Απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη με αφορμή τις πρώτες βροχοπτώσεις στη Σύρο

Απειλούν την ανάπλαση τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα(;)

Προβληματισμός εγείρεται στην τοπική κοινωνία της Σύρου αναφορικά με την ομαλή εξέλιξη των εργασιών ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης λόγω της εμφάνισης των πρώτων έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία σταδιακά θα αποκτούν πιο επίμονο χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα, πιέζει ασφυκτικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σημαντικού έργου.

Αν και διανύουμε ήδη τη φθινοπωρινή περίοδο, με τις πρώτες βροχοπτώσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο νησί, έχοντας αφήσει το αποτύπωμά τους στην παραλιακή ζώνη σε ένα μεγάλο τμήμα της οποίας ορίζεται σήμερα το εργοτάξιο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης παρουσιάζεται καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως, δεν έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής. Συμπληρώνει δε, πως, αν δεν προκύψουν κάποια εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα, η πορεία των εργασιών δε θα συναντήσει εμπόδια, ευελπιστώντας ταυτόχρονα πως, η ροή των υδάτων προς τη θάλασσα θα ακολουθεί ομαλή διαδρομή, με το σημαντικό έργο της διαμόρφωσης των αγωγών απορροής τους - στο ύψος της οδού Χίου - να προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

“Αν δεν υπάρξει κάτι ακραίο, δεν προκύπτει ανησυχία”

Με φόντο την πρόσφατη βροχόπτωση που σημειώθηκε προχθές το μεσημέρι και για την οποία είχε εκδοθεί έκτακτο δελτίο καιρού από τις αρμόδιες Αρχές, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, τόνισε πως, δεν προέκυψε κάποιο ζήτημα στο εργοτάξιο. “Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό και ιδιαίτερο. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχωρούν” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, το εργοτάξιο “συνεχίζει κανονικά την υλοποίηση των εργασιών στο παραλιακό τμήμα”.

Αν και η βροχή σε αρκετά σημεία κατά μήκος της Ακτής Παπάγου και ειδικότερα από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και το ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου βρήκε πρόσφορο έδαφος να λιμνάσει, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης κλπ στο οδόστρωμα, ενώ σε σημαντικά τμήματα του εργοταξίου συνεχίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομου αλλά και διαμόρφωσης των αγωγών απορροής των όμβριων υδάτων, ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Γουσγουνέλης δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας, αφού το νερό σε έναν μεγάλο βαθμό απορροφάται άμεσα από το χώμα. “Δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα. Το νερό που παραμένει, θα απορροφηθεί σε κάποιες ώρες” τόνισε, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Υπάρχουν και σημεία στα οποία οι εργάτες μπορούν να δουλεύουν κανονικά”. Παρά τη σκέψη πως, “οι βροχοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω του ότι βαδίζουμε προς τη χειμερινή περίοδο είναι εντός προγράμματος”, ο ίδιος, κληθείς να απαντήσει αν έχει απασχολήσει το εν λόγω ζήτημα τόσο την Τεχνική Υπηρεσία, όσο και την πλευρά του αναδόχου, γνωστοποίησε πως, δεν έχε υπάρξει ιδιαίτερη συζήτηση καθώς, εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές οι εργασίες δεν θα συναντήσουν εμπόδια στην πρόοδό τους. “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι στο πρόγραμμα οι βροχές λόγω του ότι χειμωνιάζει” επανέλαβε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως, “Απ΄ ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα και αν δεν γίνει κάτι που να είναι πολύ έντονο και ακραίο δεν θα υπάρξει λόγος ανησυχίας”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συνεννόηση με τον εργολάβο, αλλά αν υπάρξει καταιγίδα για παράδειγμα, μπορούν να διακόψουν για όση ώρα απαιτηθεί οι εργάτες και να συνεχίσουν να δουλεύουν αργότερα”.

Έργο για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο ύψος της οδού Χίου

Καθ΄ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου στο παραλιακό μέτωπο υπάρχουν αρμόδιοι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ τακτική είναι και η παρουσία του Σταύρου Γουσγουνέλη, καθώς όμως και του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος μετέβη χθες στο σημείο όπου και πραγματοποιείται το έργο της διευθέτησης των αγωγών απορροής όμβριων υδάτων στο ύψος της οδού Χίου, πλησίον της αφετηρίας ταξί. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, στο εν λόγω σημείο συστηματικά τους χειμερινούς μήνες παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εμποδίζουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων και των δικύκλων, γεγονός που “απαίτησε” ένα επιπρόσθετο έργο εκ μέρους του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στο μέτρο του εφικτού. “Πρόκειται για τη διαμόρφωση των αγωγών απορροής όμβριων υδάτων στο κάτω τμήμα της αγοράς” όπως σημείωσε ο Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος υπογράμμισε πως, το ζήτημα που προκύπτει από τις βροχοπτώσεις, “Πρέπει να αντιμετωπισθεί” και ως εκ τούτου, “αυτό το έργο πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, ώστε να μην πλημμυρίζει η αγορά όταν υπάρχουν έντονα φαινόμενα”.

“Γίνεται ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει” σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως, “Υπάρχει βέβαια χαμηλή υψομετρική διαφορά ανάμεσα στη στάθμη της θάλασσας και στη στάθμη της αγοράς και αυτό εμποδίζει τη ροή του νερού”. Ερωτηθείς τέλος, αν την παρούσα χρονική στιγμή, δεδομένου ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά οι εκσκαφές σε εκείνο το σημείο, ενδέχεται σε νέα έντονη βροχόπτωση να πλημμυρίσει το παραλιακό τμήμα, ο ίδιος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Όπως έχει ανοίξει ο δρόμος τώρα, τα νερά θα φεύγουν απευθείας στη θάλασσα. Δεν υπάρχει πρόβλημα”.