Παρόν και μέλλον της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Ερωτηματικά “εθελοντικών” προθέσεων

“Αμφίβολη”τελικώς θα είναι η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο εξής σε καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως γνωστοποίησαν επίσημα μέλη της, παρά το γεγονός πως, μετά τη συνάντησή τους με τη Δημοτική Αρχή πριν από κάποιες ημέρες, αναγνώρισαν πως “οι προτάσεις της θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία αφετηρία για τη βιώσιμη λειτουργία της Φιλαρμονικής”.

Η “κόπωση και η δυσπιστία” που αναγνωρίζουν πως έχει γεννηθεί από τις “υποσχέσεις όλων αυτών των ετών” αναφορικά με τα αιτήματά τους, στοιχειώνει τη φαινομενικά θετική πρόθεση κάποιων μελών να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος πλέον, με τη νέα Δημοτική Αρχή, αφού η ξεκάθαρη διατύπωση πως, “δεν μπορούμε να στηριχθούμε στην εθελοντική εργασία ορισμένων ανθρώπων” για την περαιτέρω πορεία της Φιλαρμονικής, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα των οικονομικών στόχων που - προφανώς - ορισμένοι μόνον εξ αυτών έχουν θέσει, πέραν των όποιων άλλων αιτημάτων.

Μάλιστα, πρόδηλη είναι η συγκεκριμένη στάση ορισμένων ατόμων, εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης αναφοράς περί αμοιβής των “εθελοντών”, συμπεριφορά που έρχεται να εκμεταλλευθεί την άοκνη προσπάθεια όσων προσφέρουν πράγματι εθελοντικά, αλλά και της αρχιμουσικού και μαέστρου, Αλίς Λαμπάρς, που με τη συστηματική και συνεπή στάση τους, έχουν απογειώσει τη μουσική παρουσία της Φιλαρμονικής τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας ένα αξιόλογο κι αξιομίμητο μουσικό έργο.

Η άκαμπτη κι ακραία στάση δε, των εν λόγω ατόμων, που επιθυμούν να αποκομίσουν προσωπικό όφελος μέσω της Φιλαρμονικής, οδήγησε στη γνωστοποίηση – ευρέως - της συλλογικής(;) απόφασης να μην συνοδεύουν σημαντικές εκδηλώσεις στο νησί θίγοντας τη μέχρι σήμερα εικόνα της ακαταπόνητης παρουσίας των μικρών και μεγάλων εθελοντών μουσικών, ενώ δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένες συμπεριφορές να αποθαρρύνουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο πολύπλευρο μουσικό έργο που παράγεται.

Το οικονομικό θέμα που θίγεται έντονα στην αρχική επίσημη θέση της Φιλαρμονικής, αποκαλύπτει τα μη αγαθά κίνητρα που ορισμένοι διατηρούν στους κόλπους της, αμαυρώνοντας την όποια προσπάθεια πραγματοποιείται. Ωστόσο, η εν λόγω στάση δύναται να αποτελέσει το κριτήριο για μία αναγέννηση της πορείας της Φιλαρμονικής με πρωταγωνιστές όσους υποστηρίζουν πραγματικά το έργο της και... κομπάρσους, όσους ποικιλοτρόπως το υποσκελίζουν.

Αυτούσιες τις θέσεις όλων των πλευρών που έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος, δύναται να διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Φιλαρμονική: Μη καταβολή αντιτίμου, πρόβλημα στη σύνθεση της ορχήστρας

Η απόφαση αποχής της Φιλαρμονικής από την αναβληθείσα τελικά παρέλαση της 25ης Μαρτίου, οδήγησε στην συνάντηση αντιδημάρχων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με αντιπροσωπεία μελών της, κατά τη διάρκεια της οποίας, τέθηκαν επί τάπητος πλείστα ζητήματα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Φιλαρμονική αμέσως μετά, τόνισε μεταξύ άλλων, πως, πλέον η Φιλαρμονική αριθμεί εξήντα μέλη, ενώ ετοιμάζονται να ενταχθούν στις τάξεις της ακόμη τριάντα άτομα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω οργάνωσης της λειτουργίας της αλλά και τη στήριξη της αρχιμουσικού, η οποία εκτελεί πλην των μουσικών υποχρεώσεών της και καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης, ρυθμίζοντας διοικητικά θέματα. Επιπρόσθετα, υπήρξε μνεία σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με βελτιώσεις του κτιρίου που στεγάζονται, με την κύρια αναφορά τους, ωστόσο, να εστιάζεται στο οικονομικό πεδίο. Γνωστοποιώντας πως, η Φιλαρμονική υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αλλά και πως, μετά την κατάργηση του ΟΠΑΣ, παρουσιάστηκε νομικό κενό στην καταβολή αντιτίμου που λάμβανε ένας αριθμός μουσικών, υποστήριξαν πως αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε τον λόγο που προκλήθηκαν κενά στο ανθρώπινο δυναμικό. “Μέχρι πρότινος υπήρχε ένας μικρός πυρήνας αμειβόμενων μουσικών που λάμβανε ένα ελάχιστο αντίτιμο για τη συμμετοχή του στις εμφανίσεις της Φιλαρμονικής και τη συμβολή του στη γενικότερη λειτουργία της. Μετά τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές δε βρέθηκε τρόπος να χορηγείται αυτό το αντίτιμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη σύνθεση της ορχήστρας καθώς δεν ήταν εύκολο για πολλούς από αυτούς να συμμετέχουν αμιγώς εθελοντικά” αναφέρουν μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι, “Αυτό οδήγησε στη ρευστότητα της σύνθεσης της ορχήστρας και άρα, στην αβεβαιότητα σε σχέση με τις επίσημες εμφανίσεις της”.

Επισημαίνοντας δε, πως, στη συνάντηση της Δευτέρας, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρουσιάστηκαν κάποιες σκέψεις κι ενέργειες για την ενίσχυση με προσωπικό της Φιλαρμονικής, σημείωσαν πως, “Οι παραπάνω προτάσεις θα μπορούσαν να είναι μια αφετηρία για την βιώσιμη λειτουργία της Φιλαρμονικής”, ωστόσο, “η κόπωση κι η δυσπιστία όλων αυτών των ετών από υποσχέσεις”, οδηγούν στο ότι, μέχρι να δοθούν “πραγματικές λύσεις”, “η εμφάνιση της ορχήστρας στις καθιερωμένες υπηρεσίες θα είναι αμφίβολη”.

Δήμος: Δηλώνουν “απλήρωτοι” και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις

Σε καυστική ανακοίνωση προέβη από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να κάνει λόγο για “υποκινούμενη στάση”, εξηγώντας πως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος “έγιναν δέκτες παραπόνων από μια μερίδα μουσικών - μελών της Φιλαρμονικής, οι οποίοι, παραπονέθηκαν έντονα για το ότι δεν έχουν καταβληθεί τα “δεδουλευμένα” τους, δηλαδή οι αμοιβές τους, για τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν ως μέλη της Φιλαρμονικής, κατά τα έτη 2013 και 2014”. Υποστηρίζοντας το αυτονόητο, πως, πέραν της μαέστρου, Αλίς Λαμπάρς, η οποία είναι η μόνη που έχει εργασιακή σχέση με τον Δήμο, μετά τη κατάργηση του ΟΠΑΣ, “δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να τους καταβληθούν οι “αμοιβές” τους”, τόνισε παράλληλα, ότι, “Ερευνητέο σαφώς είναι το κατά πόσον η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε υποσχεθεί πραγματικά αμοιβή στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι - σχήμα οξύμωρο - χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως εθελοντές” αλλά και “με ποιο νόμιμο τρόπο (αν μπορεί να υπάρξει τέτοιος) σκόπευε να τους καταβάλλει τα χρήματα αυτά που τους είχε υποσχεθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, και γιατί δεν τους τα κατέβαλε τα έτη 2013 και 2014”. Ο δήμαρχος, κάλεσε δε τους “απλήρωτους” μουσικούς “να απαντήσουν στον Συριανό λαό “γιατί, ενώ δηλώνουν “απλήρωτοι” για τα έτη 2013 και 2014, κατά το διάστημα αυτό συμμετείχαν κανονικά, χωρίς εκβιαστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου και της Εκκλησίας”, θέτοντας τέλος το ερώτημα, γιατί “τώρα αρνούνται να το πράξουν” αλλά και προκαλώντας να γνωστοποιήσουν “ποιος ή ποιοι υποκίνησαν την απόφασή τους” να μην παραστούν σε επίσημες εκδηλώσεις.

Ενέργειες Δημοτικής Αρχής

Δεν παρέλειψε δε, να αναφέρει πως η νέα Δημοτική Αρχή, “δρομολόγησε την πρόσληψη μουσικού μερικής απασχόλησης με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας οκτώ μηνών, για να βοηθηθεί “επίσημα και νόμιμα” η μόνιμη αρχιμουσικός στο έργο της, προέβλεψε στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου τη Μονάδα Φιλαρμονικής, η οποία δεν υφίστατο τα τελευταία χρόνια κι έστειλε στο Υπουργείο επίσημο αίτημα πρόσληψης δύο μόνιμων ΔΕ Μουσικών για τις αυξημένες ανάγκες της Φιλαρμονικής του Δήμου”.

Ολοκλήρωσε την απάντησή του, στηλιτεύοντας το γεγονός πως, “δεν είναι το μοναδικό δείγμα έμμισθου εθελοντισμού” που συναντά η νέα Δημοτική Αρχή, καθιστώντας γνωστό πως, “οι σκελετοί του παρελθόντος, αφού πρώτα δουν το φως της δημοσιότητας και εξαλειφθούν, θα πάρουν, όπως αρμόζει το δρόμο της Δικαιοσύνης”.

Ετικέτες: