Παρέμβαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” προς τους συναρμόδιους φορείς της κυβέρνησης

Αδιαπραγμάτευτη η συνέχισή του

Περισσότεροι από 150 οι ωφελούμενοι στη Σύρο με αυξητική τάση των αναγκών

Την αναγκαιότητα λειτουργίας του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” καθώς όμως και τη διασφάλιση της συνέχισής του με σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών, αλλά και την περεταίρω στελέχωσή του, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ωφελούμενοι θα αιτηθεί το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τους συναρμόδιους φορείς της κυβέρνησης μέσω ψηφίσματός του.

Η ανυπαρξία γραπτής ενημέρωσης μέχρι στιγμής προς τους Δήμους της χώρας για την μελλοντική πορεία του, καθώς επίσης και οι προφορικές δεσμεύσεις που έδωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου για τη διατήρησή του το 2016 προς τους εργαζομένους του Προγράμματος μετά την κινητοποίησή τους στην Αθήνα, δεν εμπνέουν εφησυχασμό προς τη Δημοτική Αρχή, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τα κοινωνικά θέματα, Απόστολο Ρουσσουνέλο να υπεραμύνεται την έκδοσης ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του θέματος πρόκειται να τύχουν της ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων τα ακριβή στοιχεία του Προγράμματος για τη Σύρο, τα οποία κι έχουν οργανωθεί και συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία και την αναπληρώτρια προϊσταμένη, Ρίτα Δαλεζίου, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ρουσσουνέλος στην εφημερίδα.

Προφορικές διαβεβαιώσεις

Αιτία των προφορικών διαβεβαιώσεων εκ μέρους της κ. Φωτίου αποτέλεσε η κινητοποίηση εργαζομένων του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, στους οποίους και ανακοίνωσε πως, η πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου είναι να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα και το 2016.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μεταφέρουν και εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, ειπώθηκε από την πλευρά της επιπλέον, πως, οι αναγκαίες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τις 14 Οκτωβρίου του 2015 σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Βάσει των όσων δήλωσε: α. Το πρόγραμμα θα παραταθεί με τη μορφή που ισχύει σήμερα για ένα έτος, δηλαδή έως και τις 31/12/2016, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση περί των 60 εκατ. Ευρώ, που θα κατανεμηθεί στους φορείς που το χρηματοδοτούν. β. Σχετικά με την τρέχουσα σύμβαση, έχουν ήδη καταβληθεί οι τρεις δόσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της τέταρτης ενώ για να κλείσει το Πρόγραμμα μέχρι και το τέλος του 2015, απαιτείται το ποσό των 5,1 εκατ. Ευρώ.

Η ίδια δεσμεύθηκε ακόμη πως, γ. Άμεσα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την επέκταση της “Βοήθειας στο Σπίτι” για το νέο έτος αλλά και για τη χρηματοδότησή του και δ. Γνωστοποίησε πως θα ξεκινήσει η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου πανελλαδικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας ηλικιωμένων κι ευάλωτων ομάδων. Αναφορικά με τη χρηματοδότησή του είπε πως, “θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (55 εκ. έως και το 2019) και από το ΕΣΠΑ”. Σε αυτή τη διαδικασία θα κληθούν να συνδράμουν και οι εργαζόμενοι του Προγράμματος.

Απ. Ρουσσουνέλος: “Να μη βιώνουμε κάθε χρόνο την ίδια αγωνία”

Κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη έκδοσης κι αποστολής ψηφίσματος εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Ρουσσουνέλος, εξηγώντας παράλληλα, πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα “ενώσει” ουσιαστικά τη φωνή του με άλλους Δήμους, αφού η συνέχιση του Προγράμματος και δη, σε μία σταθερή βάση είναι επιβεβλημένη βάσει των σημερινών αναγκών στο νησί, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται. “Θα προχωρήσουμε στο ψήφισμα μέχρι να έχουμε την γραπτή ενημέρωση από το Υπουργείο που να λέει για τη συνέχιση του Προγράμματος. Όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας θα προσέλθουν σε αυτήν την συγκεκριμένη διαδικασία, το ίδιο προτιθέμεθα κι εμείς να κάνουμε μέσω απόφασης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο”. Όπως συμπλήρωσε, “Ζητάμε όχι μόνο τη συνέχιση του Προγράμματος αλλά θέλουμε να καταφέρουμε - αυτό - να γίνει μόνιμο κι όχι να βιώνουμε κάθε χρόνο την ίδια αγωνία. Είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα παροχής οργανωμένης και συστηματικής προστασίας και φροντίδας σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικά προβλήματα και είναι απαραίτητο για τη Σύρο”.

Διευκρινιστικά, πρόσθεσε δε, πως, “Εκτός από τα εγγεγραμμένα περιστατικά αντιμετωπίζουμε και τα έκτακτα περιστατικά στις υπηρεσίες του Δήμου που αναγκαστικά κι αυτά τα εντάσσουμε και τα εξυπηρετούμε με τον ίδιο τρόπο που εξυπηρετούμε και τα μόνιμα εγγεγραμμένα άτομα”.

Αριθμητικά στοιχεία για τους ωφελούμενους στη Σύρο

Στο περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα κληθεί να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή, έχουν συμπεριληφθεί και σαφή στοιχεία προς ενημέρωση των αρμοδίων, ώστε να τεκμηριώνεται το αίτημα που θέλει τη συνέχιση της “Βοήθειας στο Σπίτι” να είναι αδιαπραγμάτευτο. “Για τη Σύρο έχουμε επιλέξει κάποια στατιστικά στοιχεία καθώς το Πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και δεκατρία χρόνια. Σε αυτό είναι ενταγμένοι πολλοί ωφελούμενοι οι οποίοι εξυπηρετούνται από πέντε εργαζομένους, που ανήκουν στις εξής ειδικότητες: ΠΕ ψυχολόγων, ΔΕ νοσηλευτών και ΥΕ οικογενειακών βοηθών” σημείωσε ο κ. Ρουσσουνέλος.

Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, ο αριθμός των ωφελουμένων στη Σύρο για όλες τις περιοχές ανέρχεται σε 158 άτομα εκ των οποίων τις υπηρεσίες του Προγράμματος στην Ερμούπολη δέχονται τα 77 άτομα ενώ εκτός πόλης, άλλα 81.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως, στην Ερμούπολη οι 46 ωφελούμενοι τυγχάνουν νοσηλευτικής φροντίδας, με τους 37 εξ αυτών να υποδέχονται τους εργαζομένους στο Πρόγραμμα μία φορά την εβδομάδα. Πέραν αυτών, σε 7 άτομα προσφέρεται ατομική κοινωνική στήριξη, σε 2 κοινωνική στήριξη οικογένειας, σε 6 υγιεινή και καθαριότητα οικίας, ενώ ο 1 τυγχάνει αρωγής σε επίπεδο αγορών ειδών πρώτης ανάγκης κι επιπλέον, οι 6 ωφελούνται με την αποστολή φαγητού (σίτιση) και 2 ακόμη άτομα υποβοηθούνται στις μετακινήσεις τους. Τέλος, για την Ερμούπολη 6 άτομα έχουν συνοδεία ή βοηθούς σε επίπεδο διαμεσολάβησης με φορείς και 1 ακόμη άτομο “απολαμβάνει” κοινωνική συναναστροφή.

Ανάλογες είναι οι υπηρεσίες του Προγράμματος και στις υπόλοιπες περιοχές της Σύρου για 81 ωφελούμενους, με τους 45 από το σύνολό τους να δέχονται νοσηλευτική φροντίδα και τους 34 τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.