Τριετής δωρεάν παραχώρηση του ισόγειου χώρου του επιβατικού σταθμού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Φιλόξενη κι αξιοπρεπής υποδοχή επισκεπτών

Θετική γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης

Την τελική έγκριση στην απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης να γνωμοδοτήσει θετικά όσον αφορά στη δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του επιβατικού σταθμού της Ερμούπολης προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου έως και το τέλος του 2018, θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο στην προσεχή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πρόκειται για τον ισόγειο χώρο του δημοτικού ακινήτου επί της Ακτής Παπάγου έναντι των στεγάστρων αναμονής των επιβατών στο λιμάνι της Ερμούπολης, εμβαδού 345 τ.μ., προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες που φθάνουν στο νησί ή αναχωρούν με τα πλοία που εξυπηρετούν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, ο συγκεκριμένος χώρος έχει προσλάβει κι έναν ενημερωτικό χαρακτήρα, λειτουργώντας ως προπομπός του πολιτισμού γενικότερα της Σύρου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, τόνισε πως, αυτή η προσπάθεια καθώς αξιολογείται θετικά, συνεχίζεται κι εξελίσσεται εκ μέρους και της νέας διοίκησης.

Από το 2010 οργανωμένος επιβατικός σταθμός

Σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθής Χαλκιά, κατέστη γνωστό προς το σώμα ένα σύντομο ιστορικό της δωρεάν παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου που αποτελεί δημοτική περιουσία, ώστε τα μέλη να γνωμοδοτήσουν επί της πρότασης για ανανέωση της απόφασης. Βάσει των σχετικών αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων κατά τα παρελθόντα έτη, το 2010 το Λιμενικό Ταμείο με αίτημά του, είχε ζητήσει το ακίνητο, προκειμένου να μπορέσει να οργανώσει έναν σταθμό αναμονής και υποδοχής επιβατών, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι κάτοικοι του νησιού που ταξίδευαν, όσο όμως και οι επισκέπτες. Κατόπιν της θετικής κατά πλειοψηφία απόφασης του τότε Δήμου Ερμούπολης, η απόφαση επαναλήφθηκε μετά και την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τη δημιουργία του ενιαίου πλέον Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αφού ο κανονισμός για τις δωρεάν παραχωρήσεις επέβαλε την έγκριση της σχετικής απόφασης από αυξημένη πλειοψηφία αιρετών, που σημαίνει τουλάχιστον τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων. Η σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο και Λιμενικό Ταμείο υπογράφηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2010 με διάρκεια τριών ετών, δηλαδή μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου του 2015, απόφαση η οποία και παρατάθηκε στη συνέχεια με νέα θετική υπερψήφιση του σώματος του δημοτικού συμβουλίου, μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου του 2015. Προκειμένου να συνεχιστεί η παραμονή και λειτουργία του επιβατικού σταθμού σήμερα η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης αποστέλλει την απόφασή της για τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης έως και τον Οκτώβριο του 2018 προς το δημοτικό συμβούλιο.

Βελτιώσεις και εξέλιξη στο “ρόλο” του ως πολιτιστικού προπομπού

Σαφής υπήρξε ο Δημήτρης Κοσμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, σχετικά με τη λειτουργία του επιβατικού σταθμού, το κόστος για τις ανάγκες του οποίου επωμίζεται το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. “Θα παραμείνει ως έχει. Θέλουμε όμως να τον βελτιώσουμε μέσα, επειδή έχουμε στο μυαλό μας να συνεχίσουν αυτές οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται” τόνισε, αναφέροντας πως, η συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου βαδίζει θετικά. “Τα παιδιά έχουν κάνει μία εξαιρετική δουλειά και μέχρι στιγμής ήταν σπουδαίες όλες οι παρουσιάσεις που έχουν κάνει. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν, εκεί που τοποθετούνται οι φωτογραφίες, ή τα έργα – αργότερα – να τοποθετηθεί και ο κατάλληλος φωτισμός” πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως, αυτή η απόφαση χαρίζει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο εσωτερικό του επιβατικού σταθμού, που χρειάζεται να ενισχυθεί, με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών αναφορικά με την πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου και τους επισκέψιμους χώρους πολιτισμού, τα μουσεία κλπ.. “Για να μην αδικούμε κανέναν, τις εκθέσεις εντός του σταθμού τις είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση ο κ. Γιώργος Βελισσαρίου με την κ. Αγγελική Πρίντεζη. Αυτό, λοιπόν, που ξεκίνησε τότε, εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε ακόμη καλύτερο και να το εξελίξουμε. Γενικά, στη σκέψη μας είναι να αναβαθμιστεί ο χώρος, έτσι ώστε ο επισκέπτης, να έχει τη δυνατότητα να παίρνει κάποια στοιχεία, μία άποψη της Σύρου κατά την άφιξή του στον τόπο μας” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πάντοτε ανοικτός για τους επιβάτες που ταξιδεύουν

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Κοσμάς αναφέρθηκε και στην κύρια λειτουργία του σταθμού, γνωστοποιώντας πως, εξετάζεται το σενάριο να υπάρξει διαμόρφωση σε έναν αναξιοποίητο μικρό χώρο εντός του κτιρίου, ώστε να εξυπηρετεί τους επιβάτες και την “φιλοξενία” των μεγάλων αποσκευών. “Υπάρχει η εξής σκέψη: Να εκμεταλλευτούμε έναν ακόμη χώρο, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στα γραφεία – είναι μέχρι στιγμής ένας κενός χώρος – ώστε να δημιουργήσουμε ένα σημείο εναπόθεσης μεγάλων αποσκευών” υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε, πως στην ατζέντα των σκέψεων της νέας διοίκησης υπήρξε και η τοποθέτηση κάποιου ΑΤΜ προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα λήψης χρημάτων οι επισκέπτες. Αυτή η σκέψη ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως θα καρποφορήσει δεδομένου ότι υπάρχουν πλησίον του επιβατικού σταθμού άλλα παραρτήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Όσον αφορά στις ώρες λειτουργίας του, ο κ. Κοσμάς γνωστοποίησε πως, ο σταθμός παραμένει ανοικτός αρκετές ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, λειτουργεί σχεδόν μία ώρα πριν την άφιξη ενός πλοίο για να καλύπτει τις ανάγκες αναμονής των πολιτών. “Ο Σταθμός λειτουργεί μόνο μία ώρα πριν την άφιξη του πλοίου και περίπου μισή ώρα έπειτα από την αναχώρησή του και βέβαια όταν υπάρχουν συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων, παραμένει ανοιχτός. Το Σάββατο το βράδυ κλείνει, καθώς δεν υπάρχει απογευματινό δρομολόγιο για τη Σύρο ενώ τις υπόλοιπες ημέρες, μένει ανοιχτός έως και μετά τις 12 το βράδυ” πρόσθεσε, λέγοντας παρακάτω πως, “Μέλημά μας είναι να διατηρείται πάντα καθαρός ο χώρος και να αποσπά τα θετικότερα σχόλια από τους πολίτες που τον χρησιμοποιούν”. Την ευθύνη λειτουργίας του έχει αναλάβει ανάδοχος κατόπιν διαγωνισμού όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος, καταλήγοντας πως, “ό,τι άλλο σκεφτούμε κατά τη διάρκεια του χρόνου, θα το υλοποιήσουμε, προκειμένου να βελτιωθεί, τόσο η όψη του επιβατικού σταθμού, όσο και οι υπηρεσίες προς τους επιβάτες των πλοίων”.