Σαφής η κατεύθυνση του τρόπου αξιοποίησης του στρατοπέδου Λ/ΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου στη Σύρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης σε ανοικτή εκδήλωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Το ΤΕΘΑ προσανατολίζεται στην τουριστική επένδυση

Προτάσσεται η οικονομική ωφέλεια του στρατού κι έπονται οι ανάγκες της Πανεπιστημιακής Σχολής

Ρητά και κατηγορηματικά για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ προτάσσεται η ικανοποίηση της απαίτησής του για οικονομική ωφέλεια μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, με την περίπτωση της Σύρου, κατόπιν και της παρουσίασης της μελέτης εκμετάλλευσης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, να “επισφραγίζει” την ξεκάθαρη πρόθεση υλοποίησης τουριστικής επένδυσης πολυτελούς χαρακτήρα στο νησί.

Παρουσία του διευθυντή της ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων), Γιώργου Ζησιμάτου στην ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οι δύο μελετητές - εκπρόσωποι της εταιρείας ΕΨΙΛΟΝ Κατασκευαστική, Ευάγγελος Τσιρώνης και Γεωργία Ζώη προχώρησαν στην αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης της έκτασης του ενεργού στρατοπέδου, προτάσσοντας ανοικτά τη δημιουργία ενός 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στις προδιαγραφές που αιτούνται κορυφαίοι τουριστικοί οργανισμοί διεθνώς, όπως μεταξύ άλλων η TUI Group.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν δημοσίως στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, εκ μέρους των δύο εκπροσώπων της μελετητικής εταιρείας, οι οποίοι ανέφεραν με σαφήνεια την ανάπτυξη επικοινωνίας με τουριστικούς ομίλους παγκόσμιας εμβέλειας προ της οριστικής σύνταξης της μελέτης, προκειμένου να καταθέσουν ένα πλάνο αξιοποίησης που θα είναι ελκυστικό προς επενδυτικές πλευρές και θα αποφέρει οικονομικό κέρδος στο ΤΕΘΑ.

Από το περιεχόμενο της μελέτης δε - που με κατά πλειοψηφία απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο είχε αναθέσει την παροχή της σχετικής υπηρεσίας σύνταξης ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την έκταση του στρατοπέδου, στο οποίο θα αποτυπώνονταν ξεκάθαρα και τα ακριβή οφέλη για την κάθε πλευρά (Δήμο και Υπ. Εθνικής Άμυνας) -, κατέστη ξεκάθαρο πως δεν τέθηκε σε προτεραιότητα το συμπέρασμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, που πρόκρινε την ικανοποίηση των ανοικτών στεγαστικών αναγκών του ΤΜΣΠΣ (Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων).

Αντιθέτως, η παραχώρηση μέρους της έκτασης προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απευθείας από το ΤΕΘΑ, αλλά και μέσω του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όπως δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, παρουσιάστηκε συμπληρωματικά, με τις τοποθετήσεις όσων αιρετών αναπτύχθηκαν, να επισημαίνουν την ανάγκη μέριμνας για την κατοχύρωση της συνύπαρξης των διαφορετικών χρήσεων γης.

Κρίνεται αναγκαίο να συζητηθεί πως στην πολύωρη ενημερωτική εκδήλωση έδωσαν το “παρών” και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας από το Υπ. Εθνικής Άμυνας, ενώ παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων, ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης, καθώς επίσης αιρετά πρόσωπα του Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, όπως επιπλέον οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και μέλη του φοιτητικού συλλόγου, απλοί πολίτες κι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νεωρίου.

Η εκδήλωση προβάλλεται στο web tv της Κοινής Γνώμης, ενώ ακολούθως παρουσιάζονται οι σημαντικότερες τοποθετήσεις, καθώς το πλήρες περιεχόμενο της μελέτης, η εφημερίδα το γνωστοποίησε με αναλυτικό δημοσίευμά της στο φύλλο της 29ης Ιανουαρίου του 2018 με τίτλο “Πρόταση πολυτελούς αξιοποίησης”.

Υπενθυμίζεται πως η ψήφιση της μελέτης θα ακολουθήσει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Γ. Ζησιμάτος: “Πιλότος” η Σύρος για τουριστική αξιοποίηση περιουσίας ΤΕΘΑ

Αρχικά, σαφής ως προς το ζήτημα της πολεοδόμησης, για το οποίο “αξιοποιείται” από το ΤΕΘΑ και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο της υπογραφής του Συμφώνου Συναντίληψης και Συνεργασίας, υπήρξε η Γεωργία Ζώη εκ μέρους της εταιρείας ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ως “πολεοδομικό κλειδί” τα ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), διαδικασία που προτείνεται από τους μελετητές, αφού μέσω αυτής τόνισε ξεκάθαρα πως θα είναι εφικτή η άμεση υλοποίηση επένδυσης στο στρατόπεδο, μετά τα απαραίτητα βήματα του πλειοδοτικού διαγωνισμού από το Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Κατόπιν των διευκρινίσεών της και ως προς το θέμα του τρόπου ανάπτυξης της επένδυσης, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ, ακολούθησε η τοποθέτηση του διευθυντή της ΥΠΑΑΠΕΔ, Γιώργου Ζησιμάτου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ακίνητη “αναξιοποίητη μέχρι σήμερα” περιουσία του στρατού, η οποία όπως κατηγορηματικά υποστήριξε μπορεί να αποτελέσει “μία ατμομηχανή ανάπτυξης” αν υπάρξει θετική εκμετάλλευσή της.

“Αυτό που κάναμε ήταν άμεσα να συζητήσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις όλες, να απλοποιήσουμε τα πράγματα όσον αφορά στη διαχείριση, μίας και η ΥΠΑΑΠΕΔ είναι ένα διαχειριστικό όργανο” τόνισε προλογικά σχετικά με την προσπάθεια αξιοποίησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, επιβεβαιώνοντας πως για την ανάπτυξη επένδυσης στο διαθέσιμο τμήμα της έκτασης που προτείνεται η δημιουργία 5άστερου και πολυτελών μικρών κατοικιών, θα χρησιμοποιηθεί ο νέος νόμος περί στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Από την πλευρά του, δήλωσε δε πως “δεν θα είναι ένα όνειρο που θα μείνει στα χαρτιά”, εξηγώντας πως άμεσα και μετά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, θα έρθει επισήμως στο Υπ. Εθνικής Άμυνας για τις περαιτέρω διαδικασίες προσέλκυσης επενδύσεων.

“Μόλις έρθει η πρότασή σας, αυτόματα θα πάμε στον Υπουργό και θα ενημερωθεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σχετικά με το ότι εδώ έχουμε μία πρόταση που μπορεί να φέρει ένα χ ποσόν, που έχει σχέση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως προβλέπεται από τον νόμο” σημείωσε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος δημοσίως πως από την πλευρά της ΥΠΑΑΠΕΔ θα “τρέξουν” όσο πιο γρήγορα γίνεται οι απαραίτητες ενέργειες.

Σημειώνοντας μάλιστα πως το εν λόγω σχέδιο αξιοποίησης θα παρουσιαστεί σε διεθνή έκθεση στις Κάννες, με σκοπό μέσω εξωστρεφούς πολιτικής, να προκύψει αποτέλεσμα στην πράξη.

Ο κ. Ζησιμάτος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη συνεργασία, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε “ο Δήμος πραγματικά “έκοψε” δρόμο με το να αναθέσει τη μελέτη και να φέρει την πρόταση για να κάνει το στρατόπεδο τουριστικό προϊόν”. Διευκρινίζοντας δε, πως, “έχουμε την απόλυτη σύμπλευση με το Υπ. Τουρισμού”, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει τέλος πως, “η Σύρος κάνει πανελλαδικά την αρχή και δείχνει τον δρόμο και για τα υπόλοιπα στρατόπεδα”.

Αντ. Συρίγος: Επί τάπητος η συνύπαρξη με Νεώριο και Πανεπιστήμιο. Σκέψεις για τον ανταγωνισμό

Σε ξεχωριστές τοποθετήσεις προέβησαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Κυκλάδων, με τους κκ. Συρμαλένιο και Μανιό να αιτούνται αρχικά διευκρινίσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της τουριστικής επένδυσης ως προς το κομμάτι της προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία, αλλά και ως προς το θέμα της επιβεβλημένης μέριμνας για το Πανεπιστήμιο και τις αναπάντητες ανάγκες του.

Ιδιαιτέρως σαφής μάλιστα υπήρξε ο Αντώνης Συρίγος, ο οποίο καταθέτοντας αρχικά προβληματισμούς που εύλογα γεννήθηκαν από την παρουσίαση της μελέτης, κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες κι εμπλεκόμενες πλευρές με το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, να εξετάσουν λεπτομερώς βασικά ζητήματα.

Πρωτίστως κι αφού σημείωσε τις εξελίξεις ως προς το θέμα του ναυπηγείου, έκανε λόγο “για τη συμβατότητα του Νεωρίου” με την επένδυση, εξηγώντας πως είναι ένα ζήτημα που υπήρχε “σαν αγκάθι” στη δημόσια συζήτηση καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος. Κάλεσε δε και τους δημοτικούς συμβούλους να συνυπολογίσουν τη νέα λειτουργία του ναυπηγείου όταν θα συζητήσουν το θέμα, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, έθεσε την υπόθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. “Η Σύρος έχει επενδύσει στο Πανεπιστήμιο” σημείωσε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “ό,τι μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι σημαντικό”.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μία πρώτη επαφή των μελετητών με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, προσθέτοντας επιπλέον πως, “χρήσιμο είναι να ακουστεί η τοποθέτηση του προέδρου του Τμήματος (σσ. Φ. Αζαριάδη)”.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Συρίγος έθιξε και το ζήτημα του ανταγωνισμού σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνοντας σχετικά πως, “θα πρέπει να εξετασθεί η ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η επένδυση”, χωρίς να παραλείπει να καταθέτει τη σκέψη του ως προς το ότι “το καινούργιο πάντα, μπορεί να έρθει σε μία σύγκρουση με αυτό που ήδη υπάρχει”. Έκλεισε τον προσωπικό σχολιασμό του όμως, λέγοντας πως, “το θέμα είναι να δούμε πώς θα μειώσουμε το κόστος” και τονίζοντας πως, οι ευεργετικές εξελίξεις μπορούν να καταγραφούν σε πολλά επίπεδα, όπως ίσως και στο κομμάτι της ανάπτυξης θέσεων εργασίας στη Σύρο.

Φ. Αζαριάδης: Στο Πανεπιστήμιο η απόφαση του τρόπου αξιοποίησης των χώρων που θα παραχωρηθούν

Σαφής ως προς τις ανάγκες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρός του, Φίλιππος Αζαριάδης, διευκρινίζοντας πρωτίστως, πως η όποια ενημέρωση είχε μέχρι σήμερα η Πανεπιστημιακή πλευρά, δεν σχετιζόταν με τις λεπτομέρειες της μελέτης, αφού αυτές δεν είχαν γίνει γνωστές.

Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναδρομή στις διαχρονικά αναπάντητες ανάγκες του ΤΜΣΠΣ, έθιξε πλέον τη θετική έκβαση της υπόθεσης της έδρας των τριών Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθιστώντας σαφές πως κατόπιν του ορισμού της στο νησί της Σύρου, αυξάνονται αυτόματα οι ανάγκες.

Ο κ. Αζαριάδης σημειώνοντας πως η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ανάγκη από φοιτητικές εστίες, χώρο επαρκή για σίτιση των φοιτητών, χώρους αμφιθεάτρων και γραφείων για το έργο ακαδημαϊκών, καθηγητών κι ερευνητών, όπως επίσης και διοικητικές ανάγκες “στέγασης” για την υποστήριξη της έδρας, κάλεσε το σύνολο των αρμοδίων (ΤΕΘΑ και μελετητές) να συνηγορήσουν στο αίτημα του Πανεπιστημίου να αποφασίσει και να προσδιορίσει το ίδιο τους τρόπους αξιοποίησης των χώρων που θα του παραχωρηθούν.

Χωρίς να παραβλέπει τη πάγια θέση του Πανεπιστημίου πως θα πρέπει το υφιστάμενο Τμήμα να λειτουργεί ιδανικά σε ένα ενιαίο σύνολο κι ως εκ τούτου, σε έναν ενιαίο χώρο, αναγνώρισε τις δυσκολίες ως προς τον βαθμό που ρεαλιστικά αυτή η ανάγκη μπορεί να ικανοποιηθεί βάσει της συγκεκριμένης μελέτης.

Από την πλευρά του μάλιστα, σημείωσε πως η Πανεπιστημιακή κοινότητα θα χρειαστεί συνδρομή ως προς το κομμάτι της διευθέτησης του θέματος της χρηματοδότησης στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει προς όφελος του ακαδημαϊκού έργου τους, τις εκτάσεις που θα “προσφερθούν”.

 

Αυξημένα αντανακλαστικά για ΤΜΣΠΣ και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Αν και οι τοποθετήσεις και οι αναλυτικές θέσεις των εκπροσώπων των τριών παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης θα ακολουθήσουν κατόπιν και της συζήτησης για το θέμα έγκρισης ή μη, της μελέτης από το σύνολο των αιρετών σε προσεχές διάστημα, ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθούν τα βασικά σημεία των παρατηρήσεών τους, κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου έχοντας διατυπώσει εξ αρχής τη σύμφωνη γνώμη του με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής για το θέμα, συμμετέχοντας μάλιστα και στη δημοτική επιτροπή των διαπραγματεύσεων με την πλευρά του Υπ. Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ, κινήθηκε σε θετικό τόνο, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα, κρίσιμα θέματα.

Μεταξύ άλλων κι αφού ζήτησε διευκρινίσεις για τη διαδικασία προώθησης της επένδυσης μέσω ΕΣΧΑΣΕ, επέμεινε στο θέμα των αναγκών και των θέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, σεβόμενος απόλυτα την πρόταση του κ. Αζαριάδη, κάλεσε τους μελετητές να μεριμνήσουν για τη λήψη απόφασης του τρόπου “εκμετάλλευσης” των χώρων που θα παραχωρηθούν στο ΤΜΣΠΣ, αποκλειστικά από την ίδια την Πανεπιστημιακή πλευρά, η οποία και γνωρίζει σαφώς τις δικές της ανάγκες.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος εξέπεμψε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, έδωσε έμφαση στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, υπογραμμίζοντας πως, αυτό, δεν έχει περάσει στην κυριότητα του ΤΕΘΑ, το οποίο όμως μελετά τον τρόπο αξιοποίησης, παρά το γεγονός πως σήμερα, στο Κτηματολόγιο φαίνεται ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου κι όχι του στρατού. Στα παραπάνω πρόσθεσε την επισήμανση ως προς το θέμα του τρόπου που προβαίνουν οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί σε επενδύσεις, κατευθυνόμενοι στην ανάπτυξη μαζικού τουρισμού που δεν συνάδει με τις ανάγκες και τη φυσιογνωμία της Σύρου, καταθέτοντας τέλος, τη σαφή θέση της Κίνησης Πολιτών Σύρου όσον αφορά στο ότι στην έκταση του στρατοπέδου, θα έπρεπε να αναπτυχθεί πανεπιστημιούπολη, που θα ωφελούσε πολυεπίπεδα και σταθερά τον τόπο για όλη τη διάρκεια του κάθε έτους.

Σε ανάλογο ύφος και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της αξιοποίησης του στρατοπέδου “ως περιουσίας του ελληνικού λαού”, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Συνεπής στην θέση του για μία ακόμη φορά, πρότεινε την κάλυψη πρωτίστως των αναγκών του Πανεπιστημιακού Τμήματος, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξή του απαιτεί και προϋποθέτει έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο.