Δίμηνες προσλήψεις επτά ατόμων στην Υπηρεσία Καθαριότητας ενόψει καλοκαιριού

Τονωτικές “ενέσεις” με προσωπικό καθαριότητας

- Κάλυψη των αυξημένων αναγκών για Μάιο και Ιούνιο και προετοιμασία παραλιών - Αναμένονται οι αποφάσεις και για τα 5μηνα του ΟΑΕΔ

Η επιτακτική ανάγκη πρόσληψης ατόμων που θα εργασθούν στον τομέα της Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρουσιάζεται εκ νέου και τη φετινή χρονιά ενόψει δε, της καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένου ότι ο όγκος των υποχρεώσεων της υπηρεσίας, θα αυξηθεί κατακόρυφα αφού κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη φροντίδα και του συνόλου των παραλιών.

Ετησίως, ο Δήμος προχωρούσε στην κάλυψη των εν λόγω αναγκών μέσω της πρόσληψης εργατών καθαριότητας και χειριστών μηχανημάτων με συμβάσεις λίγων μηνών, ενέργεια στην οποία θα προβεί και η νέα Δημοτική Αρχή την τρέχουσα χρονιά, με το θέμα να έχει προγραμματισθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές ανάγκες θα δρομολογηθούν μέσω της πρόσληψης επτά 2μηνιτών, ωστόσο, αναπάντητο φαίνεται να μένει μέχρι στιγμής το ερώτημα, μετά τον Ιούνιο πώς θα συνεχίσουν οι εντατικές εργασίες της υπηρεσίας Καθαριότητας, καθώς και τίνι τρόπο θα ενισχυθεί η υπηρεσία με έκτακτο προσωπικό.

Προσλήψεις λίγων μηνών, απόρροια υποστελέσωσης

Οι αυξημένες ανάγκες της υπηρεσίας Καθαριότητας, προκύπτουν από την υποστελέχωση που χαρακτηρίζει κάθε Δήμο, αλλά και το σύνολο σχεδόν των αντίστοιχων υπηρεσιών πανελλαδικά, γεγονός που προβληματίζει και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καλείται με κατάλληλο προγραμματισμό να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν, οι οποίες πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς όταν ανοίγει ο δρόμος για τις καλοκαιρινές επισκέψεις στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, οι εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν κρίνεται αδύνατον να καλυφθούν από το μόνιμο προσωπικό.

Σε πρώτο επίπεδο, ο Δήμος θα προβεί σε προσλήψεις επτά ατόμων με συμβάσεις διάρκειας δύο μηνών, οι οποίοι θα κληθούν να ανταποκριθούν σε μία σειρά αρμοδιοτήτων ενισχύοντας τους εργαζομένους που δουλεύουν ήδη στην υπηρεσία για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να προσληφθούν πέντε εργάτες καθαριότητας και δύο χειριστές μηχανημάτων για τις εποχικές ανάγκες της ανωτέρω υπηρεσίας. Μάλιστα, από τον Δήμο έχει υπάρξει μέριμνα για τους μισθούς και τις αντίστοιχες εισφορές έχοντας προβλεφθεί στον προϋπολογισμό πιστώσεις ύψους 21 χιλιάδων ευρώ συνολικά.

Ενίσχυση σε αποκομιδή, ανακύκλωση και κοινόχρηστους χώρους

Αναλυτικότερα, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, οι επείγουσες ανάγκες αφορούν κυρίως στην ανάγκη καθαρισμού των παραλιών, για τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο οποίος απαιτεί καθημερινή παρουσία και απασχόληση προσωπικού. Επιπλέον, “πονοκέφαλος” προκαλείται και λόγω της εποχικής αύξησης του όγκου των απορριμμάτων λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες στη διαδικασία της αποκομιδής των απορριμμάτων, ενώ αντίστοιχος φόρτος εργασίας παρουσιάζεται και στο πεδίο των ανακυκλώσιμων υλικών, μέρος των οποίων βαρύνει την υπηρεσία του Δήμου.

Πέραν των ανωτέρω, αυξάνονται οι απαιτήσεις σε επίπεδο φροντίδας και καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, που προκύπτει λόγω της εντονότερης παρουσίας κατοίκων αλλά και επισκεπτών, ενώ ενίσχυση στο υπάρχον προσωπικό, χρειάζεται και λόγω του πολιτιστικού προγράμματος της καλοκαιρινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται συχνή χρήση πολλών χώρων.

Καλύπτεται η “πρώιμη” θερινή περίοδος

Με τις ανωτέρω ενέργειες καθίσταται σαφές πως καλύπτονται οι ανάγκες για την πρώτη περίοδο του καλοκαιριού, δεδομένου ότι οι εν λόγω προσλήψεις θα διαρκέσουν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες με συσσωρευμένους όγκους απορριμμάτων αλλά και να αποφευχθεί η κόπωση των εργατών καθαριότητας, στις υποχρεώσεις των οποίων εντάσσεται σταδιακά η καθημερινή παρουσία στο σύνολο των παραλιών του νησιού, ο Δήμος αναμένεται να εξετάσει πώς θα πορευθεί και με ποιους τρόπους θα καλύψει τις περαιτέρω ανάγκες που θα αφορούν και στην καρδιά του καλοκαιριού, ώστε το νησί να παρουσιάζει την εικόνα ενός καθαρού τόπου. Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν ελπίδες για προσλήψεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με συμβάσεις εργασίας πέντε μηνών, ωστόσο, αυτές φαίνεται να “πάγωσαν” προς το παρόν, δεδομένου ότι διεξήχθησαν εκλογές και ήδη από τον Οκτώβριο και μετά, δεν είναι γνωστό, τί μέλλει γενέσθαι με το προαναφερθέν πρόγραμμα. Μέσω της συγκεκριμένης οδού, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, είχε υπολογίσει ότι θα έχει τη δυνατότητα πρόσληψης περίπου 50 ατόμων, εκ των οποίων κάποιοι θα απασχολούνταν στην υπηρεσία Καθαριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αναμένονται οι ενέργειες της νέας κυβέρνησης και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθεί να πορευθεί και ο Δήμος. Σε κάθε περίπτωση, είτε προχωρήσει το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, είτε όχι, ο Δήμος δεν αποκλείεται να αναζητήσει κι άλλα μονοπάτια στο πλαίσιο του νόμου, για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, κάτι που θα είναι γνωστό περίπου κατά την περίοδο του Πάσχα.