Ελπίδα της δημοτικής αρχής είναι η ένταξη περισσοτέρων παιδικών χαρών στο Τεχνικό Πρόγραμμα, οι οποίες κατόπιν παρεμβάσεων θα είναι σε θέση να υποδεχθούν τους μικρούς δημότες. 

  Προτάσεις για πιστοποίηση  σε Α' φάση

  Καθίσταται γνωστό ότι για πιστοποίηση σε Α' φάση προτείνονται οι παιδικές χαρές στην περιοχή της Δόξας και στο Δημοτικό Γυμναστήριο “Δημήτριος Βικέλας”. Η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης προτείνει επίσης την ένταξη των παιδικών χαρών στα Καμίνια και στην οδό Σεφέρη (στην περιοχή της Λαλακιάς), η οποία ωστόσο δεν έχει συμπεριληφθεί στο ειδικό τεύχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεδομένου ότι και οι δύο περιφράσσονται. Από την άλλη, η Δημοτική Κοινότητα Μάννα εισηγείται την ένταξη της παιδικής χαράς στην περιοχή Φοινίκι (Μάννα Μάρκετ) για πιστοποίηση σε Α' φάση, ενώ με τη σειρά της, η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα προτείνει την πιστοποίηση της παιδικής χαράς περιοχής Φυλλαδάκια σε Β΄ φάση, με την εκτίμηση ότι εξυπηρετεί αρκετά παιδιά του χωριού.

  Παιδικές  χαρές που προτείνεται  να καταργηθούν

   Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά περιλαμβάνεται προς το παρόν στη λίστα με τους προτεινόμενους για κατάργηση χώρους. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι παιδικές χαρές στην περιοχή Μπαρούμη, στους Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών, στην Πλατεία Ηρώων – πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου – στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης, στην παραλία Αζολίμνου και στην περιοχή “Καμπί” στη Βάρη. 

  Τέλος, η Τοπική Κοινότητα της Ποσειδωνίας προτείνει τη μετάθεση της παιδικής χαράς του Ι.Ν του Αγίου Ιωάννη από την κατηγορία των προτεινόμενων -για πιστοποίηση σε Β' Φάση- χώρων στη λίστα με τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν σε μη δημοτικούς χώρους, δεδομένου ότι η επισκευή της είναι ευθύνη του ιδιώτη. 

  Σημειώνεται ότι η κάμερα της  “Κοινής Γνώμης”  βρέθηκε στις παιδικές χαρές του νησιού και παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάστασή τους. 

<

Ετικέτες: