Ξεπερνούν το ποσό των 500 χιλ. ευρώ οι οικονομικές εκκρεμότητες Νομικών Προσώπων που συναντά σήμερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Κληρονομιά οφειλών

- Στις πρωτιές το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης με ανεξόφλητα ύψους 284 χιλ. ευρώ - Ενημέρωση αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Παπαμανώλη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη ΔΟΥ

Δαμόκλειος σπάθη για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αποτελούν τα χρέη προς το Δημόσιο που εκκρεμούν από Νομικά Πρόσωπα κυρίως των τριών πρώην Καποδιστριακών Δήμων του νησιού, η λίστα με τα ποσά των οποίων, αφίχθη... από τη ΔΟΥ πριν από λίγες ημέρες, στο γραφείο του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη.

Η υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, που συζητήθηκε αναλυτικά στην πρόσφατη συνεδρίαση στάθηκε αφορμή, ώστε στο περιθώριο αυτής, να τοποθετηθεί σχετικά ο κ. Παπαμανώλης, απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης περί “συγκάλυψης της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων Αρχών” από τη νέα Δημοτική Αρχή ώστε “να μην αποδοθούν ποινικές ευθύνες” σε πρόσωπα, γνωστοποιώντας συγκεκριμένα, πως ο ενιαίος Δήμος, όχι μόνο δεν συγκαλύπτει, αλλά βρίσκεται σε μία συνεχή ενημέρωση για οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Μερικές εξ αυτών, όπως κατέστησε με σαφήνεια προς το σώμα, αποτελούν και οι οφειλές των Νομικών Προσώπων προς το Δημόσιο, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί από τη ΔΟΥ.

Γ. Παπαμανώλης: “Ζήτησα εγγράφως στοιχεία από ΔΟΥ και ΙΚΑ”

Ορμώμενος από τη συγκεκριμένη δήλωση του μέλους της ελάσσονος μειοψηφίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μίλησε για τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί ως προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών, προκειμένου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή, να γνωρίζει σε βάθος τί ενδέχεται να συναντήσει προσεχώς ως οικονομικές απαιτήσεις.

“Αναφορικά με τις αιχμές του κ. Στρογγύλη σε σχέση με την ενδεχόμενη “κακοδιοίκηση” των Νομικών Προσώπων του Δήμου στο παρελθόν, αλλά ιδιαιτέρως με τις υπόνοιες για συγκάλυψη, να ενημερώσω το σώμα με την ευκαιρία που μου δίνεται, ότι ζήτησα πρόσφατα από την ΔΟΥ κι από το ΙΚΑ εγγράφως, ενημέρωση αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νομικών Προσώπων του Δήμου και των προηγούμενων τριών Δήμων κι έχω να σας καταθέσω την απάντηση από την ΔΟΥ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαμανώλης, ανακοινώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες του γνωστοποιήθηκαν ως μία πρώτη συνοπτική απάντηση, με απαντητική επιστολή στις 29 Ιανουαρίου του 2015.

Σε 217 χιλιάδες ευρώ η οφειλή του υπό εκκαθάριση “ΚΕΚ Φερεκύδης”

Στο πλαίσιο μίας συνολικότερης ενημέρωσης, η “Κοινή Γνώμη” αναφέρει με ακρίβεια τα παλαιά Νομικά Πρόσωπα και τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτά ως οφειλές βάσει έγκυρων στοιχείων. Αυτά έχουν ως ακολούθως: ΟΠΑΣ (1.246,32), Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (284.463,53), ΟΝΑ Δήμου Ποσειδωνίας (4.851,69), Σύνδεσμος Δήμων Ποσειδωνίας – Άνω Σύρου (57,73), Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Έργου Ποσειδωνίας – ΔΕΚΕΠ (338,24), ΔΗΚΕΔΑΣ (11.157,96), ΔΕΜΜΕΔΕ (877,00), ΔΕΤΕ Άνω Σύρου (4.568,50) και Σχολική Επιτροπή Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (65,03). Πλην των ανωτέρω, στην λίστα των οφειλών έχει συμπεριληφθεί και το υπό εκκαθάριση “ΚΕΚ Φερεκύδης”, οι οφειλές του οποίου έρχονται να διπλασιάσουν σχεδόν το άθροισμα των ανωτέρω ποσών, αφού η αναγραφόμενη οφειλή ανέρχεται σε 217.338,97 ευρώ.

Στα εν λόγω ποσά, κρίνεται αναγκαίο να διευκρινισθεί πως έχουν συνυπολογισθεί οι προσαυξήσεις, γεγονός το οποίο εκτοξεύει τα χρωστούμενα προς το Δημόσιο των παλαιών Νομικών Προσώπων σε ποσό άνω των 500 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ακόμη πως, το χρέος που αναφέρει η ΔΟΥ για κάθε ένα εξ αυτών, δεν έχει αιτιολογηθεί ως προς τη φύση του, γεγονός που όπως ανέφερε ο κ. Παπαμανώλης, καθιστά αναγκαία άμεσα μία νέα επικοινωνία με τη ΔΟΥ για να υπάρξει μεγαλύτερη ανάλυση στα ποσά.

Αν καταστούν απαιτητά, απευκταία επιλογή ο δανεισμός(;)

Το ντόμινο των οικονομικών ελέγχων που φαίνεται να πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή, μοιάζει να αποδομεί την εικόνα ενός πλεονασματικού Δήμου, αν στα ανωτέρω συμπεριλάβει κάποιος τουλάχιστον τα στοιχεία που αναμένεται να δοθούν από το ΙΚΑ για τις οφειλές, αλλά και τα ανείσπρακτα του Δήμου με φόντο τη δεινή πραγματικότητα στην οποία έχει κληθεί να πορευθεί η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.

“Θα σας ενημερώσω όταν θα έχω κι από το ΙΚΑ απάντηση” πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στα λεγόμενά του στην προχθεσινή συνεδρίαση, εξηγώντας επιπλέον, σε επικοινωνία της εφημερίδας μαζί του, πως, ο έλεγχος που ασκείται και η ενημέρωση, γίνεται προκειμένου η Δημοτική Αρχή να ξέρει τί έχει αλλά και τί θα έχει μελλοντικά στο ταμείο της, εάν αυτά τα ποσά καταστούν απαιτητά.

Εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα, πως, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ανοικτά οικονομικά θέματα, για τα οποία δεν αποκλείεται να πρέπει να αναζητήσει τρόπο καταβολής τους. Θετικό σημείο στην υπόθεση, αποτελεί το γεγονός πως, κατά πάσα πιθανότητα, μπορεί να “γλιτώσει” τις προσαυξήσεις. Ωστόσο, δεδομένης της αλλαγής σε κυβερνητικό επίπεδο, σε ένα σενάριο “εξόφλησης” των προαναφερθέντων οφειλών, θα πρέπει να καθοριστεί τρόπος ώστε να αντεπεξέλθει ο Δήμος στην καταβολή τους, γεγονός που μπορεί να μην αποκλείει και την απευκταία επιλογή για έναν μελλοντικό δανεισμό.

Ετικέτες: