Οι προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2016

Απαντούν... στις ανάγκες των δημοτών

Στο πλάνο των αιτημάτων και οι σημαντικές ανάγκες των παραμελημένων περιοχών

Προτάσεις που “αγκαλιάζουν” συνολικά τις ανάγκες της Ερμούπολης και των ευρύτερων περιοχών αυτής, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της μεγαλύτερης Δημοτικής Κοινότητας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν προς την Τεχνική Υπηρεσία ενόψει της σύνταξης και ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος του 2016.

Τα μέλη που απαρτίζουν το ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας με πρόεδρο την Ανθή Χαλκιά ως φαίνεται από την απόφασή τους κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ενέκριναν μία σειρά από προτάσεις που αν υλοποιηθούν θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών, θα ενισχύσουν την ασφάλεια οδηγών και πεζών, ενώ θα παρέχουν χώρους αναψυχής στα μικρά

παιδιά και θα αναβαθμίζουν στο μέτρο του δυνατού συγκεκριμένες – ως σήμερα – υποβαθμισμένες περιοχές.

Παρά τα όσα έχει γνωστοποιήσει κατά καιρούς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης για τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θέμα που άλλωστε απασχολεί το σύνολο των Δήμων πανελλαδικά εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όπως καθίσταται σαφές από το περιεχόμενο των προτάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης τα μέλη της αφουγκράστηκαν τις ρεαλιστικές ανάγκες των δημοτών και τις ιεράρχησαν κατάλληλα.

Έργα υποδομών

Απαντώντας επί της ουσίας στο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας προτάσσουν τα έργα που επιθυμούν να υλοποιηθούν αλλά και τις παρεμβάσεις που αφορούν σε μεγαλύτερα έργα υποδομής. Ειδικότερα, στο πλάνο τους για το επόμενο έτος αιτούνται την επισκευή των δημοτικών τουαλετών στην οδό Ανάφης, θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τα συμβούλια της Κοινότητας αλλά και του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με φόντο πρόσφατη απόφασή τους, ζητούν την προμήθεια δύο στεγάστρων για τις στάσεις της αστικής συγκοινωνίας στις οδούς Γ. Παπανδρέου και Α. Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της σύνταξης των προτάσεων, η Κοινότητα μετέφερε το ενδιαφέρον της και στο θεατράκι “Ευανθία Καΐρη” προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα αποκατάστασης ζημιών οικοδομικού τμήματός του, ενώ για την περιοχή των Καμινίων τα μέλη αποφάσισαν να ζητήσουν τη συντήρηση του πολιτιστικού κέντρου αλλά και σημαντικές εργασίες εξωραϊσμού του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Με φόντο τις ανάγκες στάθμευσης που αναδεικνύονται πλέον με τον πιο επιτακτικό τρόπο και ειδικότερα τη θερινή περίοδο, η Δημοτική Κοινότητα προτείνει την κατασκευή δύο νέων δημοτικών χώρων στάθμευσης τόσο στο Βροντάδο, όσο και στην περιοχή των Ταξιαρχών.

Πέραν των ανωτέρω, στο περιεχόμενο των αιτημάτων τους, τα μέλη συμπεριέλαβαν και την ανάπλαση πέντε παιδικών χαρών και συγκεκριμένα στις περιοχές Καμίνια, Ξηρόκαμπο και Δόξα καθώς επίσης και στις υφιστάμενες στον Ι.Ν. Κοιμήσεων της Θεοτόκου αλλά κι εντός του Αθλητικού Κέντρου “Δ. Βικέλας”.

Ασφαλτοστρώσεις, αποκαταστάσεις και βελτιώσεις οδών

Ιδιαίτερη προσοχή δείχνουν τα μέλη όσον αφορά και σε επίπεδο ασφαλτοστρώσεων επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο δρόμο έξω από το χώρο στάθμευσης στη Δόξα, στην οδό Ανδρέα Κάργα πλησίον Ιδ. Δημοτικού Σχολείου “Άγιος Γεώργιος”, στην πλατεία Μουστακλή αλλά και στις οδούς Βεργίνας, Θυμάτων Χρυσής Αυγής και Σάκη Καράγιωργα. Ανάλογες εργασίες αιτούνται και για τις οδούς Πέτρου Κουντούρη και Στεφάνου Σαράφη ενώ ζητούν και την κατασκευή πεζοδρομίων από την οδό Λαδόπουλου έως και την οδό Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή των Λαζαρέττων.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες των περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης είναι πάρα πολλές, το ΔΣ αποφάσισε επιπλέον, να εντάξει στις προτάσεις που θα καταθέσει και την τσιμεντρόστρωση του δημοτικού δρόμου στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, αλλά και την αποκατάσταση ζημιών που εντοπίζονται στα πλακόστρωτα της πόλης γενικώς, συμπληρώνοντας σε αυτά και την κατασκευή και πλακόστρωση πεζοδρομίων στην περιοχή των Λαζαρέττων αλλά και το “χτένισμα” μαρμάρινων πλακών στο δρόμο αλλά και στα πεζοδρόμια της οδού Σταματίου Πρωίου. Δέκατο τρίτο αίτημα στη λίστα της εν λόγω Κοινότητας αποτελεί και η αναζήτηση λύσης στο έλος που δημιουργείται στην περιοχή “Φαληράκι” προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία εστίας μόλυνσης και κουνουπιών.

Στο μικροσκόπιο δύο κηπάρια και ο πολιτιστικός χώρος “Μάνος Ελευθερίου”

Εξίσου σημαντικές παρουσιάζονται και οι προτάσεις που βρίσκονται χαμηλότερα στην προτεινόμενη λίστα της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, όπως η κατασκευή έξι ραμπών για ΑΜΕΑ στην οδό Σταματίου Πρωίου, η επισκευή τοπικής καθίζησης στην οδό Αθηνάς στην περιοχή Βαπόρια, αλλά και η ανάπλαση περιοχής στον χώρο πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου” καθώς και οι αποκαταστάσεις των κηπαρίων Μεταμορφώσεως και οδού Καραολή και Δημητρίου (όπισθεν Δημαρχιακού Μεγάρου). Ταυτόχρονα με τα προαναφερθέντα, τα μέλη της Κοινότητας προτείνουν τη σύνταξη μελέτης φωτισμού και σήμανσης διαβάσεων πεζών, την τσιμεντόστρωση τμήματος οδού Τηράφι αλλά και την αποπεράστωση – ανάπλαση τμήματος οδού στην περιοχή Σαντορινέικα και την κατασκευή πεζοδρομίων στη θέση Γιόρδα στη Δόξα. Τέλος, συμπληρώνουν τη λίστα με την ανάγκη προμήθειας φωτιστικών σωμάτων και ζητούν κονδύλι για τη συντήρηση των υφισταμένων, ενώ καταθέτουν πρόταση όσον αφορά στην προμήθεια καθρεπτών προς διευκόλυνση των οδηγών αλλά και ασφαλτομείγματος για τις ανάγκες της δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης. Καταλήγουνδε, με το αίτημα περί αντικατάστασης παλαιών και φθαρμένων οδοσημάνσεων.