Αιχμηρή απάντηση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης στο δελτίο τύπου της παράταξης "Σύρος ένα βήμα μπροστά" για την ανάπλαση της παραλίας

"Προκλητικό σαμποτάρισμα έργων από τη μείζονα μειοψηφία"

  • Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2015 - 16:09

Σκληρή απάντηση στο δελτίο τύπου της παράταξης “Σύρος ένα βήμα μπροστά”, που αφορούσε στο έργο της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης δίνει η δημοτική αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κάνοντας λόγο για πολιτική σπέκουλα και μικροψυχία εκ μέρους του επικεφαλής της Ανδρέα Γιαλόγλου.

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση:

“Σε συνέχεια του ανεκδιήγητου και εκτός πραγματικότητας, για ακόμη μια φορά, δελτίου τύπου της παράταξης «ΣΥΡΟΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» με τίτλο «Όταν η ανικανότητα συναντά την αλαζονεία…», το οποίο αφορούσε στο έργο της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, παρατηρούμε τα εξής:

Ο κ. Γιαλόγλου ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής σπέκουλας και μικροψυχίας όχι μόνο επιδιώκει ανούσια και αναιτιολόγητα να ακυρώσει τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής που στόχο έχουν την ανάπτυξη του νησιού μας αλλά ακυρώνει, με πρωτοφανή τρόπο, την ίδια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στην οποία εργάζεται.

Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενος σε μια Υπηρεσία η οποία κατά γενική ομολογία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, υποστηρίζοντας αξιόπιστα και αποτελεσματικά τους φορείς υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ με σκοπό την έγκαιρη και απρόσκοπτη υλοποίησή τους, είτε κινείται ηθελημένα σε άλλο μήκος κύματος από αυτό της Περιφέρειας και της Υπηρεσίας του, οι οποίες σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο έχουν παραδεχθεί την υπερβολική καθυστέρηση πληρωμής των λογαριασμών όλων των έργων ΕΣΠΑ ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, είτε για λόγους πολιτικού αμοραλισμού επιδιώκει να παραπλανήσει τους αναγνώστες προσβλέποντας σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη εις βάρος των συμπολιτών μας και του νησιού μας.

Ειδικότερα, για το έργο της ανάπλασης της παραλίας, το οποίο συμβασιοποιήθηκε πλέον των δυόμιση μηνών θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες του Δημάρχου και την καθοριστική συνδρομή του αρμόδιου Υπουργού κ. Δημήτρη Μάρδα, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα καθώς και του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Αντώνη Συρίγου κατορθώθηκε μόλις πρόσφατα - γιατί περί κατορθώματος πρόκειται - να πιστωθεί ο λογαριασμός του αναδόχου με το ποσό της προκαταβολής ύψους 35.000 ευρώ, το οποίο συνέπεσε μάλιστα με την έναρξη της τραπεζικής αργίας (για το θέμα μάλιστα είχε δημοσιευθεί και σχετική ανακοίνωση του Δήμου). Η δε δυνατότητα πρόσθετης καταβολής αμοιβής προς τον εργολάβο είναι σήμερα πρακτικά αδύνατη εξαιτίας, πραγματικών δεδομένων που σχετίζονται με την παρούσα συγκυρία. Για τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο έργο είναι ενήμερος και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος έχει ενσκήψει με μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.

Όπως θα όφειλε να γνωρίζει ο κ. Γιαλόγλου, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία της αγοράς, εξαιτίας της οποίας όλοι οι προμηθευτές απαιτούν είτε προκαταβολές οι οποίες φτάνουν πολλές φορές και στο 100% της αξίας των υλικών είτε επιταγές μικρής διάρκειας, εύλογα καθίσταται αντιληπτό και στον πλέον αδαή ότι η ομαλή εκτέλεση τόσο του συγκεκριμένου έργου, όσο και όλων των έργων ΕΣΠΑ στην ελληνική επικράτεια καθίσταται απαγορευτική.

Ο κ. Γιαλόγλου και η παράταξή του καλό θα είναι να τηρούν έστω και τα προσχήματα και να συγκρατούν τη χαρά τους προ της αντικειμενικής δυσκολίας - για λόγους ανωτέρας βίας - που αντιμετωπίζει ένα έργο αναγκαίο για το νησί μας, διότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ποιοι θέλουν την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας και ποιοι είναι θιασώτες και οι υπέρμαχοι του μαρασμού και της αδράνειας του νησιού μας.

Ο κ. Γιαλόγλου, ήταν ο κατά τεκμήριο πιο άοσμος, άχρωμος και αναποτελεσματικός «εξπρές» Αντιδήμαρχος που πέρασε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στην οποία τοποθετήθηκε από τον πολιτικό του «μέντορα» Γιάννη Δεκαβάλλα, προκειμένου να αποκτήσει μια επιφατική «εμπειρία» ενόψει των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Παραιτήθηκε δε, αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίς να περιμένει να λήξει η προηγούμενη θητεία, γεγονός δηλωτικό των προθέσεων του. Δεν μας ξενίζουν βέβαια οι πρακτικές αυτές δεδομένου ότι ανήκαν στην κουλτούρα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, της οποίας φυσική συνέχεια και συνέπεια αποτελεί η παράταξη του κ. Γιαλόγλου. Ας μας εξηγήσει ο κ. Γιαλόγλου πρώτα τα ανεξήγητα. Πώς έχει το θράσος να μιλάει για ένα έργο το οποίο ενώ είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, η προηγούμενη δημοτική αρχή και ο ίδιος ως αντιδήμαρχος, αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες ωρίμανσης και υλοποίησης του, το είχε κατατάξει αυτοβούλως στην δεξαμενή προτεραιότητας «Β», δηλαδή στις καλένδες.

Το θράσος της παράταξης Γιαλόγου να αναφέρεται στους επιχειρηματίες της παραλίας είναι περισσό και ανεπίτρεπτο, αφού ξεχνάει ο κ. Γιαλόγλου ότι αναφέρεται στους επιχειρηματίες τους οποίους η παράταξή του για χρόνια «παραμύθιαζε» ότι δήθεν το έργο θα γίνει, παραθέτοντας τόσες πολλές δικαιολογίες, η αναφορά των οποίων χρειάζεται πολλές σελίδες. Ακολουθώντας τις προσφιλείς στην παράταξη Γιαλόγλου τακτικές μικροπολιτικής, η εν λόγω παράταξη προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν στηρίζει τους επιχειρηματίες της παραλίας, αυτούς για τους οποίους αδιαφόρησε για πολλά έτη, αυτούς που περίμεναν από την πρώην Δημοτική Αρχή πράξεις και λάμβαναν λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, αυτούς τους οποίους έβαζε κάθε χρόνο η πρώην Δημοτική Αρχή να μαλώνουν μεταξύ τους για τις καλοκαιρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η παράταξη του κ. Γιαλόγλου είναι η παράταξη της αποτυχίας διότι, απέτυχε ως πρώην Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές για τον τόπο και περιορίστηκε σε πολιτικά «χατηράκια ημετέρων», ακόμα όμως και ως αντιπολίτευση αποτυγχάνει να τιμήσει το ρόλο της ασκώντας εποικοδομητική κριτική, αντίθετα σαμποτάρει προκλητικά τα έργα τα οποία με περίσσια υποκρισία (όπως διαπιστώνεται τελικά) η ίδια υποστηρίζει με την ψήφο της, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θηλιά στον ίδιο της το λαιμό.

Μπορεί να είχατε καταδικάσει την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης της παραλίας κύριοι της μείζονος μειοψηφίας, όμως εμείς θα το εκτελέσουμε, γιατί έχουμε καθήκον να το κάνουμε. Συνεχίστε να σαμποτάρετε όσο θέλετε ένα έργο το οποίο, ισχυρίζεστε ότι θέλετε να γίνει (στα λόγια ασφαλώς γιατί οι πράξεις σας αποδεικνύουν το αντίθετο), ούτως ή άλλως η προσπάθειά σας αυτή, θα στεφτεί για μια ακόμα φορά από το μόνο που είστε ικανοί να επιτύχετε - την ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΑΣ! Είστε ανίκανοι να σταματήσετε την πρόοδο της Σύρου και την ανάπτυξή της, περιοριστείτε λοιπόν στη διαχρονική αποτυχία σας".