Θέση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την ακύρωση της προσέγγισης του Saga Sapphire

  • Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2015 - 14:54
  • /   Eνημέρωση: 22 Απρ. 2015 - 23:56

Αναφορικά με την ακύρωση της προγραμματισμένης προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου SAGA SAPPHIRE στις 18/04/15 και μετά από επισταμένες έρευνες για τους λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση της κρουαζιέρας, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω.

Τα βυθίσματα σε όλο το μήκος του προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν στην Υπηρεσία του Δ. Λιμενικού Ταμείου Σύρου και με τις πρόσφατες μετρήσεις, που τελέστηκαν από την Υπηρεσία του τον Νοέμβριο 2014, την αυτοψία μετρήσεων της 21/04/2015, παρουσία μελών του Δ.Σ. και του πλοηγού από τον συμβεβλημένο δύτη του Δ.Λ.Τ. ανταποκρίνονται στα υφιστάμενα βυθίσματα των σχεδίων, τα οποία προφανώς και αναμφιβόλως δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα μεθόρμησης του συγκεκριμένου πλοίου.

Ο πλοηγός ερωτηθείς από την Διοίκηση του Δ.Λ.Τ. για το συγκεκριμένο συμβάν, δήλωσε ότι, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο πλοηγό του επίμαχου πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά τον ρώτησε για τα βυθίσματά του και έλαβε την απάντηση ότι είναι 8,60 μ. Εν συνεχεία έδωσε στοιχεία του προβλήτα, πως γίνεται η πρόσδεση, δεδομένου ότι το πλοίο ερχόταν για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σύρου. Τέλος μας ανέφερε ότι ο πλοίαρχος του πλοίου αποφάσισε να μην προσεγγίσει στη Σύρο αλλά να κατευθύνει το πλοίο στο λιμάνι της Μυκόνου.

Από την επαφή μας αυτή με τον πλοηγό, συμπεραίνουμε ότι ο πλοίαρχος έχει την ευθύνη τροποποίησης του δρομολογίου, ο οποίος όμως συνεργαζόμενος με τον τοπικό πλοηγό έλαβε την απόφαση να αλλάξει προορισμό.

Μετά από τα παραπάνω, για μια ακόμη φορά, και ειδικότερα μετά τις τελευταίες βυθομετρήσεις, που συμφωνούν απόλυτα με τα στοιχεία των υφισταμένων σχεδίων, προκύπτει ότι το λιμάνι μας είναι απόλυτα ασφαλές να δεχθεί όλες τις προγραμματισμένες κρουαζιέρες και όχι μόνον.