Ενημέρωση για επέκταση διαδρόμου αεροδρομίου, παραχώρηση στρατοπέδου και ανάπλαση παραλίας Ερμούπολης

“Κόκκινη γραμμή” το συμφέρον της Σύρου

Την εύλογη χρονική καθυστέρηση στην πορεία προώθησης τριών σημαντικών έργων για τη Σύρο προκάλεσαν οι πολιτικές ζυμώσεις της χώρας και η διεξαγωγή των εκλογών, με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο μηνών να βαδίζει σημειωτόν αναφορικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου, την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου καθώς και την ανάπλαση της παραλίας της Ερμούπολης.

Ωστόσο, τα μείζονος σημασίας ζητήματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, φαίνεται πως θα οδεύσουν σταδιακά προς την επίτευξή τους, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, να ενημερώνει σχετικά το σώμα του δημοτικού συμβουλίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Στον Π. Καμμένο για το στρατόπεδο

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε με σχετική απόφασή του, τη μετακίνηση του δημάρχου προς την Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο για το φλέγον θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, έθεσε ερώτημα σχετικά με την πορεία των ενεργειών από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα. Ο ίδιος ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με την επιχειρηματολογία του Δήμου, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το αρμόδιο Υπουργείο, υπενθυμίζοντας πως τον τελευταίο καιρό είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας αξιώσεις του στρατού για αμοιβαία οφέλη και παραχώρηση δημοτικής περιουσίας στην περιοχή Βαπόρια, εξηγώντας πως το συμφέρον του Δήμου αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την παράταξή του κι επισημαίνοντας προς τον κ. Μαραγκό, ότι πρέπει να διεκδικηθεί η δωρεάν παραχώρηση, χωρίς ανταλλάγματα.

Απαντώντας στο ερώτημα, ο δήμαρχος, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, η Δημοτική Αρχή, θα διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρηση του στρατοπέδου, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αξιώσεις, τότε η Δημοτική Αρχή θα διατυπώσει ως αντεπιχείρημα, την ύπαρξη ισοδύναμου οφέλους.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση για το εν λόγω θέμα, ο Γιώργος Μαραγκός σημείωσε πως, πρώτιστο μέλημα της Δημοτικής Αρχής παραμένει η προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου, “ανανεώνοντας” το ραντεβού της ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο.

Στην πρώτη γραμμή η επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης

Στο προσκήνιο της συνεδρίασης βρέθηκε και η επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης αεροσκαφών του αεροδρομίου Σύρου, με τον δήμαρχο να προχωρά σε μία αναδρομή όσων ενεργειών έχουν συντελεσθεί έως σήμερα. “Οι διαδικασίες έτρεξαν πάρα πολύ γρήγορα στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου” τόνισε, υπενθυμίζοντας πως, ο π. Υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στις 17 Δεκεμβρίου είχε προβεί στην έγκριση της οριστικής μελέτης για την πολυσυζητημένη επέκταση, καθώς και στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού. Παράλληλα, σημείωσε πως από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προεκλογικά, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος είχαν πραγματοποιήσει “τιτάνιο αγώνα” σε επικοινωνία και με τον π. Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, προκειμένου να κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση των 2 εκατ. Ευρώ σε σχετικό κωδικό και να υλοποιηθεί το έργο. “Δυστυχώς, επειδή κατά την προεκλογική περίοδο δεν κατέστη αυτό εφικτό, οριζόντια είχε δοθεί η γραμμή να μην πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πράξεις, δεν καταφέραμε για μία δύο εβδομάδες να μπορέσουμε να έχουμε τις πιστώσεις στον κωδικό και να δημοπρατήσουμε το έργο” δήλωσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως, ήδη τους πρώτους μήνες της νέας δημοτικής θητείας έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα, εκτιμώντας παράλληλα, πως η προώθηση των κατάλληλων ενεργειών, “ευελπιστεί να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα”.

Εντός του 2015 η ανάπλαση της παραλίας της Ερμούπολης

Στη συνέχεια, σχετικά με την ανάπλαση της παραλίας της Ερμούπολης, ο κ. Μαραγκός εξέφρασε την πεποίθηση πως “εντός του 2015 θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί ομαλώς”, με τη νέα Δημοτική Αρχή να έχει “τρέξει” κατά τη διάρκεια της θητείας τις ανάλογες διαδικασίες. “Ως προς τις αδειοδοτήσεις σε πείσμα και προς απογοήτευση(;) αρκετών το έργο προχωρά κανονικά. Όπως θα θυμάστε δύο Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση και μέχρι τότε, θα έχουμε το σύνολο των αδειοδοτήσεων οι οποίες απαιτούνται. Ουσιαστικά θα πάρουμε απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους από το ΥΠΕΚΑ” ανέφερε, υπογραμμίζοντας τέλος, πως, “είναι μία τυπική διαδικασία, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί”.

ΡΕΔΗΣΕ: Η τελευταία επιχορήγηση(;)

Υπερψηφίστηκε από την πλευρά των παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων η επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ (ΑΙΓΑΙΟ τηλεόραση) με το ποσό των 30.000 ευρώ για το 2015, με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ και δημοτικό σύμβουλο, Απόστολο Ρουσσουνέλο να εισηγείται το θέμα αλλά και να υπενθυμίζει την ακύρωση ανάλογης απόφασης (προϋπολογισμού) του δημοτικού συμβουλίου για το 2014 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ο κ. Ρουσσουνέλος, επεσήμανε πως, η ΑΙΓΑΙΟ τηλεόραση, πλέον, έχει ενταχθεί στο ψηφιακό σήμα και ήδη το νέο ΔΣ έχει πραγματοποιήσει επικοινωνία με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια για την προβολή των πολιτιστικών δρωμένων. Πρόσθεσε δε, πως, προσεχώς, αν επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, “η ΑΙΓΑΙΟ τηλεόραση θα μπορεί να ελέγχει το λειτουργικό κόστος της”, καταλήγοντας πως, ως εκ τούτου, “Ίσως είναι η τελευταία φορά που θα ζητήσουμε επιχορήγηση από το σώμα για τη συγκεκριμένη λειτουργία της επιχείρησης”, καθιστώντας σαφές, πως αυτά τα χρήματα, θα αξιοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της ΑΙΓΑΙΟ τηλεόρασης.