Σχολείο της Βάρης και συνεδριακό κέντρο προκάλεσαν ψυχρότητα μεταξύ του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης και Περιφέρειας

Δύο στοιχεία της ίδιας τακτικής

• Ψυχρή αντιμετώπιση της Περιφέρειας στις εξαγγελίες του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γ. Μαραγκού για εντάξεις έργων

• Περί ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ του έργου του σχολείου της Βάρης που από την πλευρά της Περιφέρειας κρίθηκε ως υποψήφιο προς ένταξη

• Επιδεικτική αποσιώπηση όλων των λοιπών μεγαλόπνοων έργων που εξαγγέλθηκαν από τον Δήμαρχο

• Προς ναυάγιο οδεύει η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στη Σύρο

• Προοπτική η επισκευή και πλήρης τεχνολογική κάλυψη του χώρου με αντάλλαγμα την παραχώρηση για χρήση στην Περιφέρεια προκειμένου να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο 4 φορές κατ’ έτος

• Οι παλινωδίες του Δημάρχου προκάλεσαν αρνητική στάση της Περιφέρειας για τη υλοποίηση του έργου 

Σε ψυχρότητα αντιμετώπισης από πλευράς της Περιφέρειας των εξαγγελιών του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, τόσο για τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του περί ένταξης του έργου της Βάρης και άλλων μεγαλόπνοων έργων άνευ αντικρίσματος, όσο και για τις παλινωδίες του σχετικά με τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στη Σύρο.

Η Δημοτική Αρχή σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τον πόλεμο των εντυπώσεων, επιχείρησε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσει την προοπτική ένταξης του έργου για το Σχολείο της Βάρης, καθώς είναι το μόνο ώριμο έργο για το οποίο μπορεί να υπάρχει μία προοπτική ένταξης του στο νέο ΕΣΠΑ, αποσιωπώντας επιδεικτικά όλα τα υπόλοιπα τα οποία μεγαλειωδώς εξήγγειλε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί επίσης η εξέλιξη που προέκυψε στην προοπτική που τέθηκε για δημιουργία συνεδριακού κέντρου στη Σύρο, κατόπιν της πρότασης της Περιφέρειας να καλύψει το αίτημα αυτό της Σύρου αναλαμβάνοντας το κόστος κατασκευής του, με ανταποδοτική παραχώρηση χρήσης για συγκεκριμένο αριθμό ετών του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση οι απαντήσεις του Δημάρχου προς τους δημότες υπολείπονται των γεγονότων, όταν μέσω δημοσίων ανακοινώσεων και αυτοεπαίνων επιχειρείται να ενισχυθεί το επικοινωνιακό του προφίλ.

Το υποψήφιο προς ένταξη έργο

Κατόπιν του θορύβου που προσπάθησε να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή σχετικά με την δημοπράτηση του έργου του Σχολείου της Βάρης, συνεχίζοντας την τακτική αποσιώπησης όλων των άλλων έργων που επικαλέστηκε για δημιουργία εντυπώσεων ο Δήμαρχος, μπορεί παραπλανητικά να δημοσιοποιεί την απόφαση του Περιφερειάρχη, στην οποία γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο έργο, θεωρώντας πως στερούνται στοιχειώδους νοημοσύνης οι πολίτες.

Αυτό γίνεται σαφές καθώς αρκεί απλά και μόνο μία ανάγνωση του τίτλου της περιφερειακής απόφασης, όπου το έργο του Σχολείου της Βάρης χαρακτηρίζεται ως υποψήφιο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και φυσικά αυτή η υποψηφιότητα βασίζεται στην μεγάλη ωριμότητα που παρουσιάζει.

Όμως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προκηρύξει έργο του ΕΣΠΑ εάν ο Περιφερειάρχης δεν υπογράψει την ένταξη του, εκτός εάν ο Δήμος διαθέτει το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ που απαιτείται και προχωρήσει στην προκήρυξη του, καλύπτοντας το όμως από ίδιους πόρους και όχι από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η διαδικασία που τώρα δρομολογεί ο Δήμος είναι αρχικά να προχωρήσει στην μετατροπή της σύμβασης με την Εγνατία ώστε να αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης άρα και δημοπράτησης του έργου, εν συνεχεία θα πρέπει να ληφθεί έγκριση της μετατροπής της προγραμματικής σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα ακολουθήσει η απάντηση περί της σύμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί σχετικώς και θα κατατεθεί αίτημα στον Περιφερειάρχη για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Άρα η πολύμηνη διαδικασία που απαιτείται προδίδει τον Δήμαρχο, τουλάχιστον όσον αφορά στην αμεσότητα που επικαλείται περί δημοπράτησης του έργου.

Η πρόταση για συνεδριακό κέντρο

Επί σειρά μηνών η Περιφέρεια αναμένει απάντηση από την πλευρά του Δήμου, σχετικά με την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου.

Η Περιφέρεια αιτιολογεί την ανάγκη δημιουργίας αίθουσας συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο, που είναι και η έδρα της, προτείνοντας την παραχώρηση χρήσης από πλευράς του Δήμου χώρου που θα εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα επισκευαστεί με πόρους από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί με όλη την σύγχρονη τεχνολογία που θα επιτρέπει την λειτουργία του και ως ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο.

Μία αξιόλογη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο με τον τρόπο αυτό και κάλυπτε τις άμεσες ανάγκες συντήρησης του και παράλληλα μετατρεπόταν σε ένα χώρο λειτουργικό, ο οποίος θα κάλυπτε ένα μεγάλο κενό για τη Σύρο, η οποία δεν διαθέτει ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο.

Καθώς το Πνευματικό Κέντρο χρήζει άμεσων ενεργειών συντήρησης, αλλά και ουσιαστικής αξιοποίησης του, επρόκειτο για θετική πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, με την προϋπόθεση παραχώρησης της χρήσης του στην Περιφέρεια για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για 4 συνεδριάσεις ετησίως του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με την ενέργεια αυτή, εκτός του τυπικού σκέλος της παραχώρησης αφού ουσιαστικά η χρήση από την Περιφέρεια αφορά στο ελάχιστο διάστημα των 4 ημερών ετησίως και όλο τον υπόλοιπο χρόνο θα βρίσκεται στη διάθεση του νησιού, άμεσα καλύπτεται η ανάγκη συνεδριακού κέντρου στη Σύρου, η οποία δεν διαθέτει ανάλογο χώρο.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη Σύρο, μόλις την προηγούμενη Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, συζητώντας το θέμα με τον Δήμαρχο, εισέπραξε την άρνηση του στη συγκεκριμένη πρόταση.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ο Δήμαρχος σε νεότερη επαφή του με τον Περιφερειάρχη αναθεώρησε και είπε ότι αποδέχεται την πρόταση, χωρίς όμως να εισπράξει και την ίδια θετική αντιμετώπιση εκ μέρους του Περιφερειάρχη.

Κατόπιν της πολύμηνης αναμονής από πλευράς της Περιφέρειας για την απάντηση του Δημάρχου, της κωλυσιεργίας που επέδειξε, της αμφιταλαντευόμενης συμπεριφοράς του, με την άρνηση που εξέφρασε και της μετέπειτα υπαναχώρησης του, δεν δημιουργήθηκαν και οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για θετική αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς Περιφέρειας.

Πλέον τώρα, που η κατάσταση φαίνεται πως έχει φτάσει στο οριακό σημείο άρνησης από πλευράς Περιφέρειας, ίσως εάν ληφθεί η απόφαση παραχώρησης, υπάρξει πιθανότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.