Άκαρπη η δικαστική οδός για την προσωρινή επιστροφή των π. εργαζομένων του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα

Με “δανεικό” προσωπικό έως τον Ιούλιο

Ενημέρωση νέων βουλευτών με σκοπό τη συνδρομή τους σε προσπάθειες δρομολόγησης της υπόθεσης

Τα “απόνερα” μίας πολύμηνης υπόθεσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από λάθη και καθυστερήσεις σε επίπεδο ενεργειών εισπράττουν οι τρεις πρώην εργαζόμενες του παιδικού σταθμού του Βήσσα, αφού η δικαστική οδός διεκδίκησης της επιστροφής τους, δεν απέδωσε καρπούς και ως εκ τούτου, η παιδαγωγική δομή συνεχίζει τη λειτουργία της - χωρίς την παρουσία τους - έως και το τέλος του σχολικού έτους.

Μετά την τελευταία αναφορά της εφημερίδας στο θέμα, σχεδόν πριν από ένα μήνα, με αφορμή την παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με συναισθηματικής και πρακτικής φύσεως ζητήματα που ανέκυψαν λόγω των αλλαγών, σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ, ο πολυσυζητημένος παιδικός σταθμός δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά θα συνεχίσει έως και τον Ιούλιο υπό το υφιστάμενο καθεστώς, που αποτελεί – προς το παρόν – τη μόνη λύση.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα κληθεί να αναζητήσει τον προσφορότερο τρόπο για τη διαφύλαξη και τη συνέχιση της δομής μελλοντικά, ώστε γονείς και νήπια από τις γύρω περιοχές να μπορούν να εξυπηρετούνται, ενώ οι τρεις πρώην εργαζόμενες οδεύουν πλέον προς την εκδίκαση της υπόθεσης για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Όχι σε προσωρινή διαταγή επιστροφής

Όπως ήταν γνωστό από τον προηγούμενο μήνα, με φόντο τα παράπονα των γονέων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η απόφαση να ακολουθήσουν οι π. εργαζόμενες μέσω της δικαστικής οδού την επιστροφή τους στα μικρά θρανία του παιδικού σταθμού του Βήσσα, φαινόταν η πιο κατάλληλη λύση, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να μπορέσουν να εργασθούν ξανά, τουλάχιστον έως και τη συμπλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους. Κατά συνέπεια, από την πλευρά τους, με τη συνδρομή εργατολόγου από την Αθήνα, ζητήθηκε να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, με προσωρινή διαταγή από το διοικητικό Πρωτοδικείο, το οποίο ωστόσο, μετά την απαραίτητη διαδικασία κι εξέταση του θέματος, χθες, απεφάνθη αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι, οι π. εργαζόμενες έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα τους κατά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεση, καθώς οι κινήσεις που τις οδήγησαν σε αδιέξοδο, δεν οφείλονται σε δικό τους λανθασμένο χειρισμό. Μάλιστα, χθες στη διαδικασία, - η οποία αρχικά επρόκειτο να γίνει την Τρίτη αλλά αναβλήθηκε προκειμένου να μεταβεί από την Αθήνα νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων - παρουσιάστηκε και εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μετά την πρώτη προσπάθεια, πλέον, ο αγώνας δρόμου για τις ίδιες συνεχίζεται όσον αφορά στην εκδίκαση της υπόθεσης για την αμοιβή μηνών την οποία και δεν έχουν λάβει, αναμένοντας να οριστεί δικάσιμος προσεχώς.

Νομοθετική ρύθμιση και ενημέρωση βουλευτών

Πρόθεση τόσο των εργαζομένων, όσο και του Δήμου στην περίπτωση που η προαναφερθείσα οδός είχε θετική έκβαση, ήταν να κερδηθεί χρόνος - μέχρι την αναζήτηση οριστικής λύσης -, που θα επέτρεπε την ικανοποίηση των αιτημάτων των γονέων, δηλαδή να επιστρέψει στη δομή το παλαιό προσωπικό, αλλά και την πραγματοποίηση κινήσεων, ώστε να λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλής ενημέρωση, η υπόθεση επιχειρείται να γνωστοποιηθεί και στη νέα κυβέρνηση, καθώς ήδη έχουν λάβει γνώση οι βουλευτές των Κυκλάδων και δη του Σύριζα, από τους οποίους, φαίνεται ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναμένει αρωγή και υποστήριξη για τη δρομολόγηση του πολύπλοκου θέματος.

Παραμονή του προσωπικού που μετακινήθηκε έως τον Ιούλιο

Μετά τις ανωτέρω εξελίξεις, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα πρόκειται να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του με τα σημερινά νέα δεδομένα, γεγονός που σημαίνει την αποδυνάμωση τμημάτων στην Ερμούπολη προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν όλα τα τμήματα των παιδικών σταθμών στη Σύρο την - κατά το μέτρο του δυνατού – ομαλή πορεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για την καθημερινή φροντίδα του παιδικού σταθμού του Βήσσα έχει ληφθεί απόφαση και απασχολείται η εργαζόμενη καθαριότητας που είχε στην ευθύνη της τα κτίρια της δημοτικής ενότητας Ποσειδωνίας, ενώ στον σταθμό εξακολουθούν να βρίσκονται δύο παιδαγωγοί, που μετακινήθηκαν από την Ερμούπολη, προκειμένου να καλύπτεται το εκπαιδευτικό έργο των νηπίων και των μικρών παιδιών που φοιτούν στη δομή.

Αναζήτηση εναλλακτικών πλάνων για τη μελλοντική λειτουργία

Με την προσωρινή τακτοποίηση του θέματος για την περαιτέρω πορεία του παιδικού σταθμού του Βήσσα έως τον Ιούλιο, δεν λύνονται ωστόσο τα ζητήματα για την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αφού η Δημοτική Αρχή, ως οφείλει, πρέπει να αναζητήσει τρόπο για τη διασφάλιση της δομής και την ύπαρξη προσωπικού για την επόμενη σχολική χρονιά. Πριν απ΄ όλα, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί, ότι η λύση της πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, πλην της χρονικής καθυστέρησης που θα συναντούσε, θα προκαλούμε μία ακόμη αλλαγή σε επίπεδο παιδαγωγών για τα μικρά παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πρόκλησης, νέων – κυρίως συναισθηματικής φύσεως – ζητημάτων.

Ως εκ τούτου, η νέα Δημοτική Αρχή, δεν αποκλείεται να εξετάσει νέους τρόπους λειτουργίας της δομής, με έναν εξ αυτών - που ενδέχεται να τεθεί επί τάπητος - να είναι ακόμη και η λύση μέσω δημιουργίας Κοιν.Σ.Επ., στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εφαρμογή κάποιας καλύτερης λύσης.