Συνάντηση επιχειρηματιών με τη Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης

Αλλάζει η πορεία των εργασιών ανάπλασης στην παραλία Ερμούπολης

Σε δύο κομμάτια “σπάει” τελικά η Α΄ Φάση των εργασιών της ανάπλασης στην παράκτια ζώνη του λιμένα Ερμούπολης μετά από τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τμήμα, οι οποίοι σήμερα μετέβησαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο για να έχουν συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή και τον υπεύθυνο των εργασιών.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν ψηφοφορίας ανάμεσα σε δύο προτάσεις, - είτε να συνεχίσουν οι εργασίες όπως αρχικά είχαν ανακοινωθεί, είτε να πραγματοποιηθούν έως το ύψος της οδού Χίου κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από την πλευρά της θάλασσας – με επικρατέστερη να αναδεικνύεται η δεύτερη.

Το ζήτημα του ρυθμού των εργασιών και η έντονη ανησυχία των επιχειρηματιών της Α΄ Φάσης (ύψος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έως στέγαστρα αναμονής) σχετικά με την ομαλή ή μη πορεία του σημαντικού έργου αποτέλεσαν τα θέματα που απασχόλησαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, με τους ίδιους δε, να ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με την αλλαγή πορείας που αποφασίσθηκε να ακολουθήσουν οι εργασίες της ανάπλασης, το “ραντεβού” των ίδιων επιχειρηματιών με το υπόλοιπο κομμάτι του έργου θα ανανεωθεί για τον Σεπτέμβρη, οπότε και οι αναγκαίες εργασίες θα γίνουν ακριβώς μπροστά στις προσόψεις των επιχειρήσεών τους.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως εκ μέρους του αναδόχου του έργου, ο υπεύθυνος αναφέρθηκε σε “εμπόδια” που συνάντησε το έργο αρχικά, αφού σκάβοντας έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη του παλαιού ντόκου και η ύπαρξη μπετόν, τα οποία απαιτούν τον κατάλληλο χρόνο για να σπάσουν ενώ άγνωστο μέχρι τώρα παραμένει, αν στο παράλληλο τμήμα του σημερινού εργοταξίου θα ανακύψουν ανάλογα ζητήματα. Επαναλαμβανόμενο αίτημα των επιχειρηματιών αποτέλεσε η ανάγκη εντατικοποίησης του ρυθμού των εργασιών.

Παράλληλα, από τη Δημοτική Αρχή και ειδικότερα, από τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό ενημερώθηκαν οι επιχειρηματίες σχετικά με την καθυστέρηση στη ροή των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, γεγονός που όπως επανέλαβε ο ίδιος, οδηγεί σε αρχικό στάδιο τον ανάδοχο να αυτοχρηματοδοτεί επί της ουσίας το έργο.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης, κατέστη σαφές πως εκτιμάται ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως την οδό Κέας (ύψος ζαχαροπλαστείου “Αθυμαρίτης”) ενώ τα ζητήματα της ασφάλειας της λειτουργίας του λιμένα Ερμούπολης πρόταξε ως ένα σημαντικό ζήτημα ο ναυτιλιακός πράκτορας, Κώστας Γαβιώτης. 

Τέλος, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Μαραγκός ζήτησε από όλους συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προκαλείται η λιγότερη δυνατή σύγχυση. Η συνάντηση κινήθηκε σε έντονο κλίμα κάποιες φορές, ωστόσο πλην ενός επιχειρηματία εκ των παρευρισκομένων, ψηφίστηκε η εν λόγω αλλαγή. 

Σημειώνεται πως, στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Καρακατσάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς και ο αντιπρόεδρος και δημοτικός σύμβουλος, Φραγκίσκος Βακόνδιος.