Απών ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου από την αποψινή γιορτή εγκαινίων του έργου της ανάπλασης με φόντο τη μη επανατοποθέτηση του μνημείου Εθνικής Αντίστασης

Εγκαίνια με εκκρεμότητες και απουσίες

Την απόφασή του να μην εκπροσωπηθεί στην επίσημη εκδήλωση εγκαινίων του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης γνωστοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, μέσω δημόσιων δηλώσεων του προέδρου του, Νίκου Παγίδα, το μεσημέρι της Πέμπτης, με κύριο επιχείρημα τη μη επανατοποθέτηση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

Πρόκειται για μία σημαντική εκκρεμότητα που παραμένει επιτακτικά στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας, όχι μόνον εξαιτίας του συνόλου των σχετικών αιτημάτων στα οποία έχουν προβεί σε δημόσιες συνεδριάσεις μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα αιρετά πρόσωπα της αντιπολίτευσης, αλλά και με δεδομένη την επίσημη εκδήλωση που διοργανώνει απόψε (20.00) η Δημοτική Αρχή για την πραγματοποίηση των εγκαινίων του ολοκληρωμένου(;) έργου.

Η αλλαγή των γεωμετρικών στοιχείων της βάσης λόγω των εργασιών ανάπλασης, εντός της οποίας προβλέφθηκε να τοποθετηθεί το άγαλμα της Νίκης που είναι αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση, προϋποθέτει νέα μελέτη για την ασφαλή “επιστροφή” του μνημείου, κάτι, που εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά έχει τονισθεί, πως θα απαιτήσει μία σημαντική δαπάνη, στην οποία προς το παρόν ο Δήμος αδυνατεί να προβεί.

Παρά τις όποιες δημόσιες διευκρινίσεις του κ. Κοσμά σχετικά με την επανατοποθέτηση του αγάλματος στο αρχικό σημείο, θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως, εκ μέρους άλλων μελών της δημοτικής πλειοψηφίας, όπως του αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου έχει εκφρασθεί η άποψη πως το συγκεκριμένο άγαλμα πρέπει να οδηγηθεί σε διαφορετική θέση.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μνημείο άκρως σημαντικό στην ιστορία του τόπου καθώς σχετίζεται με μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας γενικότερα, ώριμο θα ήταν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να υπάρξει μία σαφής και ξεκάθαρη δημόσια θέση σχετικά με το ζήτημα της επανατοποθέτησής του ή μη, στο συγκεκριμένο σημείο, ήτοι στη νοητή προβολή του ιστορικού Δημαρχείου της Ερμούπολης.

Πέραν των ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητο να υπενθυμιστεί δε, πως, σχετικές παρεμβάσεις με το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου είχαν κάνει ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης καθώς επίσης και το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Μιχάλης Ζουλουφός.

“Ένα έργο εγκαινιάζεται όταν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του”

Ειδικότερα, συγκεκριμένος στο μήνυμά του ο Νίκος Παγίδας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του για το θέμα προς τα τοπικά ΜΜΕ, τόνισε τα παρακάτω: “Εμείς δεν θα παραστούμε στα εγκαίνια της παραλίας για τους εξής λόγους: Πρώτον και κύριον, δεν μπορεί ένα έργο να θεωρείται ολοκληρωμένο όταν δεν έχει αποκατασταθεί η παλαιά κατάσταση και μιλάμε πάντα για το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. (...) Η Εθνική Αντίσταση σημαίνει όλους αυτούς τους ανθρώπους που οργανωμένα κι ενωμένα αντιστάθηκαν στη γερμανική, ιταλική και βουλγάρικη Κατοχή, δηλαδή τη φασιστική Κατοχή. Αυτό λοιπόν είναι ένα μνημείο Ενότητας. Δεν είναι ένα μνημείο που διαχωρίζει. Ακούσθηκαν πολλά ότι αυτό είναι μνημείο διχασμού. (...) Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η μνήμη. Δεν μπορεί ένα έργο που αισθητικά είναι καλύτερο από την πρότερη κατάσταση, να αποκόπτει τη μνήμη ενός λαού και μάλιστα σε αυτές τις συγκεκριμένες νέες εποχές που διανύουμε. Αν κάποιοι ήταν εκτός Εθνικής Αντίστασης ήταν οι δυνάμεις της κατοχής είτε των Βουλγάρων, είτε των Ιταλών, είτε των Γερμανών. (...) Θεωρώ πως ό,τι λέγεται είναι δικαιολογίες. Χρήματα μπορούν να βρεθούν από όλους μας για την αποκατάσταση ενός τέτοιου μνημείου στη θέση που βρισκόταν”.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου πρόσθεσε δε, πως, πέραν αυτού του αιτήματος, έχουν διαπιστωθεί ανοικτά ζητήματα που άπτονται της ομαλής... λειτουργίας του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης κι έχουν επισημανθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
“Θεώρησή μας αποτελεί ότι ένα έργο εγκαινιάζεται όταν έχει αποκατασταθεί στο σύνολό του” επανέλαβε, λέγοντας πως, “ο Δικηγορικός Σύλλογος αντιλήφθηκε και κάποια ζητήματα σε επίπεδο λειτουργικότητας και τα κατέθεσε στην Επιτροπή Διαβούλευσης”.

“Μήπως προτρέχουμε να εγκαινιάσουμε κάτι το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά;” σχολίασε στη συνέχεια, καταλήγοντας πως, “Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εορτή, αλλά δεν θα είμαστε. Θα επανέλθουμε όταν γίνει η αποκατάσταση του μνημείου, όπως και της λειτουργικότητας”.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων ο ίδιος στην Επιτροπή Διαβούλευσης είχε προβεί σε παρατηρήσεις για τη θέση κατασκευής του ποδηλατόδρομου στο ύψος των στεγάστρων αναμονής του λιμένα.

“Το μνημείο έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής”

Ζητήματα σε επίπεδο νέας λειτουργίας του παραλιακού μετώπου έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, με ένα εξ αυτών να αποτελεί την απουσία πρόβλεψης χώρου στάσης των οχημάτων με τα οποία πραγματοποιείται η τροφοδοσία των επιχειρήσεων της παραλίας. “Υπάρχει πρόβλημα και στον ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων της παραλίας. Δεν υπάρχουν κάποιες εσοχές ώστε να σταματούν τα φορτηγά και να γίνεται ομαλά η τροφοδοσία και χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία. Δεν είναι όλα μέλι γάλα, παρά το γεγονός πως αναμφισβήτητα η παραλία έχει αναβαθμιστεί και η εικόνα της έχει βελτιωθεί” σημείωσε ο πρόεδρος στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, εστιάζοντας κι ο ίδιος με τη σειρά του στο κυριότερο θέμα της απουσίας του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης. “Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε μόνον την ανάγκη επανατοποθέτησης. Έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Έχουν γίνει όλα τα άλλα, εκτός από αυτό. Υπάρχει θέμα με το να παραβλέπουμε ανθρώπους που αντιστάθηκαν στην Κατοχή” σχολίασε λιτά ο κ. Αλεξανδρίδης, τονίζοντας πως, αυτή η παρατήρησή του δεν έχει “αντιπολιτευτική” χροιά προς τη Δημοτική Αρχή κι επ΄ουδενί δεν γνωστοποιεί κάποια απόφαση απουσίας των μελών του Συλλόγου από την εκδήλωση των εγκαινίων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού για τη διέλευση οχημάτων και δικύκλων κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ακολουθεί αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Δήμου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν απόψε το βράδυ: “Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης ενημερώνει τους επισκέπτες και τους δημότες του νησιού ότι, λόγω των εγκαινίων του έργου ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης, από την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 από ώρα 19:30 και έως το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 και ώρα 00:30, θα διακοπεί η κυκλοφορία της παραλιακής οδού, από το ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου μέχρι και την πλατεία Κανάρη (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο). Η διέλευση των οχημάτων, κατά τις ανωτέρω ώρες, θα πραγματοποιείται από τις οδούς “Θυμάτων Σπερχειού” και “Πρωτοπαπαδάκη”, με την προσωρινή μετατροπή τους από πεζόδρομους σε οδούς διπλής κατεύθυνσης. Εφιστούμε την προσοχή των οδηγών και των πεζών για την ασφάλεια όλων.”.