Θετική η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής όσον αφορά στη μη καταβολή ενοικίου από το σούπερ μάρκετ Νεωρίου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Προτείνεται η δωρεάν παραμονή στο δημοτικό ακίνητο

Συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος, έως και το τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας

Με την “αυγή” του Σεπτεμβρίου, οπότε και συμπληρώθηκε το χρονικό περιθώριο που είχε στη διάθεσή του ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός του σούπερ μάρκετ Νεωρίου προκειμένου να αποδείξει τον κοινωφελή χαρακτήρα του για να διεκδικήσει τη δωρεάν παραμονή του στο δημοτικό ακίνητο επί της οδού “Σάκη Καράγιωργα”, εισάγεται εκ νέου το θέμα στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με την επιβολή ή μη, μισθώματος.

Επί του θέματος, θα γνωμοδοτήσει πρωτίστως, θετικά ή αρνητικά, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δευτέρας (7 Σεπτεμβρίου), έχοντας στη διάθεσή της, την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία προτείνει τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου έως και το τέλος της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας.

Η γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, λίγες ημέρες μετά, θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου, θα δώσουν ή όχι το “πράσινο φως” όσον αφορά στο αν το σούπερ μάρκετ Νεωρίου θα γλιτώσει την καταβολή μηνιαίου μισθώματος.

Αρχές Σεπτεμβρίου: Το χρονικό σημείο της οριστικής απόφασης

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως η τελευταία παράταση που είχε δοθεί ως χρονικό περιθώριο προς τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό, ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του στο ακίνητο που στεγάζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, τεκμηριώνοντας την κοινωφελή δραστηριότητά του μέσω της συλλογής στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι προωθεί τα τοπικά συμφέροντα, ήταν προ τεσσάρων μηνών σχεδόν και συγκεκριμένα στην τελευταία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου του μήνα Απριλίου.

Όπως είχε καταστεί σαφές, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε λήξει η δεύτερη δεκαετία δωρεάν παραχώρησης κι εκ του νόμου, δεν υπήρχε η δυνατότητα λήψης νέας αντίστοιχης απόφασης για τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, η οποία θα επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας του σούπερ μάρκετ Νεωρίου στην ίδια “στέγη”, χωρίς να καταβάλει αντίτιμο για τη χρήση της. Έκτοτε, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπό την παρουσία εργαζομένων αλλά και της νομικής εκπροσώπου τους, Δώρας Καρτάνου σε σχετικές συνεδριάσεις, είχαν στηρίξει κατά πλειοψηφία να δοθεί το χρονικό πλεονέκτημα στον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό ώστε να εκπονήσει μία οικονομοτεχνική μελέτη που θα ενισχύει και θα συνοδεύει το σταθερό αίτημά τους.

Η ευνοϊκή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την 1η Σεπτεμβρίου

Κατόπιν της συμπλήρωσης του χρονικού περιθωρίου που είχε δοθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία αποτελείται από τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό και το σύνολο των αντιδημάρχων, συνήλθε σε επείγουσα συνεδρίαση την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, παρουσία του αρμόδιου οικονομολόγου, ο οποίος με εντολή των υπευθύνων της επιχείρησης, συνέταξε τη μελέτη και τοποθετήθηκε αναλυτικά επί αυτής. Ο ίδιος, υποστήριξε βάσει “συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων αλλά και οικονομικών δεικτών”, την ανάγκη λήψης νέας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που θα ικανοποιεί το αίτημα των εργαζομένων του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, αφού πέραν της όποιας εμπορικής δραστηριότητάς του, σημείωσε πως ασκεί κοινωφελές έργο προάγοντας τα τοπικά συμφέροντα της Συριανής κοινωνίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, μετά τις διευκρινίσεις που παρείχε ο ίδιος στους αιρετούς – πλην του αντιδημάρχου, Σταύρου Γουσγουνέλη, ο οποίος απουσίαζε – ο δήμαρχος κατέληξε στην πρόταση που θέλει τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό να συνεχίζει υπό το ίδιο καθεστώς για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Στο πλαίσιο της πλήρους ενημέρωσης των αναγνωστών, πρέπει να υπογραμμισθεί πως, εντός της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η οποία μάλλον θα οριστεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα στη διάθεση των αιρετών, θα δοθεί μόνον περίληψη του περιεχομένου της οικονομοτεχνικής μελέτης με τα βασικά σημεία αυτής, αφού η δημοσιοποίηση του συνόλου των οικονομικών στοιχείων αφορά αποκλειστικά και μόνον τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό και δε θα εξυπηρετούσε τη γνωστοποίησή τους αν αυτά περιέλθουν στην κατοχή ομοειδών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Δωρεάν έως και το τέλος της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας

Ειδικότερα, στο περιεχόμενο της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής καθίσταται σαφές πως, ο χρόνος της δωρεάν παραχώρησης θα αφορά έως και το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου υπό την παρούσα Δημοτική Αρχή. Αυτούσιο το τμήμα της εν λόγω απόφασης που περιλαμβάνει την ουσία της τοποθέτησης του ίδιου του Γιώργου Μαραγκού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχει ως ακολούθως: “Η Εκτελεστική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψιν (...) 3. Την πρόταση που έκανε στο σώμα ο Δήμαρχος λέγοντας πως μετά την παρουσίαση της επικαιροποιημένης οικονομοτεχνικής μελέτης η οποία εστίασε με επαρκή τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία στους λόγους για τους οποίους η επιχείρηση επικαλείται την κοινωφελή λειτουργία της, την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών μέσω της προώθησης των προϊόντων τους στα ράφια της, σε σχέση με τον υπάρχοντα ανταγωνισμό με τις άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς επίσης με τη μέγιστη συμπίεση των λειτουργικών της δαπανών δεν δύναται να καταβάλει ενοίκιο, πράγμα το οποίο πιθανόν να την οδηγούσε σε αναστολή της λειτουργίας της (...) αποφασίζει ομόφωνα α. Τη δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Σάκη Καράγιωργα, εμβαδού 2.088 τ.μ. έως και το τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής”.