Τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στον λιμένα της Ερμούπολης

Άνοιξε η αυλαία της ανάπλασης

- Απαλλαγμένη από σταθμευμένα οχήματα και δίκυκλα η οδός Στ. Πρωίου - Ανταπόκριση και προσαρμογή του κόσμου στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα

Με την τοπική κοινωνία να δείχνει ότι διαθέτει αντανακλαστικά σε κυκλοφοριακές αλλαγές που ευνοούν την εκτέλεση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για το έργο της ανάπλασης, ξεκίνησαν χθες το πρωί, οι πρώτες εργασίες στην παράκτια ζώνη του λιμένα της Ερμούπολης.

Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής μετέβησαν στο τμήμα όπου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί εργάτες του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα πρώτα βήματα της Α΄ Φάσης, η οποία αφορά στο παραλιακό τμήμα από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και τα στέγαστρα επιβατών του λιμένα.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εικόνα της οδού Σταματίου Πρωίου, κατά μήκος της οποίας δεν υπήρξαν σταθμευμένα οχήματα και δίκυκλα, με αποτέλεσμα να διεξάγεται ομαλά η κυκλοφοριακή ροή αλλά και να εκτελούνται απρόσκοπτα τα τροποποιημένα δρομολόγια των mini bus.

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα για την εκκίνηση του έργου προέβη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης.

Προετοιμασία στον εσωτερικό χώρο του λιμένα

Οι πρώτες πινελιές από τους εργάτες του εργολάβου μπήκαν στον εσωτερικό χώρο του λιμένα, στον οποίο σε πρώτο επίπεδο οριοθετήθηκε το τμήμα στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν να εκτελούνται οι εργασίες. Λίγο μετά τις οκτώ το πρωί προχώρησαν οι απαραίτητες μετρήσεις και τοποθετήθηκαν οι ειδικοί σιδερένιοι πάσαλλοι επάνω στους οποίους στηρίχθηκε το πλαστικό πλέγμα κατά μήκος των υφιστάμενων νησίδων και κιγκλιδωμάτων. Ταυτόχρονα, από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και τα στέγαστρα απέναντι από τον επιβατικό σταθμό παραμένουν ταινίες προειδοποιητικές προς τους οδηγούς ώστε να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους, ενώ σε διάφορα σημεία βρίσκονται κολλημένα ενημερωτικά φυλλάδια με αποτυπωμένο το σχεδιάγραμμα των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Στο ίδιο τμήμα, άνθρωποι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχώρησαν σταδιακά στην αφαίρεση των φωτιστικών σημείων, αφού η παραμονή τους κρίνεται περιττή, τόσο για την πορεία των εργασιών, όσο όμως και επειδή μετά την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει τοποθέτηση νέων σε διαφορετικά σημεία.

Αξίζει να αναφερθεί, πως για αρκετές ώρες παρέμειναν στο παραλιακό μέτωπο, πέραν του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρου Γουσγουνέλη, ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Γιώργος Κανάκης, η σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ηρώ Στίνη καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης ενώ λίγο αργότερα από τους προαναφερθέντες, κατέφθασε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Ιάκωβος Γκύζης. Διευκρινίζεται πως, χθες, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός βρισκόταν εκτός Σύρου λόγω σοβαρών υποθέσεων που “τρέχουν” για το νησί.

Πρωτόγνωρη εικόνα στην οδό Σταματίου Πρωίου

Άρδην άλλαξε η εικόνα συνολικά της οδού Σταματίου Πρωίου από χθες το πρωί, από την οποία διέρχονται μόνον οχήματα και δίκυκλα, χωρίς να παρέχεται πλέον η δυνατότητα στάθμευσης στους οδηγούς. Πρόκειται για έναν δρόμο που έχει απαλλαγεί από τον κυκλοφοριακό φόρτο που παρουσίαζε μέχρι σήμερα - αφού εν μέρει έμοιαζε με χώρο στάθμευσης - προκειμένου η διέλευση να γίνεται ομαλά, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την πρόοδο των εργασιών για μικρά χρονικά διαστήματα, θα απαιτηθεί ο πλήρης αποκλεισμός της παραλιακής οδού. Σε πρώτο επίπεδο, η συγκεκριμένη οδός χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των οχημάτων και των δικύκλων από το κέντρο της πόλης, αφού κρίνεται αναγκαία η αποσυμφόρηση της Ακτής Παπάγου. Στον παλμό των ήπιων κυκλοφοριακών αλλαγών φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν πλήρως οι πολίτες ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δημότες που κάνουν χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας, οι οποίοι περίμεναν τα mini bus στις νέες στάσεις που ορίστηκαν, για την ομαλή πορεία των δημοτικών λεωφορείων, που καθ΄ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου δε θα διέρχονται από την Ακτή Παπάγου.

Σημειώνεται πως, κατά μήκος της Σταματίου Πρωίου απαγορευτικές κορδέλες υπενθυμίζουν στους οδηγούς πως δεν επιτρέπεται η στάθμευση, παρά μόνον η ολιγόλεπτη στάση των οχημάτων που προβαίνουν στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων.

Στ. Γουσγουνέλης: Σήμερα η οριοθέτηση του εργοταξίου εξωτερικά του λιμένα

Ομαλά προγραμματίζεται να συνεχιστούν σήμερα οι ενέργειες οριοθέτησης του εργοταξίου εντός του οποίου θα δουλεύουν οι εργάτες με τον ανάδοχο, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος πρόσθεσε παράλληλα, πως, αναμένεται και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης για τους οδηγούς σε ένα τμήμα της Ακτής Παπάγου. “Επιτέλους έφθασε η ώρα να ξεκινήσει το μεγάλο έργο για το νησί μας, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης. Το έργο ξεκίνησε σωστά βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε δηλώσει ο ανάδοχος και είχε συμφωνήσει ο Δήμος. Οι εργασίες άρχισαν αφού ήδη είχαμε προβεί στην απομάκρυνση των οχημάτων από την οδό Σταματίου Πρωίου, ώστε να μπορούν να διέρχονται τα mini bus και τις πρωινές ώρες ξεκίνησε το συνεργείο την εργασία του. Πρωτίστως, οριοθετήθηκε το εργοτάξιο μέσα στο χώρο του λιμένα με ειδική περίφραξη και αύριο (σήμερα), θα συνεχιστεί η τοποθέτηση οδικής σήμανσης και η οριοθέτηση του εργοταξίου εξωτερικά του λιμένα. Όλα κυλούν ομαλά και ο κόσμος έχει δείξει μεγάλη ανταπόκριση. Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα να εξυπηρετήσουμε τα καταστήματα της περιοχής και να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά. Θα είμαστε παρόντες για να ρυθμίσουμε ό,τι προκύψει” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Γουσγουνέλης.

Συμμόρφωση με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για την ομαλή εξέλιξη της πρώτης φάσης, η οποία θα διαρκέσει από τις 11 Μαΐου έως και τις 10 Ιουλίου 2015, θα υπάρξουν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο σεβασμός των οποίων είναι απαραίτητος από όλους, για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ευχαριστώντας εκ των προτέρων τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους. Τα μέτρα έχουν ως ακολούθως:

1. Η στάθμευση και η στάση δε θα επιτρέπονται σε ολόκληρη την οδό Σταματίου Πρωίου από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Ερμού) έως την οδό Αλ. Παναγούλη (ΙΚΑ) με εξαίρεση την ολιγόλεπτη στάση (με τον οδηγό εντός του οχήματος) από την οδό Ανδρέα Συγγρού (πρώην κατάστημα “Μαρασήμ”) έως την οδό Χίου. Επίσης, δε θα επιτρέπεται η στάθμευση επί της οδού Δωδεκανήσου (Lindo).

Τέλος, δε θα επιτρέπεται η στάθμευση και η στάση στην παραλιακή οδό, σε ολόκληρο το μήκος εκτέλεσης της πρώτης φάσης του έργου.

2. Η είσοδος στο κέντρο της πόλης, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα γίνεται κανονικά μέσω της παραλιακής οδού, από λωρίδα κυκλοφορίας που θα διατεθεί ειδικά για το σκοπό αυτόν. Η έξοδος προς το ΙΚΑ, θα γίνεται μόνο από την οδό Σταματίου Πρωίου.

3. Η έξοδος προς το ΙΚΑ των αστικών λεωφορείων (mini bus) θα γίνεται επίσης μόνο από την οδό Σταματίου Πρωίου, με στάσεις: α. έμπροσθεν καταστήματος Παυλίδη, β. έμπροσθεν Ι.Ν. Κοιμήσεως, γ. έμπροσθεν φαρμακείου Αρμακόλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα απαιτείται ο πλήρης αποκλεισμός της παραλιακής οδού για μικρά χρονικά διαστήματα με συνέπεια τη μερική τροποποίηση των παραπάνω ρυθμίσεων και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη ενημέρωσή σας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρακαλούνται οι οδηγοί να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων και των εντεταλμένων προσώπων του αναδόχου και του Δήμου.