Από κοινού η αξιοποίηση για Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ΤΕΘΑ

Συνεκμετάλλευση στρατοπέδου και πεδίου βολής

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής στο δημοτικό συμβούλιο της Κυριακής

Η από κοινού αξιοποίηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το ΤΕΘΑ της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου “Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη” και του πεδίου βολής στη Βάρη, αποτελεί την πρόταση της Δημοτικής Αρχής προς το δημοτικό συμβούλιο όσον αφορά στην εξέλιξη της πολυσυζητημένης υπόθεσης, δεδομένης της οριστικής απώλειας της δυνατότητας παραχώρησης αυτού προς τη δημοτική πλευρά.

Η συγκεκριμένη πρόταση συζητήθηκε χθες αργά το απόγευμα ανάμεσα στον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ώστε οι ίδιοι να έχουν γνώση των σκέψεων της Δημοτικής Αρχής, ενώ θα τεθεί προς τελική έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να έχει το δικαίωμα τοποθέτησης και ψήφισής της ή μη, το σύνολο των αιρετών.

Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει τα βασικά σημεία του πλαισίου διαπραγμάτευσης, το οποίο κατόπιν της τελικής δημοτικής έγκρισης στην απογευματινή συνεδρίαση της Κυριακής, θα γνωστοποιηθεί στην πλευρά του ΤΕΘΑ, ώστε να υπάρξει σχετική έγκριση εκ μέρους του.

Στην περίπτωση που ευοδωθεί η προτεινόμενη συμφωνία, τότε θα υπάρξει περεταίρω εξειδίκευση αυτής.

Επί τάπητος η συνολική έκταση του στρατοπέδου

Ειδικότερα, βάσει των προγραμματικών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εθνικής Άμυνας καθώς και της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Άμυνας που θέλει “οποιαδήποτε παραχώρηση ή αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της στρατιωτικής υπηρεσίας να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο επί τη βάσει αντισταθμιστικών ωφελημάτων” όπως είναι ήδη γνωστό, η Δημοτική Αρχή προσανατολίστηκε στη διαμόρφωση μίας πρότασης, την οποία και αξιολογεί ως θετική προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση την οποία επιδιώκει για τη Σύρο.

Σε αυτόν τον άξονα, “το πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας, προβλέπει την αξιοποίηση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου, 127 στρεμμάτων και όχι τμήματος αυτού” ενώ ταυτόχρονα, η ίδια συμφωνία εμπεριέχει και την “αξιοποίηση του πεδίου βολής, κυριότητας ΤΕΘΑ, εμβαδού 35 στρεμμάτων”. Όπως πρόκειται να υποστηρίξει η πλευρά της Δημοτικής Αρχής, η εν λόγω αξιοποίηση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το ΤΕΘΑ, ως στρατηγικών εταίρων, “εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για την οικονομική ανάπτυξη της Σύρου, μέσω της βελτιώσής της ως τουριστικού προορισμού” ενώ παράλληλα, δύναται να προσφέρει οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Στον Δήμο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός

Αφού εγκριθεί η ανωτέρω συμφωνία και από τις δύο πλευρές, η πρόταση προβλέπει τη σύναψη σύμβασης για την από κοινού αξιοποίηση, “με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να αναλαμβάνει αποκλειστικά την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου (master plan), το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό του όραμα για το νησί, θα καταδείξει το είδος των χρήσεων των προαναφερομένων ακινήτων και παράλληλα θα προχωρά σε διαστασιολόγηση των επενδύσεων - εγκαταστάσεων”. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα πρέπει να συνυπολογίσει δύο βασικές παραμέτρους: Α. Τις απαιτήσεις του ΓΕΣ αναφορικά με την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων και των υπηρεσιών που υφίστανται σήμερα, καθώς και τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και Β. Την υφιστάμενη στρατηγική του ΤΕΘΑ και κατ΄ επέκταση του ΥΠΕΘΑ περί ανταποδοτικών υπέρ ΤΕΘΑ ωφελημάτων.

Πέραν αυτών, βασικό μέλημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η αναζήτηση των απαιτούμενων πόρων υλοποίησης των επενδύσεων, ενώ, αν αυτοί προέλθουν από την πλευρά ιδιωτών, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή τους.

Τόσο ο Δήμος, όσο και το ΤΕΘΑ (ως στρατηγικοί εταίροι) “θα έχουν ποσοστό επί των καθαρών κερδών της επένδυσης, προ φόρων και αποσβέσεων και με πρόβλεψη ελάχιστου εγγυημένου ποσού ετησίως”.

Πανεπιστημιακό συγκρότημα στο πεδίο βολής στη Βάρη

Στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής βάσει της πρόθεσης αξιοποίησης της έκτασης του πεδίου βολής στη Βάρη, προτείνεται η δημιουργία πανεπιστημιακού συγκροτήματος υπό προϋποθέσεις. Μία βασική εξ αυτών είναι η “εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του Πανεπιστημίου Αιγαίου” καθώς όμως και η “εκ μέρους του, εξεύρεση των σχετικών πόρων ή πιστώσεων”.

Όπως πρόκειται να τονισθεί, “η πρόβλεψη αυτή θα βασίζεται στην αρχή των υπέρ ΤΕΘΑ ανταποδοτικών ωφελημάτων, όπως θα αποτυπώνονται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας” των δύο πλευρών, με σκοπό το αμοιβαίο όφελος και “προτεραιότητα το κέρδος της τοπικής κοινωνίας”.

Απευκταία περίπτωση...

Στο “απευκταίο” σενάριο όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η πλευρά της Δημοτικής πλειοψηφίας, να μην προχωρήσει θετικά η συμφωνία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το ΤΕΘΑ, τότε ζητείται η παραχώρηση “δωρεάν σημαντικού τμήματος του στρατοπέδου “Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη” κατά πλήρη κυριότητα”.

Το σύνολο των προαναφερομένων πρόκειται να συζητηθεί εκτενώς στη δημόσια συνεδρίαση της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου, για να προχωρήσει το επόμενο στάδιο της επικοινωνίας-τελικής διαπραγμάτευσης με το ΤΕΘΑ.

Ετικέτες: