Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

"Καταγγέλλουμε το κλίμα εκφοβισμού των υπαλλήλων του Δήμου"

  • Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 2015 - 11:41

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου, με αφορμή την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την ανακοίνωση των μηχανικών του Δημοσίου(ΕΜΔΥΔΑΣ) στις Κυκλάδες, με τις οποίες καταγγέλλεται το κλίμα εκφοβισμού και απαξίωσης των εργαζομένων που επικρατεί στις υπηρεσίες του Δήμου , με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, αλλά και την σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη (6/11/2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνει τα εξής:

Παρά τις σοβαρές και συγκεκριμένες καταγγελίες των εργαζομένων, η Δημοτική Αρχή αλλά και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, επέλεξαν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, ισχυριζόμενοι ότι κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται, ενώ τα απέδωσαν όλα σε μεθόδευση δημιουργίας εντυπώσεων από μια μικρή μειοψηφία υπαλλήλων.

Η ίδια η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέδειξε το ορθό των καταγγελιών των εργαζομένων όταν με κάθε επίσημο τρόπο και μπροστά στις κάμερες ακούστηκαν από πλευρά των συμβούλων της πλειοψηφίας απαράδεκτες εκφράσεις που αναφέρονταν στους εργαζόμενους του Δήμου, όπως «απόστημα» , «ξεκατίνιασμα», «δόλος ή σκοπιμότητα για υπονόμευση», «ομάδες υπαλλήλων», «υπαλλήλους με πτυχία που κάνουν ότι τα ξέρουν όλα» κ.α χωρίς ο κ. Δήμαρχος να ανασκευάσει στο ελάχιστο τις απρέπειες των συμβούλων του. Όταν αυτά ακούγονται στις κάμερες, φαντάζεται κανείς τι λέγεται όταν τα μικρόφωνα κλείσουν…

Τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και το σύνολο σχεδόν των συμβούλων της πλειοψηφίας που τοποθετήθηκαν, κατέδειξαν την βαθιά αντιδημοκρατική τους αντίληψη καθώς προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις καταγγελίες του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, δηλαδή της Γενικής τους Συνέλευσης, ως μεθοδεύσεις μιας μικρής μειοψηφίας. Επιχείρησαν, να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε «καλούς», που δεν διαμαρτύρονται και στους «κακούς» που συμμετέχουν στο Σωματείο και διεκδικούν

Στο ουσιαστικό ζήτημα της μη εφαρμογής μέχρι σήμερα νέου οργανογράμματος (Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών) με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να τοποθετούνται ( και να μετακινούνται) αυθαίρετα με βάση τις βουλές των νέων δημοτικών αρχόντων, η δημοτική πλειοψηφία επικαλέστηκε τα «κατορθώματα» της προηγούμενης αρχής, ζητώντας και άλλη πίστωση χρόνου στη αυθαιρεσία.

Η στάση αυτή της δημοτικής πλειοψηφίας δεν αντανακλά μόνο εμπάθεια ή ανικανότητα διοίκησης, εφόσον αυτά ισχύουν. Στον πυρήνα της έχει να κάνει με την πολιτική της συστηματικής απαξίωσης των δημοσίων δομών και του στελεχιακού τους δυναμικού, προκειμένου να παραδίδονται δραστηριότητες του δημοσίου σε ιδιώτες, όπως άλλωστε έπραττε και η προηγούμενη δημοτική αρχή (με σαφώς υπέρτερη ικανότητα ελιγμών). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που στο πλάι των δημοσίων και δημοτικών δομών όλα αυτά τα χρόνια έχει στηθεί μια ολόκληρη παράπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτών που κερδίζουν από την αποδιοργάνωση του δημοσίου σε βάρος των φορολογουμένων. Πρόκειται για δραστηριότητες του δημοσίου που παραδίδονται σε ιδιώτες (έργα, μελέτες, «σύμβουλοι», καθαριότητα, κλπ) με πολλαπλάσιο κόστος για τους φορολογούμενους , μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους και αμφίβολα αποτελέσματα. Είναι όλοι αυτοί που μιλάνε για λιγότερο κράτος εννοώντας περισσότερα κέρδη για τους λίγους σε βάρος των πολλών… Εκεί αποσκοπούν και οι μεθοδεύσεις όλων των τελευταίων κυβερνήσεων οι οποίες αξιοποιούν τους δήμους ως δοκιμαστήρια ελαστικών σχέσεων κακοπληρωμένης απασχόλησης. Με την ψήφιση του «Καλλικράτη», το κεντρικό κράτος, αναθέτει στους Δήμους υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να παρείχε αυτό και την ίδια στιγμή κουτσουρεύει την κρατική χρηματοδότηση (μείωση πάνω από 62% την πενταετία 2009-2014) και απαγορεύει τις προσλήψεις νέου προσωπικού για την κάλυψη των αυξανόμενων υποχρεώσεων των δήμων.

Δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, τόσο από πλευράς συμπολίτευσης όσο και από την αντιπολίτευση, αναφερόμενοι στην λειτουργία των υπηρεσιών μίλησαν για «επιχείρηση», καταδείχνοντας πως εννοούν τα δημόσια αγαθά… Δύο τουλάχιστον δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο ένας μάλιστα και συνδικαλιστής κάλεσαν τους εργαζόμενους στο δήμο να μην έχουν απαιτήσεις γιατί στον ιδιωτικό τομέα «τα πράγματα είναι χειρότερα» ενώ υπάρχει και μεγάλη ανεργία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και εργοδότη να μην υποστείλουν την σημαία των δίκαιων αγώνων για τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η κατάφορη απαξιωτική στάση της δημοτικής πλειοψηφίας καταδείχνουν την ανάγκη για ισχυρά, μαζικά σωματεία και σωστά προσανατολισμένους αγώνες που θα στοχεύουν τόσο στην λειτουργία των υπηρεσιών υπέρ του εργαζόμενου λαού, όσο και στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Πρώτο, ταξικό βήμα αντίστασης και διεκδίκησης θα πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πεμπτης 12 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση που καλεί το ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.