Απόφαση της τοπικής κοινότητας Γαλησσά σχετικά με την ονοματοδοσία των μέχρι τώρα ανώνυμων οδών

«Βαφτίζονται» οι δρόμοι του Γαλησσά

Ομόφωνα αποφασίστηκε η ονοματοδοσία των οδών στην περιοχή του Γαλησσά στην πρόσφατη συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας, καθώς χωρίς όνομα παρέμενε η πλειοψηφία των δρόμων, τόσο μέσα στο χωριό, όσο και οι περιφερειακοί που οδηγούν σε αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, κ. Γιάννης Βουτσίνος, ονοματοδοτήθηκε το 85-90% των οδών του Γαλησσά, ενώ παράλληλα επονομάστηκε ξανά η περιφερειακή οδός Πέτρου Ράλλη, όπως είχε ονομαστεί από το 1934.

Διευκόλυνση του επισκέπτη και επιμόρφωση των Συριανών

«Τα ονόματα δόθηκαν ιεραρχικά και κατά προτεραιότητα, με πρώτα αυτά των οδών, οι οποίες διέρχονται από εκκλησίες ή καταλήγουν σε εκκλησίες, μετά δόθηκαν ονόματα θυμάτων πολέμου, όπως αναφέρονταν στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, έπειτα δόθηκαν ονόματα καλλιτεχνών με καταγωγή από το Γαλησσά, όπως ο Νίκος Δαλέζιος και ο Μάρκος Βαμβακάρης, ενώ τέλος δόθηκαν ιστορικά ή αρχαία ονόματα ανθρώπων, που συνέβαλλαν στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στην ιστορία του Γαλησσά», επεσήμανε ο πρόεδρος.

«Θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι η ονοματοδοσία δεν ήταν μόνο προς όφελος δικό μας, αλλά και προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης. Είναι αδιανόητο ένας τουρίστας να έρχεται εδώ και το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο, όπου θέλει να πάει, να μην έχουν κάποια διεύθυνση. Στο τουριστικό κομμάτι, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, δόθηκαν στις οδούς κυρίως αρχαία ονόματα», δήλωσε ο κ. Βουτσίνος, εξηγώντας, πως ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκαν τα αρχαιοπρεπή ονόματα για τις παραλιακές και συνεπώς τουριστικές οδούς, είναι πως με αυτό τον τρόπο, ένας τουρίστας, ο οποίος βλέπει ένα αρχαίο όνομα, σίγουρα θα αναρωτηθεί, ρωτώντας τους ντόπιους για την ιστορία του και με αυτό τον τρόπο, «θα αναγκαστούμε εμείς, με τα ερωτηματικά των τουριστών να μάθουμε την ιστορία μας. Θα θυμηθούμε την ιστορία μας και θα τη μάθουμε, ώστε να την προάγουμε».

Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, ο οποίος, μάλιστα, ήταν και εκείνος που ανέλαβε τη μελέτη της ιστορίας του χωριού και την επιλογή ονομάτων για τις οδούς, «εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών και των υπηρεσιών, ο σκοπός, ουσιαστικά, ήταν και η ανάδειξη ονομάτων ανθρώπων που βοήθησαν και συνέβαλαν στο Γαλησσά».

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα στο τοπικό συμβούλιο, με τον τοπικό σύμβουλο κ. Κώστα Φρέρη να θέτει ως όρο για τη θετική του ψήφο την σύγκληση λαϊκής συνέλευσης, προκειμένου οι κάτοικοι του Γαλησσά να ενημερωθούν και ενδεχομένως να παρουσιάσουν και κάποιες δικές τους προτάσεις. Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση, σχετικά με την πραγματοποίησή της.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, κ. Βουτσίνο:

«Σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 2 του Ν. 4071/12 καθώς και με την υπ’ αριθ. 22/26-10-2014 απόφασή του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά που γνωμοδότησε θετικά για ονοματοδοσία των οδών και πλατειών του οικισμού Γαλησσά σας παραθέτω τις ονοματοδοσίες της Τοπικής κοινότητας Γαλησσά που εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Η εργασία έγινε από εμένα τον ίδιο και κράτησε περίπου τρείς μήνες. Θέλω να ευχαριστήσω τον Καθηγητή Μάρκο Φρέρη, του οποίου οι γνώσεις ήταν καθοριστικές για την επιλογή των ονομάτων.

Η ονοματοδοσία ιεραρχήθηκε ως έξης :

• Οδοί που περνούν η καταλήγουν σε εκκλησιές η εξωκλήσια θα ονομαστούν με το όνομα της εκκλησίας.

• Θύματα πολέμου, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης περιόδων 1912 – 1922, 1940 – 1941 καθώς και 1949 όπως αναγράφονται στο μνημείο Ηρώων της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

• Ονόματα δυο καλλιτεχνών με καταγωγή από τον Γαλησσά.

• Αρχαία ονόματα όπως αναγράφονται σε βιβλιογραφία του Δασκάλου – Καθηγητή Μάρκου Κ. Φρερη ‘’Ο Γαλησσάς της Σύρου’’ 1984, του Τιμολέοντος Αμπέλα ‘’Ιστορία της Νήσου Σύρου’’ 1874, του Στέφανου Κλων ‘’Επιγραφαί της Νήσου Σύρου’’ 1875, του Χρηστού Τσούντα ‘’Κυκλαδικά’’ καθώς και του Ανδρέα Φραγκίδη ‘’Ιστορία της Νήσου Σύρου’’ 1975.

• Ιστορικά ονόματα τα οποία συνέβαλαν στην ανάδειξη του πολιτισμού, της εκπαίδευσης αλλά και της ιστορίας του Γαλησσά και κατ’ επέκταση της Σύρου.»

Τα ονόματα που σύμφωνα με την απόφαση θα δοθούν στις οδούς του Γαλησσά θα είναι τα εξής:

Εκκλησίες

1. Οδός Ιεράς Καρδίας του Ιησού

2. Οδός Αγίου Μάμα

3. Οδός Αγίας Πακού

4. Οδός Αγίου Στέφανου

5. Οδός Αγίας Θηρεσίας

Θύματα Πολέμου

6. Οδός Ελευθέριου Ν. Καπελλα

7. Οδός Ιωσήφ Μ. Βουτσίνου

8. Οδός Νικολάου Μ. Βουτσίνου

9. Οδός Κωνσταντίνου Π. Βλάμη

10. Οδός Ισιδώρου Τζ. Βουτσινου

11. Οδός Μιχαήλ Ι. Βουτσινου

12. Οδός Ζαννε Ν. Καρνερη

13. Οδός Αντωνίου Ι. Ξανθάκη

14. Οδός Γεωργίου Π. Ρούσσου

15. Οδός Μάρκου Ζ. Ρούσσου

16. Οδός Πέτρου Α. Ρούσσου

17. Οδός Ιωάννη Γ. Φρέρη

18. Οδός Ισιδώρου Δ. Φρέρη

19. Οδός Γεωργίου Α. Παλαιολόγου

Ονόματα Καλλιτεχνών

20. Οδός Μουσικοσυνθέτη Νικολάου Δαλέζιου

21. Οδός Μουσικοσυνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη

Αρχαία Ονόματα

22. Οδός Πρινεύς Σύριου Γαλήσσιου

23. Οδός Βασιλέως των Συρίων Κτησία

24. Οδός Εύμαιου Χοιροβοσκού

25. Οδός Ομήρου

Ιστορικά Ονόματα

26. Οδός Επισκόπου Αντωνίου – Γρηγορίου Βουτσίνου

27. Οδός Ιστορικού Τιμολέοντος Αμπελά

28. Οδός Αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα

29. Οδός Αρχαιολόγου Francois Aron

30. Οδός Γραμματοδιδάσκαλου Δον Φραγκίσκου Μαραγκού

Λοιπές ονοματοδοσίες

31. Οδός Πέτρου Ράλλη (Περιφερειακή οδός που ονομάστηκε έτσι το 1934 αλλά είχε ξεχαστεί.)

32. Οδός Λουκά Βουτσίνου

Σημειώνεται, πως τα ονόματα που προτείνονται με την απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, χρειάζεται να περάσουν από την Επιτροπή Ονοματοδοσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως επίσης και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, καθιστώντας την οριστική ονοματοδοσία άκρως χρονοβόρα διαδικασία.

Ετικέτες: