Ραντεβού της Δημοτικής Αρχής με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το έργο της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης της Ερμούπολης

Ώθηση στο τουριστικό προϊόν και στην καθημερινότητα

- Σήμερα ολοκληρώνεται ο ενημερωτικός κύκλος με τους επιχειρηματίες της παραλίας - Παρουσίαση των λεπτομερειών του έργου στις τρεις φάσεις υλοποίησης

Τη σκυτάλη της ενημέρωσης για το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης παρέλαβαν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τμήμα της προγραμματισμένης Γ΄ Φάσης εργασιών, κατά το χθεσινό νέο ραντεβού που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή, με ορισμένους μόνον εκ των προσκληθέντων να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Παρά το γεγονός πως, πρόκειται για το τρίτο στάδιο του έργου, οι εργασίες του οποίου αναμένεται να λάβουν χώρα μετά το πέρας του Αυγούστου και συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, από το ύψος της οδού Χίου έως και την πλατεία Κανάρη, ωστόσο οι επιχειρηματίες που παρέστησαν στη συνάντηση δεν ξεπέρασαν τους έξι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς, έδωσε το “παρών” και ο πρόεδρος του κλάδου των επαγγελματιών οδηγών των αγοραίων οχημάτων.

Ο κύκλος των συναντήσεων, ολοκληρώνεται σήμερα, με τους επιχειρηματίες που διατηρούν καφετέριες, μπαρ αλλά και επιχειρήσεις εστίασης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, να έχουν προσκληθεί να παραστούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να λάβουν πληρέστερη ενημέρωση για το τρίτο στάδιο του έργου μπροστά από τις επιχειρήσεις τους.

“Έχουμε υπόψιν μας ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολη περίοδος”

Της παρουσίασης των λεπτομερειών του έργου της ανάπλασης προηγήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά, παρουσία και του αντιπροέδρου, Φραγκίσκου Βακόνδιου. “Πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή τόσο οπτικά, όσο και επιχειρηματικά. Η παραλία της Ερμούπολης είναι η βιτρίνα μας είναι η αυλή μας” τόνισε εξ αρχής ο κ. Κοσμάς, λέγοντας παράλληλα πως, “Αυτό, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, επειδή δραστηριοποιείστε χρόνια σε αυτήν την περιοχή. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο είχε ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια. Κατορθώσαμε με πολύ κόπο και μόχθο μέσα σε τέσσερις μήνες να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις και όλα τα σχετικά έγγραφα για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο εάν δεν έχει τελειώσει έως τις 31/12/2015 χάνουμε 1,5 εκατ. Ευρώ για το νησί μας”. Πρόσθεσε δε, πως, καθώς “ήταν σημαντική η απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του έργου “, κρίνεται απαραίτητη πλέον και η συνδρομή των πολιτών και δη των επιχειρηματιών. “Έχουμε υπόψιν μας ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολη περίοδος. Εκτός από τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα κι επηρεάζουν, θα αναγκαστούμε να επωμιστούμε μία ακόμη δυσκολία, την υλοποίηση του έργου που θα γίνει όμως τμηματικά” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, καταλήγοντας πως, “από εσάς ζητάμε κατανόηση, υπομονή κι επιμονή γιατί αυτό που θα υποστούμε φέτος το καλοκαίρι, θα μας αποζημιώσει τριπλάσια και τετραπλάσια τα επόμενα χρόνια”.

Οι βασικές αλλαγές σε όλο το έργο

Πυξίδα των βασικών αλλαγών που έχουν προγραμματισθεί να συντελεστούν βάσει του έργου της ανάπλασης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της πόλης, αποτέλεσε η παρουσίαση της αρμόδιας υπαλλήλου της Τεχνικής Υπηρεσίας. “Σκοπός της μελέτης του έργου της παράκτιας ζώνης της Ερμούπολης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης και η αναβάθμιση” σημείωσε η ίδια, αναφέροντας πως, στόχος είναι η αναδιαμόρφωση και η διεύρυνση του δημόσιου χώρου, η οποία επιτυγχάνεται με τη μείωση του πλάτους του δρόμου, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, την αύξηση πρασίνου και την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη κίνηση των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Από τις βασικές παρεμβάσεις του έργου, για τις οποίες μίλησε είναι η μεταφορά της περίφραξης του εμπορικού λιμένα από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως την οδό Κιμώλου, η μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ σε δημοτικό οικόπεδο δίπλα στο κτίριο της Πυροσβεστικής, η μεταφορά του δρόμου κυκλοφορίας πλησίον του κρηπιδώματος του λιμένα στο τμήμα από την πλατεία Βενιζέλου έως και την πλατεία Κανάρη, αλλά και η δημιουργία ενός χώρου προσωρινής στάθμευσης για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας από την άφιξη και αναχώρηση των πλοίων, η μεταφορά των στάσεων δημοτικής συγκοινωνίας, η αύξηση των ελεύθερων χώρων και η μεταφορά της αφετηρίας των ταξί από την οδό Κέας έως και την τράπεζα Eurobank.

Στο τρίτο κομμάτι του έργου, περιλαμβάνεται η μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων από την πλευρά των επιχειρήσεων ενώ όπως συμπλήρωσε η αρμόδια υπάλληλος, κατά μήκος της παραλίας προβλέπεται ξύλινη εξέδρα για την εξυπηρέτηση των μικρών σκαφών και ιστιοπλοϊκών.

Βασικό αποτέλεσμα της ανάπλασης, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, θα είναι και το τέλος εποχής για την παράνομη στάση και στάθμευση των οχημάτων και των δικύκλων.

Επιχειρηματική ανησυχία και περιορισμένες θέσεις ταξί

Παρά τον ήπιο χαρακτήρα της συνάντησης και του διαλόγου που αναπτύχθηκε από τις δύο πλευρές, επί τάπητος τέθηκε ο προβληματισμός των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται από το ύψος της οδού Χίου έως και την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, σχετικά με το πλάτος των πεζοδρομίων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους και οι πεζοί. Το σενάριο απώλειας χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, δύο ή τριών επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο τμήμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής και την υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν υφίσταται, αφού θα υπάρξει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου ενώ θα υπάρχει χώρος που θα έχουν τη δυνατότητα να βαδίζουν απρόσκοπτα και οι πεζοί.

Στο πλαίσιο της διατύπωσης των “παραπόνων”, ο εκπρόσωπος των οδηγών ταξί, επεσήμανε πως, πλησίον του λιμένα, που έχει προβλεφθεί τμήμα για τουριστικά λεωφορεία, ενοικιαζόμενα οχήματα και ταξί, οι πέντε θέσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου του, δεν επαρκούν με φόντο τις μέχρι σήμερα ανάγκες μεταφορικού έργου από τις αφιξο-αναχωρήσεις των πλοίων.

Ως προς τη συγκεκριμένη παρατήρηση, καθησυχαστικός υπήρξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, απαντώντας πως, οποιαδήποτε δυσλειτουργία καταγραφεί στην πράξη, θα εξετασθεί από τη Δημοτική Αρχή. “Είμαστε εδώ για να τα συζητάμε όλα” τόνισε κατηγορηματικά ο Δημήτρης Κοσμάς, καταλήγοντας πως, “με το διάλογο θα τα αντιμετωπίσουμε όλα”.

“Η σημερινή κατάσταση δεν ευνοεί”

Από τη χθεσινή συνάντηση δεν έλειψε ούτε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός ο οποίος παρότρυνε τους παρευρισκομένους επιχειρηματίες να αγκαλιάσουν το έργο, λέγοντας τους πως, “είναι ένα έργο που το θέλαμε χρόνια και η υλοποίησή του, σε συνδυασμό με την υλοποίηση και κάποιων ακόμη έργων υποδομής πολύ σημαντικών που βρίσκονται σε φάση τελικού προγραμματισμού, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στο τουριστικό προϊόν, αλλά παράλληλα, θα βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής στο νησί μας, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους”. Στα ανωτέρω, συμπλήρωσε ακόμη, πως, “και το έργο της ανάπλασης και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων περιλαμβάνει στο μέτρο του δυνατού όλες τις απόψεις των εμπλεκομένων” ενώ τέλος, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την αισιοδοξία του για την ομαλή διεκπεραίωση των προγραμματισμένων εργασιών, κατέληξε πως, πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία, να αντιμετωπίσει θετικά τις προσεχείς αλλαγές. “Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η σημερινή κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή” τόνισε, αναφέροντας πως, η Δημοτική Αρχή θα μεριμνήσει “στο μέτρο των δυνατοτήτων της να αμβλύνει την ταλαιπωρία που θα προκύψει”.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το Λιμεναρχείο Σύρου

Αυτούσιο παρουσιάζεται το περιεχόμενο με τις αποφάσεις του Λιμεναρχείου Σύρου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν προσεχώς.

Όπως σημειώνεται στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, “Αποφασίζουμε: 1. Τη λήψη μέτρων προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εντός του χώρου της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ερμούπολης Σύρου (παράκτια ζώνη Ερμούπολης) για λόγους ασφάλειας των διερχόμενων πολιτών λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων κατά την τουριστική περίοδο, όπως αυτοί οι λόγοι αποτυπώνονται στις υπό στοιχεία 3 και 4 του προοιμίου της παρούσης Αποφάσεις. 2. Την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Ακτής Πέτρου Ράλλη από άγαλμα Εθνικής Αντίστασης έως την πλατεία Κανάρη χερσαίας ζώνης λιμένα Ερμούπολης από 15-6-2015 έως 15-9-2015 από ώρα 21:00 μ.μ. έως ώρα 04:00 π.μ., με την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο στάθμευσης στην περιοχή Νησάκι. 3. Επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για την αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών και μεταφορά αποσκευών από και προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός της περιοχής μελέτης και μόνο για είκοσι (20) λεπτά πριν και μετά την άφιξη του πλοίου. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλο σήμα, το οποίο θα εκδίδεται από τον Δήμο Σύρου- Ερμούπολης και θα παραδίδεται στον υπεύθυνο κάθε ξενοδοχειακής μονάδας κατόπιν δικών του ενεργειών. Η τοποθέτηση του σήματος στα οχήματα θα είναι ευθύνη της ξενοδοχειακής μονάδας και ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τα δύο ανά ξενοδοχειακή μονάδα. Σε περίπτωση εκδηλώσεων, θα έχουν πρόσβαση οι διοργανωτές και οι τροφοδότες οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλο σήμα, το οποίο θα εκδίδεται από τον Δήμο Σύρου- Ερμούπολης. 4. Η πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης στην περιοχή Νησάκι θα επιτρέπεται από τις 09:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο κατόπιν άδειας και υπό τον έλεγχο της Λιμενικής αρχής θα επιτρέπεται η πρόσβαση τουριστικών λεωφορείων προς και από τον προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων. 5. Λόγω των επικείμενων εργασιών του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ» μπορεί να μονοδρομηθεί ή και να αποκλεισθεί η οδός που εκτελούνται τα έργα, πάντα ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών για το χρονικό διάστημα από 11-5-2015 έως 15-10-2015 από την περιοχή της πυροσβεστικής έως την πλατεία Κανάρη. 6. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης όπου απευθύνεται η παρούσα υποχρεούνται στην έγκαιρη τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης ρύθμισης της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για το χρονικό διάστημα των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στις προαναφερθείσες οδούς. 7. Οι παραβάτες της παρούσης Αποφάσεως ανεξάρτητα από τις ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/1973 (Α ́261), το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του οποίου τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 381/1995 (Α ́214), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο μόνο του Π.Δ. 193/2001 (Α ́156), όπως συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 105/2007 (Α ́131).”.